Осъдената като поръчител на убийството на родата си Иванка Ройдова издъхна в дома си в Браниполе (Снимки)

15.05.2024 14:50 24 часа Пловдив онлайн
Иванка Ройдова в съда. Снимка: 24 часа
Къщата на Иванка Ройдова в Браниполе е до само тази на брат й Стойчо.
Стойчо Ройдов не искаше да чуе и види сестра си, след като разбра какво му е готвила.
Иванка Ройдова на път към съдебната зала.
Иванка Ройдова говори с адвоката си.
Домът на Стойчо Ройдов е на метри от този на сестра му в Браниполе.

72-годишната Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе, осъдена на 3 г. затвор като поръчител на убийството на брат си и всичките му роднини заради наследство, е починала в дома си в Браниполе. "В събота се спомина. Дъщеря й и зет й се грижеха до последно за нея", разказаха пред "24 часа" хора от селото.

По думите им тя си отишла от сериозен здравословен проблем. Докато излежавала присъдата в Сливенския затвор, отключила коварно заболяване.

Случаят със замисленото от Ройдова грандиозно престъпление беше огласен от прокуратурата през 2016 година. Самата Ройдова беше наречена Кървавата Ваня и Фабрика за убийства, а в селото мнозина останаха потресени.

Бащата на Иванка - Георги Ройдов, е бил дългогодишен емигрант в САЩ и натрупал завидно състояние, изчислявано на 4 милиона долара. Той доживял дълбока старост, като за него периодично са се грижели както дъщеря му Иванка, така й синът му Стойчо Ройдов. Впоследствие обаче той си взел болногледачка на име Недялка Бързакова.

Къщите на Иванка и Стойчо са една до друга в Браниполе. Но след разкритията на прокуратурата двамата не искаха да се видят.

"Не ни връщайте към този ден. Не искаме да си разваляме настроението на Гергьовден. Щяхме да сме мъртви", казаха пред "24 часа" Стойчо Ройдов и синът му Георги през 2020 г. "Отгледал съм я от 6-месечно бебе, а тя гледай какво е готвила за мен и децата ми", потресен бе братът.

Обвинението гласеше, че Иванка наела агент под прикритие да отвлече брат й навръх Гергьовден, да го инжектира с голяма доза инсулин, за да изглежда смъртта му естествена и да убие още петима негови близки - двете му деца, двамата внуци и зетя.

Иванка Ройдова категорично отричаше да е замислила ликвидирането на роднините си. "Гледачката на баща ми Недялка Бързакова открадна наследството, а атаката срещу мен е постановка, за да ми запушат устата и да не си търся правата", твърдеше пред съда Ройдова.

В хода на делото адвокатът й Йордан Давчев твърдеше, че преди да почине през 2014 г. бащата Георги Ройдов е определил за изпълнител на завещанието си гледачката, която се е грижела за него Недялка Бързакова. Затова и децата ми не биха получили нищо.

"Иванка не е имала мотив да убие брат си и близките му, защото не те са били пречка за получаването на наследството", пледира Давчев.

Въпреки това тя беше призната за виновна и осъдена на 3 г. условно от окръжните магистрати, но втората инстанция превърна присъдата в ефективна, а ВКС я потвърди.

Други от Регион

Сметище с оборски тор в Маноле гори, пушекът се носи из Пловдив, в селото рипат хоро (Видео)

Задушлив пушек на оборски тор се носи из целия Пловдив, а причината за него е горящото от три дни сметище край фермата за патици в Маноле. Вятърът разнася дима и потърпевши са и съседните села Рогош

Как на Перперикон пренасяли жертви на боговете?

Тези дни представих последните открития от най-мащабните проучвания на свещения скален град Перперикон, които се провеждат през лятото и есента на 2024 г

Един тон безплатни червени чушки от Първомай получиха жителите на родопското село Забърдо (Снимки)

Осигурени са от Стефан и Евгений, които са родом от кърджалийското с. Падина, но живеят в Първомай и там отглеждат пипера Така жителите на високопланинското село се сдобиха с безплатна зимнина

Земетресение до Девин

Земетресение с магнитуд от 2,9 по скалата на Рихтер беше регистрирано в България. Трусът е бил в близост до град Девин. Той е с дълбочина от 12 км и е регистриран в 9,12 ч тази сутрин

Тир се вряза в мантинелата на магистрала "Тракия" край Пловдив

Тир се е врязал в мантинелата в лявата лента на 123-и километър на магистрала "Тракия" в посока София край село Царацово. Катастрофа има и в обратната посока - към Пловдив, но на 101-ия километър

>