Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

11.05.2024 18:53 Борислав Зюмбюлев
Хора се разхождат по "Витошка" в София СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите

Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес. Първата част Future generation will judge us (от англ. “Бъдещото поколение ще ни съди”) показва това, което се нарича още генерационен егоизъм. Да употребим каквото можем от природата сега, пък след нас да става каквото ще, щом нас няма да ни има вече.

Отвратителна позиция, която, ако не бъде преодоляна, означава, че милиони години еволюция са били напразни. Ако мислиш така, не си човек, божествено създание, а някаква организъм, бактерия някаква, която се самоунищожава, размножавайки се. И ще излезе прав Кайзер Созе, който имаше един велик лаф в “Обичайните заподозрени”: “Дяволът полага най-много усилия да мислим, че не съществува”.

Fossil Fools (от англ. фосилни глупаци) няма нужда от допълнителни обяснения, стана популярен заради каламбура с Fossil Fuels (от англ. изкопаеми горива).

Да, разбира се, велосипедните алеи са нещо много важно за намаляване на парниковите газове. Аз съм роден в град Силистра през 1960-те години и през последвалите 70-те голяма част от хората се движеха там с велосипеди. Не толкова по екологични съображение, а поради бедност. Коли при соца нямаше, чакаше се с години и бяха доста скъпи (спрямо тогавашните доходи), некачествени и много грозни. Градският транспорт също бе нередовен и неудобен. И работническата класа всекидневно отиваше и се връщаше от работните си места на колелета. По основния булевард - тогава “Комсомолски”, днес “Македония”, своеобразен Inner Circle, сутрин в час пик се движеха колони велосипедисти и следобед обратно. Първоначално велоалеите бяха две - от двете страни на шосето, отделени с острови и от платното, и от тротоара. После станаха една, докато изчезнаха напълно. Сега се мъчат да ги възстановят от типа тънка алейка, отделена с меки колчета. Защото без алеи велосипедистите страдат.

Относно драмите в центъра на София. Късането на ризите е заради паркоместата. За да няма драми, общината трябва да строи многоетажни паркинги предварително и след това да оптимизира. Примерно във всеки един училищен или болничен двор трябва да има поне по 5000 подземни паркоместа. Не е сложно, а и ще се рентира, без да намали възможностите за ученически спорт.

Други от Лични

Иван Гарелов, който ми даде от професионалните уроци до вкуса на живота

Така е с най-големите загуби: внезапно осъзнаваш, че си е отишъл един от най-важните хора в живота ти. Че няма да се обади по неговия кратък и категоричен начин

Свободата е междинно състояние - ето как го нарисува Анри Кулев

Коментар на седмицата №3: В Германия слушат "Добре дошли, скъпи убийци!" или защо се провали миграционната политика *

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с близо 38 048 прочитания. ⁃ Дисциплинираното общество не издържа вече на политическата коректност

Не е добре

Много е добре, че в ПП-ДБ има дискусия, предшестваща евентуалното общо явяване на предстоящите избори. Никак не е добре, че тази дискусия е съсредоточена /по публична информация/ в правилата по избор

Завещание на седмицата: С райския газ се провалихме, дано поне с енергийния сниф успеем

Политици и институции спят. Събуди ги певицата Диона, докато рекламира енергийна напитка на прах, която се смърка през носа. Преди Диона обаче беше вестник "24 часа"

>