Пекари предлагат козунак по 7,30 лв. за 500 г в Добрич
Алармират: По Великден външни фирми с евтина продукция подбиват пазара
„Подготвени сме за ежегодната кампания за козунаци преди Великден, но ни притесняват многото почивни дни за потреблението. Тази година ще произведем козунаци, колкото и през м.г. Ще подготвим около 5000 козунака", каза Николай Михайлов, собственик на баничарница. „Вече се налага да работим според обстоятелствата – ако няма голямо потребление, намаляваме производството", добави той.
Причината за неволите в този в бизнес е, че в Добрич влизат много външни фирми, които предлагат по-евтини козунаци. "За повечето хора козунакът стана скъпо удоволствие", отчита Михайлов. „Проблем за бизнеса през последните години е навлизането на външни фирми с евтини козунаци, ние работим цяла година и това подбива нашия основен пазар – Великденските празници. Ние държим на доброто качество на продукцията си", обяснява Михайлов. Според него, на пазара в Добрич навлизат хлебозаводи от други градове.
Тази година баничарцата ще предлага обикновен козунак за 5 лева, и друг с много екстри – сушени плодове, белгийски шоколад и др., за 7,30 лв. Цената е за 500 грама.
За последен път тази година ще приготвя козунаци и дългодишният пекар Тошко Няголов. „Остарях, вече не съм за бизнеса", казва той, но обещава за Великден козунаци, като обикновените ще струват 4 лв. „Безконтролното навлизане на много външни фирми на нашия пазар създава големи проблеми", уточнява Няголов.
Според него, Регионалният съюз на хлебарите и сладкарите, на който той е председател, почти се е разпаднал. „Тези, които оцеляха в тези трудни години, се занимават основно с работата. Няма съимшленици за тази организация", уточнява Няголов.