В Пловдив Кристиан, фен на скъпите коли, копира касапницата “Семерджиев”- уби обаче себе си и Теди, рани тежко двама (Обзор)

13.05.2024 23:00 Радко Паунов
Загиналите Кристиан Екмекчиян и Теодора Николова СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Остатъци от разцепения джип на Кристиан бяха разчиствани часове наред. КАДЪР: НОВА ТВ
Началникът на КАТ-Пловдив гл. инспектор Красимир Нешев (на преден план) и наблюдаващият прокурор Борис Михов.

Луксозна кола, разцепена на две половини, скорост, която унищожава животи и ламарини - два трупа, двама ранени. Така завършва неделята за четирима млади пловдивчани. Катастрофата е копие на касапницата в София, при която Георги Семерджиев уби две момичета и избяга.

Оная нощ в Пловдив оглушителен трясък събужда целия квартал до възловото кръстовище на бул. “Руски” и “Шести септември” в Пловдив. В 3,30 ч луксозен “Рейндж Роувър”, управляван от 21-годишния Кристиан Екмекчиян, бясно хвърчи от Централна гара, навлиза в разделителната ивица между двете платна на бул. “Руски” и

се блъска последователно в няколко големи дървета. Едното е изкоренено 

От удара мощният джип се разцепва на две, на място загиват водачът и 20-годишната Теодора Николова, която е на седалката до него. Отзад са момче и момиче по на 22 години, които са в тежко състояние, особено сериозни са травмите на девойката.

На място пристигат линейки, полиция и пожарна. И следва втори инцидент - огромен клон от едно от ударените дървета пада и ранява огнеборец. По чудо колегите му успяват да отскочат и да се спасят, но той е откаран в болница с множество счупвания.

Според първите данни

мощната кола се е движила с близо 200 км/ч

“Катастрофата е същата като тази на Георги Семерджиев, при която на 5 юли 2022 г. той уби две млади жени на бул. “Черни връх” в София и джипът му се разцепи на две. След това автотехническата експертиза установи, че бившият футболист е карал със 165 км/ч при удара”, коментира служител с опит от “Пътна полиция”. Фактът, че колата се е ударила в няколко дървета, а едното го е изкоренила, подсказва на експертите, че скоростта е била огромна.

Все още няма резултати от химическите експертизи дали в кръвта на шофьора има алкохол и наркотици. Възможно е обаче дъждът, който направи пловдивските улици изключително хлъзгави, да е причина за кървавия удар.

Автотехническата екскпертиза, която трябва да установи скоростта при смъртоносния сблъсък, ще е готова вероятно след два месеца.

“А кръвната проба, която трябва да каже има ли алкохол и наркотици у водача, не се знае кога ще излезе”, разсъждават униформени.

Хора от квартала, събудени от силния удар, казват, че гледката е била повече от ужасяваща. Джипът се е усукал около едно от дърветата и след това се е разполовил. Частите му ги събираха часове и ги товариха в камион. Металното ограждение в разделителната ивица беше сплескано.

Работници от “Чистота” и “Градини и паркове” половин ден разчистваха мястото на зловещата катастрофа.

“Беше ужасно.

Едната половина от колата беше в едното платно, а другата - на метри от нея

Чудя се как има оцелели”, каза жена, видяла покъртителната картина. Мнозина се кръстят, че по това време на денонощието не е имало пешеходци на оживените булеварди. “Щеше да е истинска кървава баня”, допълва жената.

Според вътрешния министър Калин Стоянов няма данни да е имало гонка при катастрофата в Пловдив.

“Прави ми впечатление, че това е поредното от няколко месеца пътнотранспортно произшествие, извършено от млади шофьори”, коментира той в Благоевград.

В понеделник в Пловдив оживено се коментираше, че най-тежко ще е за родителите, но едва ли безрасъдните шофьори ще се уплашат.

Съученичка на загиналата Теодора разказва, че точно на този ден преди 2 години са броели от 1 до 12 и се радвали, че завършват училище.

“А днес, 2 г. след този прекрасен ден за нас, едно прекрасно момиче се превърна в звездичка”, пише Мария Терзиева.

Шофьорът, причинил касапницата,

имал книжка от 3 г. и слабост към луксозните возила

Той е син на дългогодишната служителка в КАТ - Пловдив Петя Екмекчиян. Тя е системен оператор в отдел “Регистрации на автомобили”.

“Трагедията е ужасна, без значение чие дете е”, казват обаче нейни колеги. Те твърдят, че Кристиан карал скъпи коли, защото работел в общата фирма с баща си, която се занимавала с покупко-продажба на автомобили. Кристиан ходел често до КАТ за регистрация на коли. И най-вероятно оттам са снимките му в социалните мрежи със скъпи автомобили. Самият младеж позира на не един кадър зад волана на “Ламборгини”, S класа.

“Не мисля, че рейндж роувърът е негов”, каза представител на КАТ. Според служители на реда в момента бащата на Кристиан - Антон Екмекчиян, бил в Англия.

Майката Петя Екмекчиян била стар служител в “Пътна полиция”.  Описват я като усмихната и вежлива жена, която си върши работата. Тя подготвяла заявленията за регистрацията на автомобилите. Понякога я слагали да регистрира чисто новите коли само по документи. 

Лекарите в УМБАЛ “Св. Георги” се борят за живота на двамата пътници в джипа, както и за ранения пожарникар. От лечебното заведение съобщиха в късния следобед, че ги местят в интензивното отделение.

Кристиан има 16 нарушения за 3 г., но според КАТ не бил рисков шофьор

НИКОЛА МИХАЙЛОВ

16 нарушения на Закона за движение по пътищата е допуснал Кристиан Екмекчиян за трите години, в които имал книжка.

Той имал 5 акта, 10 фиша и веднъж бил хващан да кара с над 21 км/ч превишение на позволената скорост, за което бил глобен със 100 лв. Това съобщи шефът на “Пътна полиция” в Пловдив главен инспектор Красимир Нешев. Санкциите на Екмекчиян били за неносене на предпазен колан и за причинена катастрофа заради неспазена дистанция.

“От тези нарушения, които аз виждам, не смятам, че е бил рисков водач”, каза Нешев. Според него това били нормални за всеки шофьор нарушения, просто в случая на Кристиан Екмекчиян броят им бил “малко повече”.

Наблюдаващият прокурор Борис Михов добави, че са иззети веществени доказателства, но отказа да посочи дали в джипа на Кристиан са намерени бутилки алкохол или флакони с райски газ.

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>