Мира Добрева: Пататникът ни спасяваше, когато бяхме без стотинка у дома в Смолян
Най- скъпото не е в парите, нито в това да сложим на масата пъдпъдъчи яйца с бял трюфел и фино нарязан пармезан, казва журналистката
Много лично признание направи журналистката Мира Добрева, като заговори за мизерията, която е преживяло семейството й в Смолян. Тя се запретна и приготви два пататника – баница с картофи, която често присъства на масата на родопчани. Но е известна и като храна на бедните, макар сега в ястието да има доста подобрения. Някои прибавят сирене, кашкавал, масло, дори и месо. А истинският пататник се приготвя с настъргани картофи, едно яйце, настъргана глава кромид, сух джоден, сол, чер пипер и се пече с малко олио.
Мира Добрева помни повече икономичния вариант, който е спасявал от глад семейството й. Застанала пред две тави в кухнята си родопската картофена баница, ето какво сподели тя.
"Един със сирене. И един без.
Когато и да правя пататник, все ми е особено на душата. Колкото и да е вкусен, ми напомня за гладните години в Смолян... Болестта на татко, ужасът, че пак сме без стотинка, а трябва нещо да се яде.
Тогава мама правеше пататник. Той винаги ни спасяваше. И оставяше усещането, че сме семейство. И че сме заедно. И в добро, и в зло. И в болка, и в радост.
Често пъти ми е много трудно да превъзмогна собствената несигурност и притеснение да споделя нещо толкова лично.
Но това, което искам да кажа е, че най-скъпото не е в парите.
Нито във възможността да сложим на масата пъдпъдъчи яйца с бял трюфел и фино нарязан пармезан.
Понякога и два картофа стигат, за да може някой да се почувства обичан..."