Енчо Керязов като малък нямал качества за акробат, сега води най-добрите в света в “Нощ на звездите”

12.05.2024 19:40 Виктория Костова
Енчо Керязов
Кадър от предишно издание на “Нощ на звездите”. Тази година ще се проведе в “Арена София” на 1 юни.
Кадър от предишно издание на “Нощ на звездите”. Тази година ще се проведе в “Арена София” на 1 юни.

Като зам.-кмет на Ямбол любимата му задача е провеждането на спортни събития

Грациозна въздушна акробатика, опасни маневри с кросови мотори, клоуни от Швейцария и Италия са само малка част от спектакъла “Нощ на звездите” тази година. Те ще са изиграни от циркови артисти от цял свят, а у нас ги води Енчо Керязов - най-добрият български акробат и еквилибрист. А черешката на тортата са двете сестри Колев, които участват в “Цирк дю Солей”.

За 13-а поредна година той и фондация “Енчо Керязов” организират спектакъла “Нощ на звездите”, в който освен световни имена в цирка ще има и награждаване на деца с големи успехи и заслуги през изминалата година. Победителите са разделени в 6 категории, като са избрани от над 1000 кандидатури от цялата страна.

“Огромно чувство на гордост изпитвам, когато водещите обявяват тримата победители във всяка категория и изчитат техните постижения. Хубаво е все повече да ги показваме, затова имаме нови категории и допълнителни награди”, разказва той.

Въпреки че събитието се е превърнало в дългогодишна традиция, за Керязов то не е рутина, тъй като всеки път го прави с огромно желание и ентусиазъм. Организацията е много трудна, защото тази година спектакълът се завръща в столицата и ще бъде в най-голямата зала - “Арена София”. От обявяването на ковид пандемията той бе преместен в Амфитеатъра в Пловдив, за да бъде на открито. Тази година

на сцената ще излязат близо 400 участници, ще има и музикален съпровод, а водещи ще са Драгомир Драганов и Силвия Лулчева

Събитието няма как да закъснее и ще започне точно в 19 часа, защото ще свири Националният гвардейски оркестър, като има издадена заповед от министъра на отбраната. 

“Датата е 1 юни - празникът на детето. Прекрасен повод, защото събитието е за постиженията на децата. Те имат много сериозни резултати на световните сцени”, казва Енчо Керязов.

По думите му много хора участват безвъзмездно, като има огромен екип от доброволци, а световните артисти не идват заради хонорари, а заради каузата.

За първи път “Нощ на звездите” се провежда в родния град на Енчо Керязов - Ямбол. Тогава е много по-малко като мащаб, а награждаваните деца са само от областта. “Беше в залата на общината, където имаше 220-230 човека публика. Бяхме раздали 2000 покани, за да може да дойдат 200 човека да аплодират тези деца. Имаше и концерт, в който участваха 10 души. А сега имаме пълна зала “Арена София”, над 12 000 човека публика и 1000 кандидатури на младежи. Наградният фонд е 50 000 лева и материални награди от нашите спонсори”, обяснява Керязов.

В първото издание няма циркови артисти, за разлика от тази година, когато ще дойдат световноизвестните акробатки сестри Колев. Те са от Италия, но баща им е българин. Кариерата им започва, когато са само на 7 години. В началото са изпълнявали номер на летящ трапец, а малко по-късно започват да изграждат и номер за баланс “ръка в ръка”, изискващ огромна сила и концентрация. През 2018 г. излизат с името на своя баща Колев и се представят първо пред публиката в Париж. Тази година те спечелиха и най-голямото отличие в областта на цирка - “Златен клоун” на фестивала в Монте Карло. Фестивалът е под патронажа на принцеса Стефания, чийто баща - принц Рение, го е създал през 1974 г. Впрочем самият Енчо Керязов печели “Сребърен клоун” на фестивала през 2010 г.

“Благодаря на момичетата, че имат желание да дойдат в България. Благодаря на президентската институция, защото ще им бъде връчен почетен плакет от президента за постигане на невероятни успехи”, казва Енчо Керязов. Всъщност президентът Румен Радев е изпратил писмо до “Цирк дю Солей”, за да бъдат освободени двете сестри за една седмица. А

Керязов лично е поканил собственика на “Цирк дю Солей” – Ги Лалиберте

Двамата се запознават през 2007-а и ако той уважи поканата и дойде у нас, ще бъде голяма атракция.

“Той е олицетворението на “Нощта на звездите” - какви са човешките възможности и когато си повярвал в тях, всичко може да направиш. Той е бил уличен артист, свирел е на акордеон, играл е с огън, но прави революционна промяна в цирка. Ако дойде, ще съм много благодарен”, казва Енчо Керязов. Впрочем Ги Лалиберте е един от осемте туристи, летели в Космоса.

Освен сестри Колев у нас пристигат и близначките - дуо Васал, които ще представят въздушна акробатика. В спектакъла ще има и екстремен номер с мотористи, които ще прескачат 22-метрова сцена със своите мотори, правейки различни акробатични елементи. Групата е от Финландия и Швейцария. Миналата година по време на “Нощ на звездите” бе поставен световен рекорд в Амфитеатъра със 7 мотористи в Глобуса на смъртта. 

Всяка година обаче Керязов първо кани клоуните, защото за него е много важно публиката да се смее. “Щом се смеят, значи се забавляват. Предпочитам публиката да се смее, отколкото да се страхува. А да ги накараш да се забавляват, е много по-трудно, без клоуните да говорят на техния език”, казва той.

Въпреки че Енчо Керязов прекрати кариерата си през 2021 г., той продължава да издига България на световната сцена в областта на цирка. Преди да стане акробат обаче, треньорът казва, че няма необходимите качества. Все пак малкият Енчо е бил упорит в желанието си да успее и от 6-годишна възраст тренира акробатика. През годините е носител на множество престижни награди, сред които два пъти “Цирков артист на годината”, веднъж в Холандия, а след това и в Германия, “Сребърна звезда” във Франция.

От 5 години е в друга роля - тази на заместник-кмет в родния си град. “Заместник-кмет е много по-отговорна задача, отколкото да си акробат. Като акробат отговаряш за себе си и твоето семейство, а като зам.-кмет последното нещо е да отговаряш за себе си”, казва Керязов.

Любимите му задачи са свързани с организацията на спортни и културни мероприятия. Той отговаря за хуманитарните дейности и пряко се занимава с детските градини в града. “Много ме зареждат малките и се забавлявам, когато си говоря с тях. Те не знаят какъв съм като длъжност, просто съм нов интересен човек”, казва Енчо Керязов.

Други от Възход и падение

Дейвид Гарет ще свири в Пловдив на 3 юни догодина

Концертът на прочутия цигулар, който е част от световната му обиколка Millennium Symphony World Tour 2025, ще бъде в Античния театър в Пловдив на 3 юни

Стефка Янорова и Георги Кадурин се опитват да върнат тръпката във връзката си в нова пиеса

Стефка Янорова и Георги Кадурин са двойка, която се опитва да върне тръпката във връзката си чрез нелепи упражнения, предписани от терапевт. А Полина Недкова и Георги Къркеланов са полицайка и актьор

Дж.К. Роулинг два пъти отказвала да бъде номинирана за член на Камара на лордовете

Писателката Дж. К. Роулинг разкри, че два пъти е отхвърлила предложение да бъде номинирана за член на британската Камара на лордовете, както че ще откаже и трета, съобщи Би Би Си

Рекордните 1 420 646 лв. приходи събра "Гунди" за три дни

С опашки пред киносалоните, пълни зали, бурни аплодисменти и хиляди трогателни отзиви от зрителите в цялата страна премина първият уикенд, в който публиката се срещна с „Гунди – Легенда за любовта"

Нови искове за сексуално насилие са подадени срещу рапъра Пи Диди

Седем нови граждански дела са заведени срещу Шон "Пи Диди" Кумс, включително две от обвинители, които казват, че са били непълнолетни по времето, когато  твърдят

>