Кметът на Раковски и съпругата му превзеха 6-хилядник в Хималаите, помахаха на Еверест (Снимки)

03.05.2024 08:01 Радко Паунов
Павел Гуджеров и съпругата му Анелия развяха знамето на Раковски от Хималаите. Снимки: Личен архив
Гуджеров и съпругата му поздравиха Еверест.
Знамето на Раковски стигна и до Непал.
Красотите на Хималаите, заснети от семейство Гуджерови.
Анелия Гуджерова преодолява леден откос в Хималаите.
Предстои завръщане на храбрата двойка Гуджерови.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров и съпругата му Анелия вече имат покорен 6-хилядник. Това е връх Айланд в Хималаите, който е висок 6189 м.
Смелата двойка обяви: "Експедиция Непал 2024 е 100% успешна".

Павел и Анелия поздравиха Еверест, а десетки им пожелават да изкачат по–нататък и него. 

"Три бяха задачите, които си поставихме в самото начало, а именно – знамето на Община Раковски да се развее над:

Докога без 6-хилядник", пита Гуджеров.
През август миналата година той и съпругата му изкачиха Елбрус, а преди това Урухут в Килиманджаро и Тубкал в Атласките планини.

Следващата цел на упоритата двойка бяха Хималаите. И те се отправиха към най–високата планина в света.

"Приключението Айлънд пийк беше страхотно. Обща продължителност около 19 часа от базовия лагер до върха и връщане в село Чукинг. Включваше около 500 метра ледено и скално катерене, както и спускане на рапел. Препоръчвам го на всички търсачи на силни усещания и хора, които искат да тестват себе си", обяснява Гуджеров.
По думите му трите задачи са били изпълнени благодарение и на това, че се запознали с най-великия алпинист на нашето време Nirmal Purja Fans. "Също така къде другаде да срещнеш най-добрата българска алпинистка Силвия Аздреева, ако не в Непал", пита кметът на Раковски.

По време на експедицията успели да отдадат почин на великия българин Христо Проданов и на Скот Фишър.
"Видяхме с очите си могъщия Еверест, както и Лхотце, Ама Даблам и още много от красотите на Непал", разказва Гуджеров.

Като вярващи католици той и Анелия благодарят на Господ, че са се качили и слезли живи и здрави от предвидените дестинации в Хималаите. Признателни са на своя чудесен водач Георги Бокинов и на непалския Angs Chiring Sherp.

"Сърдечно благодарим на семейство, всички близки и приятели, които ни стискаха палци по време на непалското ни приключение. Сега за нас следва дългото слизане от планината и прибиране вкъщи. Предстои ни да се отдадем на семейство, работа и много тренировки преди следващото предизвикателство", обобщава Гуджеров.
Преди години, когато той и съпругата му тръгнаха да покоряват Атласките планини, приятели им пожелаха един ден да изкачат и Еверест.

Други от Новина в снимка

Фотозагадка: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден?

Кой е този български поп певец на първия си учебен ден? Жокер: Таланта му открива преподавателят му по фагот в Русенското музикално училище. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Гледките на 4-те сезона: Балчик в края на лятото

Вера Младенова ни изпраща красив кадър, който заснема в Балчик.  "Гледките на четирите сезона" – така се нарича новият читателски фотоконкурс. Най-хубавите ваши снимки от красиви гледки в контекста

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра?

Отговорът на фотозагадката от 11 август е Михаил Миков. Въпросът беше: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра? Жокерът беше: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента

Фотозагадка: Кой е този войник - политик, завърнал се в голямата игра?

Кой е този войник - политик, завърнал се в голямата игра? Жокер: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента. След 2 години пауза отново е на сцената. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Гледките на 4-те сезона: Небесни магистрали над Карлово

"Небесни магистрали над Карлово" - така е озаглавила кадъра си Александра Тахчиева. "Гледките на четирите сезона" – така се нарича новият читателски фотоконкурс

>