Гълъбин Гълъбов: Пускаме застраховка на товари по време на превоз, с което гарантираме, че стоката ще пристигне невредима до купувача

08.11.2022 19:24
Гълъбин Гълъбов е изпълнителен директор и председател на УС на БАЕЗ ЕАД от юни 2022 година. Има над 29 г. професионален опит в банковата и застрахователната сфера, от които над 19 г. - управленски опит.

БАЕЗ изготви План за зелен преход и в унисон с нашата корпоративна политика подхождаме по-либерално при оценка на риска на проекти за изграждане на фотоволтаични паркове, казва изпълнителният  директор на Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ)

- На интернет страницата на БАЕЗ сте публикували информация, че като част от политиката на правителството за устойчиво развитие подкрепяте изграждането на фотоволтаични паркове чрез издаване на застраховки. Може ли да разкажете по-подробно в какво точно се изразява тази подкрепа, г-н Гълъбов?

- БАЕЗ издава застраховки тип гаранция за авансово плащане, за добро изпълнение на проекти за изграждане на фотоволтаични паркове, както и за тяхната поддръжка. Към момента с наше застрахователно покритие са изградени фотоволтаични паркове с около 0,5 гигавата инсталирана мощност, което представлява около 1/6 от всички мощности от този тип в страната.

Базирано на Плана за зелен преход на дружеството и в унисон с нашата корпоративна политика, БАЕЗ подхожда по-либерално при оценка на риска на такива проекти.

- Какво включва този план?

- Чрез нашия План за зелен преход се стремим към активно намаляване на вредното въздействие върху околната среда при осъществяване на нашата дейност, както и същевременно към ускоряване на процеса и повишаване на качеството на предоставяните от нас услуги.

Заложените в плана мерки включват дигитализиране на документооборота ни с външни клиенти, изграждане и стартиране през 2023 г. на дигитален канал за видео консултации с клиенти.

Стартирането на онлайн консултации е продиктувано от наличието на наш офис единствено в София. При необходимост от съдействие и професионална консултация клиентите или потенциални такива от други населени места биха могли да спестят време, усилия и да способстват за намаляване на вредните емисии, асоциирани с пътуването им за бизнес среща на живо.

Респективно, при бизнес посещения в страната предаваме на живо с цел да предоставим възможност на наши потенциални клиенти за онлайн участие, включително задаване на въпроси относно представяните от нас решения за бизнеса, без да се налага физически да присъстват на мястото. И последно, но не по значение - ние реализираме план за подмяна на автомобилите от нашия автопарк с електромобили, като мога да кажа, че над 80% от пътуванията ни от началото на годината се извършват с такъв природосъобразен транспорт.

Последната стъпка, с която следва да завършим плана ни, е закупуването на мощности във ВЕИ, които да ни гарантират производството на електроенергия, която е достатъчна за задоволяване на нуждите за осъществяване на текущата дейност на дружеството.

По този начин ще се застраховаме от пазарен риск при колебания в цената на електроенергията, която има пряко отражение върху оперативния резултат на дружеството, намалявайки разходите ни. Освен това ще ползваме електроенергия, която е 100% произведена от ВЕИ в унисон с разбирането ни за зелен преход.

Като участници в работната група по експортни кредити на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, имахме възможността на състоялата се през март в Париж среща да представим Плана за зелен преход на БАЕЗ като част от нашата ESG стратегия.

Своевременно след срещата бяхме поканени от Международния съюз на кредитните и експортни застрахователи (Berne Union) да го представим на годишна среща на членовете като добра практика и пред останалите членове - аналогичните на нас застрахователни компании в други държави.

- Във връзка с упоменатите от вас международни срещи какви нови тенденции в експортното застраховане се забелязват в световен план?

- Забелязва се следната тенденция, в т.ч. и в БАЕЗ - в предишните етапи застрахователните решения бяха насочени към защита на конкретна експортна доставка. Сега обаче застрахователните решения в бранша са насочени към обхващане на целия процес - от реализиране на проект за производство, достъп до средства за реализирането му, предекспортно финансиране, осъществяване и гарантиране на износ (в т.ч. защита на търговски рискове и защита на товара по време на превоз), до застраховки тип гаранции за добро изпълнение, авансово плащане, поддръжка и гаранционно обслужване и други.

В допълнение на традиционните застраховки на вземания по експорта, БАЕЗ активно започна да предлага застраховка на кредити за оборотни нужди за изпълнение на договори за износ, както и застраховки тип гаранция във връзка с реализацията на договори за износ на стоки и услуги на български фирми за чуждестранни бенефициенти.

- Ще предлагате ли нови продукти?

- Последният продукт в подкрепа на българските износители, който ще стартираме този месец, е застраховка на товари по време на превоз тип “Карго”, с което гарантираме, че стоката, която е предмет на договор за износ, ще пристигне невредима до купувача, от който момент започва да действа нашата традиционна застраховка за покритие на търговско вземане при отложено плащане.

Новата застраховка ще бъде предложена на всички наши традиционни клиенти с цел подобряване на подкрепата, която оказваме на сектора на износителите на стоки. Работим по нов за пазара ни модел за деклариране на всяка доставка, което да става в клиентско приложение, което има директна връзка с централната ни ИТ система. По този начин клиентите ни ще бъдат спокойни, че след декларирането, независимо в каква част на денонощието ще се осъществи спедицията, стоките им ще бъдат защитени по един максимално улеснен начин за комуникация с нас.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>