Кампания "Нашата планета, нашият климат" ще мотивира младите да се борят срещу климатичните промени

15.05.2024 17:12 Деляна Къркеланова
Кампанията "Нашата планета, нашият климат" бе отрита в Министерството на околната среда и водите. СНИМКА: Деляна Къркеланова

Едногодишна кампания "Нашата планета, нашият климат" на Програма „Околна среда" 2021-2027 на екоминистерството и Wind of Change ще мотивира младите да се борят срещу климатичните промени чрез поредица от научни работилници „Климатична фреска". Кампанията е само за ученици и студенти и ще продължи от днес до 30 април 2025 г.

Официалният старт на кампанията бе даден на церемония в Министерството на околната среда и водите, а на събитието присъстваха зам.-министърът  Виктор Атанасов, климатичният активист и основател на Wind of Change Магдалена Малеева, главният директор на Оперативна програма „Околна среда" Галина Симеонова и главният директор на главна дирекция „Политики по изменение на климата" в МОСВ Миля Димитрова.

"Ориентирани сме изцяло върху климата и климатичните промени. За таргет аудитория избрахме младите хора от гимназиален етап и студенти, защото има елементи, които изискват малко повече зрялост, за да бъдат изпълнени. Искаме да постигнем няколко неща, като на първо място разбира се е да повишим осведомеността, да ги ангажираме и мотивираме и те да знаят, че има какво да направят. И на трето място да ги овластим, тоест да им дадем инструменти на действие", обясни Гергана Берова, управител на Wind of Change. 

По думите й планираните дейности ще бъдат на два етапа. 

Първият ще включва планирането и провеждането на работилници Климатична фреска в училища и университети в цялата страна. 

"Климатична фреска е научна работилница, която се провежда под формата на игра с карти. Има много творчески дейности, дискусии и решения за предприемане на различни дейности", каза Берова. 

Тя обясни, че целта им е да достигнат до поне 500 младежи от 9, 10, 11 клас и студенти. 

Във втория етап младите ще могат практически да покажат научените знания. Всеки един от тях ще получи достъп до личен въглероден калкулатор. Освен това ще има и групови занимания, като ще се изчислява въглеродния отпечатък на учебното заведение, където е групата. И на базата на техните изчисления ще се изготви план за намаляване на емисиите. 

Накрая ще се състои заключително събитие, където да се представят проектите. 

"Това е нещо съвсем ново за България и смятаме, че трябва да бъде популяризирано. Решихме, че една такава кампания би била изключително полезна, благодаря за партньорството ни с Wind of Change", каза Симеонова. 

"Тази година е важно да поставим България в центъра на едни сериозни събития, каквото е и  61-та сесия на IPCC, която ще се проведе в България. Това е изключително важен и значим формат, на който имаме удоволствието да бъдем домакин. Той ще ни постави много сериозно на картата на света и във фокуса на всичките тези процеси, които вървят в сегашните моменти и са изключително актуални за обществото и света", каза и зам.-министърът Виктор Атанасов.

По думите му промените в климата и ефектите от човешките намеси се усещат из целия свят, затова е важно да извърши навременна превенция.

"Климатичната фреска е изключително интересен инструмент, защото на първо място всички си даваме сметка, че за да отдадем внимание на нещо трябва да го познаваме малко по-добре. Именно чрез тази игра могат да бъдат въвлечени в темата различни заинтересовани страни, което е много важно. Климатът изисква съвместни усилия на всички нас, защото е нужно да бъдат интегрирани конкретни климатични приоритети в секторни политики, както и в такива на местно ниво. За нас е много важно, че тази кампания ще се случи и то на национално ниво", добави и Миля Димитрова. 

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>