Коя е тази известна певица, взета за рускиня в Чили и освиркана от публиката? Вижте отговора на фотозагадката

15.05.2024 11:25

Отговорът на фотозагадката от 13 май е: Лили Иванова.

Въпросът беше: Коя е тази известна певица, взета за рускиня в Чили и освиркана от публиката? 

Жокерът беше: Родът й по бащина линия се нарича Чокоите. Татко й й казвал: "Никога не забравяй това име България". 

 Кадърът е от фотоархива на "24 часа".

Историята й с участието във фестивала в курортния чилийски град Виня дел Мар е прелюбопитна и мнозина стари музиканти я знаят. Действието се развива през 1973 година.

Публиката е настроена срещу тогавашния президент социалист Салвадор Алиенде. И желанието на опозицията да го свали от власт се прехвърля върху изпълнителката от Народна република България. Тя е освиркана и се налага да извикат допълнително подкрепление от полицаи, за да я предпазят от разяреното множество.

Лили се появява на сцената не в конкурсната програма, а в рамките на допълнително поканените за рецитал изпълнители. В този модул пее и Хулио Иглесиас. 4 години по-рано той е дебютирал и е станал звезда именно във Виня дел Мар.

Но за разлика от любимия на чилийците испански изпълнител българската прима е непозната.
Името й им звучи като на руски. Страната ни също е твърде непопулярна. Освен това има още един фактор, който изиграва лоша шега на Лили Иванова. Действието се развива в момент, в който Чили е в тотална криза. Управляващият тогава президент социалист Салвадор Алиенде е национализирал банките и индустрията.

Преди участието на Лили Иванова на сцената става скандал заради певец - поддръжник на Салвадор Алиенде. Опозиционно настроената част от публиката се разярява срещу него до такава степен, че продължаването на фестивала е заложено на карта.

Но полицията овладява положението. Когато конферансието обявява, че предстои да пее Лили Иванова, 25-хилядното множество отново избухва във викове и започва да я освирква. Някои
напират да пробият охраната и да я свалят от сцената.

"Вън, вън, вън", крещи публиката, която не може да бъде усмирена. Налага се кметът на Виня дел Мар, който присъства на стадиона, да нареди да се осигури допълнително подкрепление от униформени. Така се появява трети ред полицаи, готови да защитят българската изпълнителка от разярената тълпа.

"Имах чувството, че
щяха да я разкъсат, ако се бяха
добрали до нея",
пише в спомените си "Звезди и сенки" Генко Генов, директор на "Златният Орфей", който присъствал на случилото се в чилийския курорт.

Примата на българската естрада обаче запазва завидно самообладание, като в продължение на няколко минути само стиска ръце в юмруци. И въпреки ревящото срещу нея множество дава сигнал на Тончо Русев, който започва да дирижира оркестъра. Лили Иванова запява песента по негова музика "Ти сън ли си".
Виковете и освиркванията се усилват. Но когато примата извисява глас, те започват да стихват, а след края има дори ръкопляскания. Окуражена, тя продължава с "Камино" и "Панаири", които очевидно се харесват на публиката, освиркванията спират, а накрая дори я извикват на бис и я отличават със специална награда.

Други от Новина в снимка

Владо Зомбори: За мен Пловдив е Марица - в нея често се къпех и ловях жаби и раци

В регионалните приложения "Рестарт" на в. "24 часа" търсим хора, родени в съответния град, но които вече не живеят в него. Те разказват за родното си място с много любов, ясни спомени и, разбира се

Акад. Георги Марков: И от самолет да го видя Пловдив, ще го позная

В регионалните приложения "Рестарт" на в. "24 часа" търсим хора, родени в съответния град, но които вече не живеят в него. Те разказват за родното си място с много любов, ясни спомени и, разбира се

Актрисата София Бобчева: Пловдив е ухание на липи и пеещи фонтани

В регионалните приложения "Рестарт" на в. "24 часа" търсим хора, родени в съответния град, но които вече не живеят в него. Те разказват за родното си място с много любов, ясни спомени и, разбира се

Калин Врачански стана татко (Снимки)

Актьорът Калин Врачански стана татко. Щастливата новина съобщи самият той тази сутрин в своя инстаграм профил. Постът бързо събра топли пожелания и поздравления от фенове и приятели

Виж отговора на фотозагадката: Кой е този известен актьор, бил между живота и смъртта?

Отговорът на фотозагадката от 2 септември е Христо Мутафчиев Въпросът беше: Кой е този известен актьор, бил между живота и смъртта? Жокерът: Преживява тежък инсулт и е популярен като пазителя на

>