Политолози: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

14.05.2024 22:30 Мила Гешакова
Избори СНИМКА: Архив

Възможността за съставяне на правителство след изборите 2 в 1 на 9 юни зависи от това дали ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще са на една ръка разстояние, или между тях дистанцията ще е по-сериозна. Около този извод се обединиха повечето от участниците в предизборната сбирка на анализаторския клуб "Екзаминър" - политолози, социолози, журналисти.

Според Боряна Димитрова, съуправител на "Алфа рисърч" вариантите след вота са да имаме или 5-партиен парламент, или такъв от 6-7 формации. Вторият вариант обаче би намалил гласовете от първите две по резултати формации за 50-тото НС. При влизане на "Има такъв народ" става спорно съставянето на коалиция от само две формации, прогнозира социоложката.

ГЕРБ няма да прави сглобка, а ПП-ДБ няма да може да не участва в управлението, прогнозира пък социологът Андрей Райчев.

Не вярвах, че сглобката ще се разпадне и ротацията няма да се осъществи, каза социологът Юри Асланов. Според него не е изключено прогнозната логика да се счупи или на самите избори, или след тях, или заради появата на неочаквана формация. Социологът се усъмни във влиянието на президентските избори в САЩ наесен върху българския вот. "Елитът ни е научен да хитрува и да маневрира", обясни той. Убеден е, че резултатите от вота 2 в 1 на 9 юни и посоката им може да ни изненадат.

Социоложката Елена Дариева, шеф на социологическата агенция "Насоки" подозира интересни размествания заради малките формации. Прогнозира също под 40% активност, като обясни, че разочарованието на хората не ги мотивира да гласуват, а ги отказва от вот.
    Няма политическа сила, която да предизвика приливна вълна, а от предишни вотове познаваме поведението на различните електорати, така че не очаквам изненади, заяви политологът от "Тренд" Димитър Ганев. Той изброи три варианта за изход от вота. Първият е коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, която е римейк на сглобката с доминация на ГЕРБ и подписване на коалиционно споразумение. Вторият е коалиция ГЕРБ, ДПС и трета формация. Третият - нови предсрочни избори.

В момента тече рязка мобилизация на електората, който е гневен на елита заяви социологът Добри Живков от "Маркет линкс".

Проф. Румяна Коларова отбеляза, че електоралното пространство е фрагментирано, националистическият вот също.

По думите на директора на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов няма повод за сигурност в прогнозите за изхода от вота. И може да станат неподозирани изненади.
Според социолога Юлий Павлов при нови предсрочни избори наесен парламентът ще е с повече партии. "Трудно си представям коалиционно споразумение между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС", добави още той и прогнозира 2,5-2,6 млн. активност на парламентарните избори и под 2,4 млн. - на евровота.

"По-голямо доказателство от пропадането на ротацията за това, че не зависим от чужди посолства, едва ли може да се намери", заяви политологът Светослав Малинов. "Защо тогава политическата ситуация у нас да е зависима от президентските избори в САЩ на 5 ноември?", попита той.

"Най-неудобният за ГЕРБ резултат е да има мнозинство с ДПС. А най-неудобният за ПП-ДБ - да няма мнозинство от първия, втория и третия", заяви Малинов. Според политолога днешното ограничаване на гласуването на избори в един ден е безплодно и ретроградно. Гласуването трябва да се разшири в повече дни, да може и по пощата, предложи Малинов.

"Всяко разтягане на изборния ден създава проблеми", контрира политологът Даниел Стефанов. "Българите имат проблем с гласуването с преференциите. В момента гласуваме по два метода, добавим ли други въведения при тази администрация, ще се закопаем", категоричен бе политологът.

Други от Анализи

Дойде време за нови имена на националните празници

Къде да търсим съединение в държава, която си има всичко по две България празнува Съединението с огромни опашки на ГКПП към Гърция. Не пред паметниците или пък пред гробницата на княз Александър I

На Запад след леко ПТП пият кафе, у нас вадят ножове и пистолети

65% от колите ни са на възраст между 18-20 години, а те не са безопасни Според данни на МВР от началото на годината 301 души (до 4 септември - б.р.) са загинали в катастрофи, а 6062 са били ранени

Докога все ще чакаме на опашки пред портите на Гърция

Преди години стояхме с часове пред посолството в София и консулството в Пловдив за визи, сега - най-много на ГКПП Кулата-Промахон и Маказа-Нимфея И преди 10 ноември

Държавата задлъжнява бързо, а домакинствата - още повече (Графика)

Въпреки добрата си дългова позиция в момента не бива да се самоуспокояваме, че това е гарантирано завинаги В края на август Министерството на финансите издаде облигации на международните капиталови

Септември ще бъде все ... септември

Единственото сигурно обединение на нацията и на народа ни е около печените чушки и каната с вино. Там сме единомислещи и единосъщни Този девети месец от календара е май по-възпяван от месец май

>