51 хил. младежи на първата матура, която дава и 2-и шанс

13.05.2024 10:36 Ярослава Прохазкова
Зрелостници се редят на опашка за полагане на матура. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Над 51 000 са подадените заявления за първия държавен зрелостен изпит по български език и литература, който е на 17 май. Тази година изпитите на зрелостниците са първите, след които те имат и втори шанс - с поправка в Закона за предучилищното и училищното образование се реши, че могат да се явят повторно на изпит, ако оценката от редовния не ги удовлетворява.

Правото за повторно явяване е еднократно и може да се ползва до края на следващата учебна година
след завършването. Резултатът от повторния изпит не променя дипломата за средно образование, защото към датата на второто явяване тя вече ще е издадена. И в нея се записва оценката от първата матура, тя се отразява и в удостоверението за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище.

Промяната е, че при изкарана по-висока оценка при второто явяване тя ще се включи във въпросното удостоверение, с което се кандидатства във вуз, и така балообразуването на младежа ще е по-благоприятно.
Явяването на изпит за повишаване на оценката от матурата на тази сесия (май - юни) ще е безплатно, защото промяната в постановлението на МС не би могла да влезе в сила до провеждането на зрелостните изпити. Иначе подалите заявления ще плащат такса.

Втората задължителна матура е по предмет по избор. Тя е на 20 май, тогава в цялата страна се провежда и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.
Традиционно английският език остава най-предпочитаният предмет за втората задължителна матура по профилиращ предмет (близо 13 хил. заявления).

А в дъното са желаещите да положат матура по математика - едва около 2200 са подадените заявления. Така въпреки постоянните инвестиции през последните години в създаването на СТЕМ кабинети в училищата в цялата страна и насърчаването на учениците към природо-математическите и инженерни специалности поради дефицита на такива кадри тревожният тренд продължава. През последните години от по 50 хил. зрелостници средно едва по около 2500, а често и по-малко избират матура по математика.

 Само по 250 годишно пък се явяват на изпита по физика и химия

В резултат на това над 90% от студентите в инженерни и икономически специалности са приети да следват в съответните университети без оценка от матура по математика.

Абитуриентите държат и допълнителни държавни зрелостни изпити по желание. Те ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката.
Двоен скок на двойките от матурата по български език и литература за период от 5 г. назад бе отчетен през 2023 г. (Виж графиките.) И средните резултати се оказаха рекордно ниски.

Випуск 2023 изкара 50,14 точки средно, което отговаря на оценка добър 3,93. Това е с около 2,5 точки по-малко от по-миналата година. Трендът на влошаване е постоянен през последните 5 г. От МОН обаче напомнят, че от 2022 г. учебните програми и форматът на изпитите са различни.
Така или иначе, числата говорят сами за себе си. Двойките на матурата по роден език и литература през 2019 г. са 4303, а м.г. - 8136.

И друг тъжен показател дава да се разбере, че нивото пада.

Само 30 са двойните отличници миналата пролет, докато преди 5 г. 73-ма са изкарали шестици и на двете матури.

Повечето абитуриенти са избрали да пишат есе (падна се темата "Живот в мрежата") -71%, само 20% са правили интерпретативно съчинение по стихотворение на Петя Дубарова. Близо 5000 младежи не са създали никакъв текст.

Пише се с черна химикалка, половин час преди изпита трябва да сте в училището

Най-важното е абитуриентите да бъдат абсолютно спокойни и точни за държавния зрелостен изпит. Началото по различните предмети е в различен час, но младежите трябва да отидат половин час преди изпита. Никакво закъснение, защото изпитът е сериозен. Ако е започнал, това може да промени и да провали изпитната кампания. Това съветва Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета.

Задължително трябва да се представи документ за самоличност. Ако личната карта е изгубена, ще свършат работа шофьорска книжка или задграничен паспорт. Абитуриентите трябва да носят и служебната бележка ДОПУСНАТ.

В деня преди изпита ученикът трябва да разбере къде точно се намира училището, в което ще държи матурата, защото това не е неговото. Ако не е сигурен, може просто да се разходи до него, за да проиграе и маршрута, и времето, за което може да стигне без притеснение, че ще закъснее.

На матурата се пише с черна химикалка.

Важно е абитуриентът да изслуша инструктажа, направен преди самото начало на изпита. Да се слуша внимателно за основните акценти по организацията - как се предава работата, какви са модулите, каква е продължителността им и кога трябва да се предаде работата.

Електронното устройство, каквото и да е то, трябва да бъде оставено, където е показано от квестора. Телефонът - също.

Диян Стаматов е категоричен, че абитуриентът не трябва да прави опити случайно да “забрави” второ устройство в себе си, защото това

може да му струва анулиране на писмената работа

Няколко са нещата, които зрелостниците трябва да знаят по отношение на опити за преписване. Всеки стои на определено място, а има видеонаблюдение. Понякога камерите се наблюдават в реално време от комисията в министерството на образованието, но винаги - от комисията в самото училище. Всякакви съмнителни движения напред, назад или встрани се забелязват, учителите веднага ще заподозрат опита за измама.

В първия модул, който е с продължителност 60 минути, не може да се ходи до тоалетната и изобщо да се излиза от класната стая. Затова също е важно да се дойде по-рано.

А и няма как да се подскаже отвън. Защото

въпросите в тестовете са уникални по своята подредба

Приказките, че можеш да си купиш въпросите и отговорите преди изпита, не са реалност. Генерирането на изпитните въпроси се извършва сутринта в деня на изпита в МОН.

Работите са анонимни. Името не трябва да се пише никъде освен върху идентификационната бланка. Не се поставят и никакви знаци.

Други от Просветни

Вижте кога ще е измерването на умения в областта на природните науки за 9. клас

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства

№3 в българския шах Надя Тончева иска да учи биоинформатика

Дай шахче, дай шахче. Така 6 и половина годишната Надя Тончева изнудва баща си преди години. Тогава са на планина, много деца, много шум, много движение. И той казва: Дайте да ви покажа нещо

Училищният двор - сърцето на квартала в София. След последния звънец да събира за спорт, отмора или забавления

Училищният двор ще се превърне в сърцето на всеки квартал в София. След последния звънец той да бъде притегателен център за всички - за спорт, отмора или забавление

Цоков: Студентите в 18 специалности се освободени от такси, това увеличава интереса

Студентите в 18 специалности не заплащат такси за обучението си. Благодарение на това се увеличава интересът към защитени специалности от важни професионални направления като физически и химически

7 млн. лв. за нови класни стаи и кабинети н 382 училища

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна

>