Любомир Стойков на 70 и неговите 7 срещи с модата

11.05.2024 13:05

Проф. Любомир Стойков е вече на 70! Всеизвестно е, че в орбитата на неговите научни и журналистически интереси попадат медийната култура, изкуството и модният дизайн, връзките с обществеността и имиджмейкърството, политическата комуникация и политическият дрескод. Най-голяма известност обаче той получава като телевизионен моден коментатор и като журналист, интервюирал рекордно голям брой световни знаменитости от модата и киното, музиката и светския живот. Кое обаче е неизвестно или малко известно за него?

Почти никой не знае, че първата световна знаменитост, с която той се среща, е Юрий Гагарин. Това се случва в края на месец май 1961 г., когато първият космонавт в света посещава Казанлък. 7-годишният Любомир се озовава в прегръдките на Гагарин и до края на живота си ще помни две неща - неговата ангелска усмивка и уханието на рози. Целият град се е стекъл да посреща космонавта и го е облял с розова вода, бликаща от водоноски, напълнени с ароматната течност.

Най-смелата му постъпка е, когато като тийнейджър спасява от сигурна смърт свой съученик, паднал в ледените води на гребната база в Асеновград с риск за собствения си живот. Най-бързо написаната книга от него е “Управление на връзките с обществеността”. Заради кратките срокове за професорски конкурс в УНСС се наложило Любомир Стойков само за два месеца да напише тази монография, която днес е една от най-издаваните му книги и вече е публикувана за четвърти път.

Най-звездната постеля пък, в която е спал, е леглото на Шарън Стоун в хотел “Мажестик” в Кан. Въпреки нашата настойчивост проф. Стойков така и не отговори на въпросите как се е озовал там и къде е била по това време самата Шарън Стоун.

1. Първата му среща

с Пако Рабан в Париж

Всъщност тази среща се реализира, когато без предварителни уговорки Любомир Стойков отива в ателието на Пако Рабан в Париж, приет е радушно от него (въпреки че не са се познавали до този момент) и разговаря два часа с прочутия дизайнер за неговата философия, за металната му мода, за срещата му със Сталин, за учителя му - българския духовен водач Петър Дънов, за една от най-добрите му манекенки - нашата сънародничка Силви Вартан, за преражданията и медиумните експерименти на великия дизайнер.

2. Тактиката на Лойд Клайн

в парижкото му ателие

Прочутият медиен експерт и моден коментатор няма да забрави и първата си среща с главния дизайнер на модна къща “Гре” Лойд Клайн в парижкото му ателие. Тогава Стойков в ролята си на телевизионен журналист работи върху документален филм за прочутия дизайнер. Редом с всичко друго той е впечатлен и от пространствената комуникационна тактика на Клайн, който е поканил за интервюта мадам Карвен, Сириел Клер и още няколко персони от френския артистичен и музикален елит да говорят за него. Предвидливо ателието му е с три различни входа, за да не се засичат влиятелните примадони и за да не се ревнуват една от друга заради приятелството си с него.

3. Аликзандър

Маккуин и трудният

достъп до Крайст Чърч

Абсолютно никакъв шанс не е имало за десетките телевизионни екипи, останали извън портите на лондонската Крайст Чърч, където е било ревюто на Аликзандър Маккуин - лошото дете на Англия. Любомир Стойков обаче не е обезкуражен. Той моли пиарката на Маккуин (която отказва да го пусне заедно с оператора поради претъпканост и липса на място) да отиде при него лично и да му каже, че приятелят му от България (т.е. проф. Стойков) е изминал 2000 километра, за да уважи поканата му за модното дефиле, но че ако наистина в църквата вече няма място, ще си тръгне, без да се сърди. След минути служителката му съобщава, че Маккуин настоява той да бъде допуснат до ревюто, тъй като така са се разбрали още при срещата им в Кейптаун.

4. Изабела Скорупко и

историята с нейното детенце

Сред най-красивите жени, които е интервюирал Мистър Търпение (това е прозвище, което Любомир Стойков получава от американската дизайнерка Бетси Джонсън в Ню Йорк), е полско-шведската актриса, певица и модел Изабела Скорупко. По време на разговора помежду им възникват приятелски флуиди (разбира се, в платоничен дух) и тя споделя какво е да си момичето на Джеймс Бонд, какви са перипетиите на един топмодел в рекламния свят и какви според нея са пропастите между Източна и Западна Европа. Най-много време обаче Изабела отделя на детенцето си, което благодарение на уникалните соцлекари оцелява и оживява след много тежко и сериозно боледуване. “Никога не съм разказвала тази история пред медиите, но вие ме накарахте да ви се доверя!”. Актрисата е направила и още няколко комплимента - професионални и човешки, на Любомир Стойков, за които обаче той запазва пълна дискретност.

5. Санто Версаче и изненадата

му, че в България някой

притежава книга на брат му

Джани Версаче

Сред звездните срещи на проф. Стойков с големите имена в италианската мода - Нино Черути, Лучано Бенетон, Чезаре Пачоти, Джована Ферагамо и Даниеле Ломбардо, има и още една - наистина много интересна. Тази с брата на убития Джани Версаче - Санто Версаче. По време на това интервю българският моден журналист се обръща с молба към него да му даде автограф на книгата “Мъже без вратовръзки”, чийто автор е вече покойният Джани Версаче. Когато пише своето посвещение, Санто не крие изумлението си, че някой в България може да притежава тази книга, която вече е библиографска рядкост. Двамата със Стойков дълго време разговарят и за инициатора и автор на предговора Ричард Мартин, който по това време е куратор на музея “Метрополитън” в Ню Йорк.

6. Пиер Карден и

ругатните му по адрес на

младите дизайнери в Кан

Когато Пиер Карден се изповядва пред камерата и микрофона на Любомир Стойков в Кан, той му споделя много съкровени неща за себе си. Говори за срещата си с папата и за това как той е благословил заниманията му с мода; разказва за срещата си с Фидел Кастро; хвали се с образованието си - счетоводство, както и с най-голямата си бизнес сделка - 10-годишен договор да облича армията на Китай. Но редом с това Карден е остро критичен и наплевателства срещу новата генерация дизайнери, в т.ч. Жан Пол Готие и Джон Галиано. Любомир Стойков предчувства голям скандал след излъчването на интервюто в България, но е обезкуражен на вечерното парти същия ден. При него идва лично Пиер Карден и го моли да не излъчва тази част от интервюто, в която той ругае младите дизайнери. Стойков му обещава, но го пита дали става дума за телевизионното интервю. Когато получава този отговор, си казва наум: “Това, което не е изрично забранено, е разрешено!” и публикува интервюто в пресата, с което хем удържа на обещанието си, хем пък и не скрива истината.

7. Ивана Тръмп държи за ръка

Любомир Стойков в Ню Йорк

При няколкото си срещи с Ивана Тръмп в Ню Йорк (повечето по време на Седмицата на модата) проф. Стойков успява да получи важни отговори на своите въпроси за отношението на бившата съпруга на Доналд Тръмп към модата в цялост, към големите дизайнери, към децата ѝ. Невинаги обаче Ивана Тръмп разполага с достатъчно време. В една от срещите си с проф. Стойков тя го моли за много кратък разговор - блицинтервю, и по-свойски го хваща за ръката - жест, който за незапознати би означавал нещо повече от приятелска любезност. Снимката се появява в българската преса и Любомир Стойков е изумен, когато една продавачка на вестници го разпознава и му казва фамилиарно: “Ей, ти си голяма работа! Познавам те…”. Проф. Стойков пита за какво става дума, а тя му отговаря: “Е, как за какво, дотам да я докараш - Ивана Тръмп да те държи за ръката!”.

Други от Възход и падение

София Лорен навърши 90 години (Видео)

Дивата на италианското кино София Лорен - иконата, чиято слава отдавна надхвърли пределите на страната, в която е родена и в която изгря ненадминатия ѝ талант, днес навършва 90 години

Принц Уилям пише предговор към нова книга

Принц Уилям пише предговор към книга, написана от вдовицата на покойния Роб Бъроу, съобщи "Контакт мюзик". Принцът на Уелс предложи подкрепата си за книгата на Линдзи Бъроу за живота ѝ със

На 20 септември рожден ден имат

Пламен Димитров, президент на КНСБ Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите Доц. д-р Снежана Ботушарова, юрист, преподавател по конституционно право в НБУ

Защо Новак Джокович пее "Луда по тебе" (Видео)

Ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

>