На всеки 10 мин. един българин получава инсулт, вижте трите симптома, по които да го познаете

13.05.2024 12:53 Константина Костова
Доц. Росен Калпачки

Над 130 звена у нас лекуват инсулт, но само около 50 правят съвременно лечение – тромболиза

49 853 българи са получили инсулт през 2023 г., 4813 от тях са починали. В света на всеки две секунди някой получава инсулт. Има три симптома, по които той може да се познае:

увисване на устата,

изтръпване и слабост в ръцете,

нарушение в говора
„Всяка година 800 000 човека в Европа получава инсулт. По един на всяка минута. В България един на всеки 10 мин. получава инсулт", обясни началникът на неврологична клиника в болница „Св. Анна" доц. Росен Калпачки по време на конференция за рисковите фактори и симптомите на инсулта. 5500 са починали в болницата, по един на час и половина, обясни той.
„България е лидер, през последните 20 години е на челно място в света по смъртност от инсулт", заяви Калпачки. Според него пациентът разбира последен, ролята е на здравите хора около него, за да реагират навременно. Инсултът има три основни симптома и пациентът не разбира веднага за тях, обясни Калпачки.
„Инсултът не е заболяване, то е извънредна ситуация. Той настъпва внезапно, той ни прави неспособни да помогнем сами на себе си. Когато мозъчните клетки умрират, мозъчната функция се губи", обясни д-р Георги Георгиев, зам.-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Всеки може да получи инсулт на всяка възраст. Най-малкият пациент е на 2 год. и половина, той се случва на всякаква възраст, уточни Георгиев. По думите му им две групи рискови фактори. Факторите, на които може да влияем са високо кръвна налягане, което е над 140/90. Може да се контролира с медикаменти. Човек с високо кръвно налягане може да живее точно толкова, колкото и човек без високо, категоричен бе зам.-председателят на АИА. Другите фактори, които може да бъдат контролирани са сърдечни заболявания, пушене, употреба на алкохол, наркотици. Липсата на движение и затлъстяване, висок холестерол, употреба на противозачатъчни също влияят на инсулта. Може да започнем да се движим по-често, да контролираме високия холестерол, а комбинираните контрацептиви изменят хормоналния баланс, съветва д-р Георгиев. Според него факторите, върху които не може да се влияе, са наследственост, пол, напредване на възрастта, предходен инсулт. Тенденцията се обръща – жените получават повече инсулт отколкото мъжете, каза още той.
Георгиев обясни, че дори и един от трите симптома е основателна причина човек да звънне на 112. Загубата на равновесие е сред симптомите, които не са най-често срещаните. Друг симптом е загубата на зрение, може да е частично. Често има гадене и повръщане, обясни той. Не премествайте пациента, не го движете, посветва той.
Има лечение на инсулта, то е безплатно от 2005 година. Първите часове на инсулта позволяват пациентът да бъде закаран до болницата, за да може да му се влее лекарство, което разтваря получения съсирек и възстановява кръвотока. Може да се извърши тромболиза във всички болници у нас, обясни доц. Калпчаки.
Над 130 звена у нас лекуват инсулт, но само около 50 правят съвременно лечение – тромболиза. Другите правят рехабилитация. Повече от половината от тези 50 правят до 10 тромболизи годишно. 2/3 лекуват по-малко от 5% от пациентите си по модерния начин, обясни доц. Калпачки.
По думите му 65% от пациентите, на които не им е направена тромболиза, остават инвалиди. С тромболиза инвалидите са 35%. Двойно по-малко, категоричен бе началникът на неврологичната клиника. „Драстично се намалява процентът на инвалидите. Пет пъти повече пациенти си тръгват сами, без асистенция от близки", обясни той.

Други от Докторе кажи

Лекари обявиха 2 нови фактора за деменция, единият е неочакван

Нелекувана загуба на зрение също води до чудовищната болест  Услужливият мозък и острият ум са базови качества, които ни помагат през целия живот. Когато сме изморени

Българин със западнонилска треска: До такава степен се тресях, че в Спешното ме вързаха с колани

Нови три случая на западнонилска треска е регистриран у нас. Така от началото на годината заразените са общо шест, каза  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф

Екипи на спешна помощ отново отказват да пренесат пациента до линейката

В хода на мандата си, почти всеки здравен министър поне веднъж трябва да припомня, че пренасянето на трудноподвижен пациент до линейката е работа на спешните екипи, а не на близките

Здравното досие вече в телефона – вземете го без пари и електронен подпис

Новото приложение еЗдраве дава достъп до цялата налична медицинска информация за нас от 2022 г. досега Всеки българин вече може да получи безплатен и лесен достъп до електронното си здравно досие

Полезно е да знаете: Аз и моят личен лекар. Защо връзката е толкова важна?

Основната му функция е профилактиката - направете си преглед един път в годината задължително Защо е необходимо да имате общопрактикуващ лекар (ОПЛ), по-често наричан личен лекар

>