Българи масово купуват имоти в Гърция, макар да са поскъпнали с 40 процента

12.05.2024 09:51
Снимка: Пиксбей

Там не може да има бетонна джунгла като у нас, законите не го позволяват, казва Мария Василковска

За тези, които не искат да почиват у нас - Гърция винаги е добра възможност. Оказва се, че все повече българи не само предпочитат да летуват в нашата южна съседка, но и да си купят имот там, въпреки поскъпването с около 40%.

Преди три години семейство Трендафилови продават всичко, каквото имат във Варна и решават да сбъднат дългогодишната си мечта - да живеят на морето в Гърция.

„Оставихме приятели и роднини и заминахме. Черно море все още е в сърцата ни", споделя Тихомир Трендафилов.

Били на почивка едва 5 пъти в южната ни съседка, преди да предприемат тази сериозна крачка. Казват, че е любов от пръв поглед и всичките си проблеми оставяли на „Кулата".

„Хубаво е да не гледаш календара. Да нямаш напрежение", смята Нина Трендафилова.

След пандемията цените на имотите в Северна Гърция скачат с около 40%. Така къща на три нива като тази на Нина и Тихомир вече струва над 100 000 евро. Въпреки това само за една година, според община Кавала, броят на българите, които са закупили имот ново строителство в околността е около 450. Строят се цели нови квартали, в които изцяло ще се нанесат българи, съобщава Нова тв.

„Въпреки това Офринио няма да се превърне в бетонена джунгла. Законите в Гърция не биха го позволили", обясни Мария Василковска, брокер на недвижими имоти.

Именно това спечелило доверието на семейство Трендафилови. Вече трета година Нина и Тихомир споделят мезонета си с туристи в Офринио. Казват, че посрещат гости и изпращат приятели. По този начин балансират семейния бюджет.

„Ако човек си следва мечтите, те наистина се сбъдват. Това беше моя мечта", казва още Нина.

Много пловдивчани също имат имоти в южната ни съседка. Лекар от наша голяма болница също се сдобил с къща край Кавала и  дори се записал на курсове по гръцки. Споделя обаче, че езикът е труден заради граматиката, но ще продължи да го учи, за да може да общува с новите си съдеди.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>