Мръсните тайни на BG историята: Големият борсов играч Куюмджийски свършва като бедняк

14.05.2024 01:00 Григор Николов
Анжело Куюмджийски
Родната къща на бизнесмена в Самоков
Къщата на улица "Оборище" в София.
Иван-Асен Христов

Започнал като брояч на банкноти в банка, той прави две от най-луксозните къщи в София, емигрира в Ню Йорк и води преговори от името на САЩ

Макар днес за евреите в Самоков да е останал далечен спомен, през 1900 г. те са 1078, показва статистиката на Княжество България. Най-известният от тях не само у нас, но и прочул се по света, е Рахамим Нисим Куюмджийски, известен още и с малките си имена Анжело, Ангел и Челеби. Той е първият голям международен борсов играч и един от най-крупните представители на чуждия капитал у нас.

Рахамим-Анжело е роден в средата на 80-те години на XIX в. Той е внук на Бохор Куюмджията, както показва прякорът – златар, и то първа ръка, в града. И до днес в Самоков се говори за къщата му, която украсил с пафти и гривни. Нисим, бащата на Анжело, обаче не останал при наследственото злато, а станал търговец, и то средна ръка. Синът му завършил Замеделското училище в Измир и след това задаскалувал, но не задълго, в Плевенското лозарско училище. Този скучно уреден и предизвестен за години напред живот не го блазнел никак, след година напуснал училището и пристигнал в София.

Завъртял се при парите, но най-напред като брояч на банкноти в Балканска банка, после станал касиер и се издигнал до поддиректор.

През 1919 г. в София за пръв път е създадена борса за търговия на акции и ценни книжа.

В качеството му на поддиректор Управителният съвет на банката решил именно Анжело Куюмджийски да търгува от нейно име, за нейна сметка и като посредник на частни лица. След първите си сделки разбрал, че ако знае курсовете на чуждите валути за следващия ден предварително, може да печели не само за банката, но и самият той. И се изправил пред сакралния въпрос: “Как може да стане това?”. Единствената телеграфна връзка по това време със западните борси е само на Американската легация. Хитростта, вродена на всеки евреин, подсказала на Анжело да подкупи телеграфиста на легацията, а той пък най-напред на него да казва курсовете на най-оборотните световни валути, дори и преди на поддиректора на БНБ Н. Панайотов, който също играел на борсата от името на националната банка. Това и става, а Анжело влиза в кръга на големите пари.

На 10 ноември, но 1919 г., съгласно XIV постановление на Министерския съвет,

Министерството на правосъдието удостоверява, че е разрешило българският гражданин Челеби (Анжело) Нисим Куюмджийски, с каквито имена е в молбата, да се откаже от българско и да придобие испанско поданство.

Той е доказал връзки със сефарадските евреи. За промяна на гражданството лично му съдейства тогавашният завеждащ легацията на Испания в София дон Диего Сааведра. Новото поданство му дава право да прехвърля капитали извън България, което е и целта на цялото това упражнение.

В края на август същата година в София е пристигнал грузинецът с еврейска родова жилка Ери Кехая, шеф на балканския отдел на “Те стандарт Комерсиал Тобако ко” в Ню Йорк. Двамата правят съвместна фирма за внос-износ на тютюни, отварят представителство в София, което днес за по-модерно наричаме офис, и го разполагат зад царския дворец. Анжело Куюмджийски с течение на времето увеличава заплатата си на 10 000 долара. Търговията с тютюни обаче е само прелюдия към големите борсови игри, в които вече е натрупал опит.

Основната цел на Ери Кехая е да купува тютюни от сорта “Басма Ксанти”. За да не се изнасят български левове в чужбина, каквото е изискването на големите световни банки, с които България е обвързана чрез многобройни заеми, и страната ни е в нещо като предходника на валутния борд, за да се укрепи паричната единица на победената ни в Първата световна война родина, правителството на Теодор Теодоров е решило да се плаща в чужди валути, а българските левове, съхранявани в чужди банки, да се върнат у нас. На заседание, в което участват управителят на БНБ Хр. Чакалов, представителите на Министерството на финансите д-р Калинов и на организацията на частните банки Михайлов и Губиделников, решават Ери Кехая да закупи тютюните, произвеждани в България, като срещу всеки изнесен килограм внесе в БНБ 1,5 долара при курс 32,75 лева за долар.

За тютюна, който ще изнесе американската компания, трябва да заплати минимум 2 500 000 долара, а ако продължи сделката с нови количества – 6 000 000 долара. Средната цена на тютюна е между 70 и 75 лева за килограм и разликата от равностойността на 1,3 долара Ери Кехая и Анжело Куюмджийски трябва да внесат в български левове. Освен това “Те стандарт Комерсиал Тобако ко” вече е придобила правото да изкупува и тютюни “Кава кулак” и “Баши бали”, без да е задължена да плаща в чужда валуга.

Само след година Ери Кехая моли БНБ и комисията да уважат молбата му, че не е в състояние да плаща в български левове, защото не успял да ги събере на Цариградската и Солунската борса, а да плаща тютюните в ценни книжа на стойност 50 000 000 лева.

Като първи транш е поел задължението да внесе сума от 151 000 лири в ценни книжа от лондонския клон на Банк Д’Азей. Условието е 100 000 лири да са фиксирани на 155 лева за лира, а останалите 51 000 да се продадат на свободния валутен пазар и само да се уведоми ръководството на БНБ за курса лира - лев, на който са ги изтъргували. И това искане е уважено. Впоследствие става ясно, че чековете не се осребряват, остават без покритие и Анжело Куюмджийски и Ери Кехая правят поредния си финансов удар, като прибират парите от тази сделка.

На 18 август 1920 г. Анжело вече самостоятелно създава съвместно дружество между “Съединени тютюневи фабрики” със седалище в Пловдив с дялов капитал от негова страна 20 000 лева и френския картел “Компани женерал” – Париж, с негов капитал от 50 000 000 франка.

По това време освен испански Куюмджийски е станал и белгийски поданик. Председателят на управителния съвет на френската компания издава 100 000 акции, всяка на стойност 225 лева, които ще започнат да носят дивиденти от 1 януари 1921 г.

Предвидена е и клауза, че при извънредни условия като война, смут, революция, болшевизъм или каквото и да е аналогично събитие дивиденти няма да се изплащат.

На 27 ноември 1919 г. България е подписала Ньойския договор, а на следващата година 100-дневната обиколка на министър-председателя Александър Стамболийски из европейските столици за смекчаване на клаузите му няма да даде резултат и точно това обстоятелно са заложили в договора и по-късно са използвали Анжело Куюмджийски и съдружниците му французи, за да задействат специалната клауза, и естествено, да не изплащат дивиденти. С този тънък и добре пресметнат ход “Съединени тютюневи фабрики” преминават в ръцете на французите и Анжело Куюмджийски.

От 1 януари 1926 г. самоковският евреин вече е управител на Френско-белгийската банка в София.

През май 1927 г. пък е изпратен на шестмесечна специализация в Италия и след като се завръща, отново заема длъжността си на управител. Във Френско-белгийската банка голямото му дело е създаването и финансирането на керамично дружество “Изид” в Елин Пелин. През 1926 г. банката изкупува акциите на събирателно дружество “Тъкачни фабрики Беров (това е габровецът Димитър Беров, дядо на министър-председателя на България от 30 декември 1992 до 17 октомври 1994 г. Любен Беров.) и Хоринек”. Дружеството е съставна част от белгийско акционерно дружество със седалище във Варвие, като двамата са продали предприятието си 3 години по-рано. По това време вече Анжело е натрупал солидни доларови банкови сметки в чужбина и се впуска в акционерна дейност и борсови спекулации. Той е и сред инициаторите, създателите и акционерите на Застрахователно дружество “Орел”, Акционерно дружество “Лонгоза”, Царското българско акционерно параходно дружество, Княжевската спиртна фабрика, принадлежаща по това време на Акционерно дружество Брюксел-София, като в него Анжело е директор. Той финансира и Съюза на запасните офицери и вестника им “Отечество”, а със собствени пари прави първото в България Руско-българско книгоиздателство.

Във Френско-белгийската банка най-често ходят доверените му политици Борис Вазов, дългогодишен депутат и брат на патриарха на българската литература Иван Вазов, и царският адвокат К. Джидров. Банкерът щедро им отпуска заеми, за които знае, че и двете страни няма да настояват – той да си ги иска, те пък да му ги върнат, но по този начин си е отворил път за политически чадър на сделките си.

За да разшири неговата удобна сянка, Анжело Куюмджийски

се е подсигурили с принц Кирил

Двамата често се усамотяват вечер на покер в специалната и поради това с ограничен достъп откъм нежелани и любопитни посетители зала в кафене “Роял” на ул. “Малко Търново”. И Анжело неизменно губи. Това било негласно установената форма за даване на подкуп. Само веднъж банкерът се изтървал пред приятели: “Отивам да играя с княза, та да му дам неговото”.

Анжело в тия години вече печели добре и от собствените си къщи. Най-напред той си е направил огромен дом на ул. “Оборище” с предварителната уговорка още когато я строи, да я продаде на Френското посолство, което и става. През 1935 г., веднага след сватбата си, вдига разкошен дом на столичната улица “Велико Търново”. Той все едно е проектиран от символа на американския архитектурен модернизъм Франк Лойд Райт. Всъщност проектът е на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов, известни и с новия хотел “България”.

През 1947 г. Куюмджийски, вече в чужбина, продава къщата на Съединените американски щати за 250 000 тогавашни долара и тя става резиденция на американския посланик в София. След скъсване на дипломатическите отношения три години по-късно за нея се грижи Швейцарското посолство, което я спасява от конфискация и разрушения. И от 1959 г. тя отново е резиденция на американския посланик. Преди правителството на САЩ да купи земята за строителството на новото посолство в кв. “Лозенец”, това е единствената собственост, която то е имало у нас.

Водачите, членовете и симпатизантите на Народната партия недолюбват Анжело Куюмджийски именно заради огромното му състояние и на няколко пъти го нападат не само в техния партиен орган “Мир”, но и в някои независими за времето си вестници. Лидерът на ВМРО, официално от 1928 г., Иван Михайлов свидетелства в своите “Спомени”, че когато разговарял със Султана Рачо Петрова, тя му казала, че Анжело подготвял брошура за банкови и парични машинации на свои противници, в която прилагал и факсимилета. Книжлето не вижда бял свят, но Ванче издал част от тях, които получил от зетя на народняка Ив. Е. Гешов – ген. Никола Радев.

През 1940 г. Анжело Куюмджийски емигрира в чужбина.

Подобно на Жак Асеов и той много добре е знаел, че се подготвя Закон за защита на нацията и последвалият го Закон за имуществата, които са насочени срещу евреите. До 1942 г. живее в Париж, където дори си купува хотел. След това се преселва в Ню Йорк. Макар до днес да няма никакво пряко доказателство, то много факти потвърждават мълвата, която се е носила още преди да напусне България, че е американски агент.

И в САЩ Анжело Куюмджийски продължава да играе на борсата в Уолстрийт. Отначало печели и минава за милионер първа ръка. Условията на пазара с ценни книжа обаче се променят и той започва все по-често да губи. Запазва си милион долара, с които възнамерява да се осигури на старини. Не дочаква дълбока старост. Разболява се от емфизем и умира в средата на 60-те години на миналия век. Синът му прахосва и последния милион от някогашното огромно състояние на бащата.

Какви ги свърши като американски поданик?

В края на ноември 1943 г. е включен в състава на американската делегация на “Тримата големи” Сталин, Рузвелт и Чърчил в Техеран. Обяснението на Анжело за това е, че докато работел с големи капитали, влязъл във връзка с банката “Морган”. Тя пък финансирала предизборната кампания на Рузвелт и по тази причина била в близки отношения с него. От банката го препоръчали като специалист по балканските политики и точно в това си качество той присъствал в Техеран като човек от щаба на американския президент.

В началото на февруари, след като е престоял близо два месеца след края на конференцията в Близкия изток и Турция, той се среща с българския посланик в Истанбул Никола Балабанов. На срещата пристига с униформа на американски армейски полковник. Съобщава му американските и английските условия за сключване на сепаративен мир с България, която трябва да излезе от Втората световна война. За тези преговори той е уведомил и българското правителство, което от София пък е изпратило съветника на цар Борис, Севов. За това обаче научават шпионите на Химлер и външният министър Димитър Шишманов е натоварен със задачата спешно да посети немския представител в София Бекерле и да му обясни, че Анжело Куюмджийски не представлява никого. Това била официалната причина министър-председателят не само да не събере Министерския съвет, но и да обсъжда с когото и да било предложенията на американците и англичаните.

Анжело се намесва още веднъж в съдбините на България. През 1949 г. той се среща в Париж с Иван-Асен Христов Георгиев – дипломат, завършил в Париж, специалист по Хегел, доцент в Софийския университет и научен сътрудник в Правния институт на БАН. По това време той е и съветник в българското посолство във френската столица.

Само след 14 години името му ще нашуми в цял свят като най-големия американски шпионин в България, а на процеса в края на декември 1963 г. в София ще присъстват представители на всички световни информационни агенции. Още през 1949 г. обаче Анжело Куюмджийски предлага на Иван-Асен да емигрира и работи за американците, като за първите шест месеца от престоя му в Париж лично той щял да му плаща по 60 000 франка на месец. Българинът му отвръща уклончиво, защото “не се очертавала благоприятна перспектива”. През 1956 г. обаче Иван-Асен Христов Георгиев е избран за съветник в българското постоянно представителство на ООН в Ню Йорк. И съвсем скоро се среща с Анжело Куюмджийски в Париж, за да го моли да го свърже с американското разузнаване. „Ще те поставя във връзка с най-голямата разузнавателна служба в света – тази на Алън Дълес”, бил отговорът. Когато дипломатът и новоизпечен американски шпионин пристига на летището в Ню Йорк, там го чака Кирил (Сирил) Бляк, син на бившия директор на американския колеж в София и приятел на Анжело Куюмджийски – Флойд Бляк. Така започва шпионската кариера на Иван-Асен, който струва на американците над 200 000 долара, докато е арестуван на 8 септември 1963 г. от службите на Държавна сигурност в хотел “Метропол” в Москва, докаран в София и осъден на смърт.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>