"Ботев" спечели купата след голово шоу срещу "Лудогорец", без Европа за "Левски" (Снимки)

15.05.2024 21:05
Играчите на "Ботев" се поздравяват след гола. Снимки: Георги Кюрпанов
СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Конте бележи, за да открие резултата във финала. СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

"Ботев" (Пд) спечели купата на България по инфарктен начин. Тимът от Пловдив победи с 3:2 тринадесет кратния шампион "Лудогорец" в истинско голово шоу. За да бъде драмата още по-пълна, звездата на разградчани Руан Круз изтърва дузпа в 100-ата мин.

За пловдивчани това е купа №4 в историята им.

Купата за "Ботев" означава, че "Левски" няма да играе в европейските турнири през лятото. След спечелването на националния трофей пловдивчани взимат квотата за Лига Европа. Вторият в класирането на т.нар. роден елит ще играе в Лига на конференциите. Третият пък ще играе бараж срещу 7-ия или 8-ия, в зависимост от крайната позиция на "Ботев" в четворката.

Тимът от Пловдив откри още резултата още в 4-ата мин. Тогава след центриране от корнер Антоан Конте засече и не остави шанс на стража на разградчани Дамян Христов.

4 мин по-късно Квадво Дуа изравни с хубав удар в наказателното поле.

В края на първата част обаче пловдивчани отново излязоха напред в резултата. Мартин Секулич бе изведен сам срещу Христов, а нападателят на "Ботев" не сбърка.

В опит да спаси гола обаче стражът на "Лудогорец" удари главата си в коляното на Секулич. Няколко минути лекарският щаб на разградчани остана на терена, за да помогне на вратаря да се съвземе от удара. На почивката обаче треньорът на шампионите Георги Дерменджиев замени Христов с Пламен Пепеляшев. Потърпевшият пък бе откаран в болница.

След близо час игра "Ботев" поведе 3:1. Уме Емануел завърши отлична контраатака и хвърли в екстаз хилядите фенове на пловдивчани по трибуните.

Руан Круз намали в 71-ата мин. Една от звездите на "Лудогорец" засече ниско центриране по земя от капитана на разградчани Антон Недялков.

Дълбоко в добавеното време "Лудогорец" получи дузпа. Съдията Драгомир Драганов бе извикан от ВАР реферите, за да прегледа ситуация от преди няколко минути в наказателното поле. От повторенията ясно се видя, че Конте задържа играч на "Лудогорец" в наказателното поле. Зад топката застана Круз, който обаче стреля много в аут.

Двубоят започна в 19,00 ч на националния стадион "Васил Левски". На трибуните има около 10 хил. зрители. Срещата е наблюдавана на живо от собствениците на двата клуба - Кирил Домусчиев на "Лудогорец" и Антон Зингаревич на "Ботев".

Ето съставите на двата отбора:

"Лудогорец": 67. Дамян Христов, 3. Антон Недялков, 4. Диниш Алмейда, 6. Якуб Пьотровски, 7. Рик Джонатан, 8. Клод Гонсалвеш, 9. Квадво Дуа, 17. Сон, 26. Сонко Сундберг, 30. Педро Нареси, 77. Кайо Видал

"Ботев" (Пд): 1. Хидайет Ханкич, 5. Джонас Там, 7. Мохамед Брахими, 9. Мартин Секулич, 10. Ивелин Попов, 15. Джеймс Ето'о, 17. Николай Минков, 19. Антоан Конте, 20. Антонио Калдерон, 31. Уме Емануел, 38. Константинос Балогианис.

Други от Футбол

Стартира кампанията за изграждане на паметник на легендата Динко Дерменджиев

Стартира същинската част от кампанията за изграждане паметник на легендата на "Ботев" (Пд) Динко Дерменджиев, съобщиха от клуба. За реализацията на инициативата Фондация „Фондация Жълто и Черно"

Ивелин Попов: Трябва малко повече вяра и "Ботев" (Пд) може да бъде най-високо

Капитанът на "Ботев" (Пловдив) Ивелин Попов даде интервю за клубната телевизия на "канарчетата", в което коментира сезона до момента. "В европейските мачове се представихме достойно

Официално! Гонзо изгони шефовете на съдиите в България

Очакваните промени в Съдийската комисия на Българския футболен съюз бяха официализирани днес. На страницата на централата беше обявено днес, че председателят на СК Давид Фернандес Борбалан

Четири фирми в битка за 45 млн. лева да строят трибуната на стадион "Локомотив"

Люта битка за 45 милиона лева - така може да се определи интересът към изграждането на централната трибуна на стадион "Локомотив" в Пловдив. 4 фирми са подали оферти за участие в обществената поръчка

Без победител в "железничарското" дерби, Локо (Пд) изравни в 79-ата минута

Капитанът на пловдивския тим Димитър Илиев изигра своя мач номер 300 с екипа на "смърфовете", получи подарък от легендата Христо Бонев "Железничарското" дерби между "Локомотив" (Пд) и съименника му

>