Валентин Христов: В Плевен привличаме инвестиции, които създават модерни и добре платени работни места

15.05.2024 07:00
Панорамата “Плевенска епопея” е един от символите на града. СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

- Д-р Христов, изминаха шест месеца от началото на вашия мандат като кмет. Променя ли се Плевен?

- Половин година не е много време, но за екипа на общината е достатъчно ползотворен период, в който

успяхме да организираме и фокусираме работата си в правилна посока

Изградихме екип от професионалисти, които могат да носят отговорност – това за мен е изключително важно. Полагаме усилилия да реагираме във възможно най-кратки срокове на сигналите на хората.
Работим приоритетно и по най-спешните проблеми за решаване.

Първият от тях е подобряването на градската инфраструктура, като тук акцентът е върху три обекта – цялостно обновяване на централната пешеходна зона в участъка на Драматично-кукления театър "Иван Радоев", изграждане на улица в жк "Дружба" за свързване на бул. "България" и бул. "Александър Малинов" и реконструкция на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и ул. "Ген. Атанас Стефанов".

Належащ за решаване е проблемът с липсата на обходен път на Плевен. Паралелно с това работим по развитие на спортната инфраструктура.

Продължаваме да търсим решение за финансиране на дейностите по изграждане на многофункционалната спортна зала.

Не търпи отлагане проблемът с водата

Той може да бъде решен само с координираните усилия от страна на общината, ВиК сектора и държавата.

- Какви инвеститори се стреми да привлече общината?

- Инвестициите са двигателят на икономическото развитие на региона и най-прекият път към модернизация. Затова за нас всички инвеститори са важни. При по-мащабните проекти координацията между институциите в държавата е от ключово значение.  

Тук ще си позволя да спомена едно от решенията на правителството в тази посока – одобрена мащабна инвестиция за Плевен, вследствие на която в града ни ще бъдат разкрити нови 150 работни места.

Става дума за "Глас контрибюшън" ЕАД и разширяването на стъкларския завод "Рубин", където ще бъде изградена 300-тонна пещ, ще се модернизират складови площи с фокус върху иновативни продукти и процеси за повишаване на ресурсната ефективност и намаляване на въглеродните емисии.

Нашата цел е в Плевен да бъде създаден благоприятен бизнес климат. Насърчаваме инвестициите с общинско значение, като оказваме пълно съдействие на ниво администрация, предлагаме и съкратени срокове за административно обслужване.

- С какви въпроси най-често се обръщат хората към общинската администрация, как живеят плевенчани?

- Хората са най-важни – когато те се чувстват добре и спокойни в делника си, това означава, че си вършим работата както трябва. Затова усилията ни са насочени към превръщането на Плевен в по-добро място за живеене.

В бюджета на общината за тази година най-много са предвидените средства за образование

– успяхме да увеличим и парите за спорт, култура и социални дейности.

В процес на изпълнение са проекти в сферата на образованието, свързани с обновяване и модернизация на детски ясли, детски градини, училища и средношколското общежитие. Имаме специална програма за хора в неравностойно положение, на които осигуряваме подкрепа в домашна среда.

Децата са основен приоритет за нашия екип – наред със социалните и здравните услуги общината осигурява грижа и подкрепа за над 700 деца с увреждания. Стимулираме развитието и на талантливите деца на Плевен.

- Как виждате Плевен след четири години?

- Целта е нашият град да се развива – да привлича инвестиции, които създават модерни и добре платени работни места, да бъдем притегателно място за добре подготвени специалисти.

За да постигнем това, е необходима упорита работа в различните направления – от подобряване на пътната инфраструктура до Плевен, през удобна и достъпна градска среда, поддържани зелени площи, модерни детски градини и училища и множество възможности за активна почивка и отдих.

Плевен е доказал, че е град с традиции, със славно минало и родолюбив дух. От всички нас зависи какво е общото ни настояще и какво ще постигнем в бъдеще.

Зарядът на надеждата и доверието, с които хората ме избраха, задължават мен и екипа ми да търсим и намираме най-добрите решения - с разум и грижа.

Други от Интервюта

Андреа Бочели: Трудно мога да опиша щастието да пея с децата си

Още помня емоцията от първия ми концерт в София през 2006 г. и българската публика - толкова жива и топла, казва световноизвестният певец Изкуството, насочено към доброто

Доц. Мариана Тодорова: Вече не сме пазар с евтин труд, с нормални доходи и тук може да се живее като в успелите страни

Това, което ни пречи, е липсата на солидарност и интегритет като общество Корупцията на ниските нива показва, че сме склонни към нихилизъм и заобикаляне на правилата Образователните системи в цял

Владимир Темелков: Иде краят на хартиените услуги в община Пловдив, минаваме онлайн

Скица за имот ще става за три дни, а не за 45 и ще струва 50 лева вместо 200, уверява заместник-кметът по дигитализацията Владимир Темелков е заместник-кмет по дигитализация, европейски политики

Кметът Петър Неделев: Стамболийски е община на младите и работещите, но с грижа към възрастните и инвестициите

Ремонтираме пътищата до Ново село, Куртово Конаре и Йоаким Груево Община Стамболийски е в сърцето на Горнотракийската низина, с обща територия от над 61,27 кв. км

Костадин Димитров: Археологически парк до открития наскоро тракийски храм ще е най-новата атракция в Пловдив

До края на годината започваме югоизточния обход от "Ягодовско" до "Асеновградско шосе", казва кметът  Практиката ми от времето, когато бях кмет на "Тракия", да се виждам с хората

>