Експерт: Има ли риск за удостоверяването на машините?

14.05.2024 16:29
Ангел Петров е бивш главен секретар на Министерството на електронното управление.

„Удостоверяването на машините трябва да приключи до конкретна дата. Риск винаги ще има. За разлика от местните избори тук имаме и изпращане на машини в чужбина." Това коментира Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление, в ефира на bTV.

Петров разказа, че е ръководил удостоверяването в рамките на 3 избори и за първи път липсват таблицата с отразените становища и бележки.

„Ние не знаем какво е становището на Централната избирателна комисия върху тези 20 работни дни. Това, на което се акцентира в сегашната методика е, че срокът за удостоверяване е 20 дни и започва от момента, в който се получат тези технически устройства за машинно гласуване. Но забележете, не както пише в Изборния кодекс - от получаването на техническите устройства, а пише - от получаването на техническите устройства, подготвени така, както ще се използват в изборите. Това е абсолютно невъзможно. Няма как, защото за да ги получите във вида, в който пише - конфигурирани настроени и параметризирани, това означава, че трябва да имате одобрената от ЦИК бюлетина от машинно гласуване, което се случва накрая", добави Петров.

Той отново повтори, че има риск да бъдат удостоверени машини.

„Това се повтаряше многократно през последните няколко месеца. Аз го виждам като текст и в новата актуализирана методика, която е утвърдена без обсъждане със заинтересованите страни, включително ние не знаем", каза Петров.

Преди празничните дни около Великден от ЦИК също предупредиха, че има проблем. "Не може да се спази срокът от 20 работни дни за трите институции, който е единственият в работни дни в Изборния кодекс. Сега предстоят много празнични почивни дни и ако трите институции не работят в тези дни, трудно ще се спази срокът", предупреди тогава зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

На 11 май удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване стартира. "Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок", гарантира служебният министър на електронното управление Валентин Мундров след началото на процеса. "Дейностите, които предстоят да бъдат направени започнаха достатъчно рано, за да бъде предоставена на гражданите възможността за машинно гласуване" каза още министърът.

Според изборния експерт Даниел Стефанов също има положителен фактор - удостоверението е започнало малко по-рано. „Централната избирателна комисия разбра, че не може да поставя в такава сложно ситуация Министерство на електронното управление и двете агенции, които участват в удостоверението – в този срок. Ние знаем, че тези 20 дни са проблем, защото никога не могат да бъдат спазени. Въпросът е защо никой досега при отварянето на кодекса не промени този срок, защото това създава сериозен проблем. Това беше част от проблема на предишните избори, когато се получи разминаването между министерството и ЦИК, защото практически и двете институции се страхуваха да си сложат реален краен срок", обясни Стефанов.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>