Социалисти от 14 общини в Пловдивско: Няма да работим на изборите, ако водач е Веска Ненчева

01.05.2024 18:45 Радко Паунов
Поставянето на Веска Ненчева за водач на листата на БСП в Пловдивска област разбуни 14 общински партийни организации и те отказват да работят за изборите. Снимка: Фейсбук
Манол Генов КАДЪР: NOVA NEWS

Трагичен резултат прогнозират социалисти от 14 общини в Пловдивска област, след като за водач на червената листа в 17 многомандатен избирателен район (МИР) остане наложената от Изпълнителното бюро Веска Ненчева от Карлово.

За скандала "24 часа" писа, но броженията в партията не стихват. А всички от второ място надолу си направиха отвод.

Все още Изпълнителното бюро не е попълнило служебно листата. Единствено три партийни организации  – в Калояново, Кричим и Карлово, откъдето е Ненчева, стоят зад нея. Останалите 14 отказват да работят на изборите, нямало да търсят и застъпници.

Поставеният на второ място Манол Генов също не желае да участва във вота. Той е категоричен, че повече няма да играе ролята на патерица. "Откъде накъде ще подпира водачка, която се ползва с подкрепата единствено на председателката на партията. И дори имитира прическата й", негодуват партийни другари.

За Генов казват, че е доказан "изборджия" и умее да печели. Но сега и той е вдигнал белия байряк.

Общински структури на БСП припомнят, че най–добрият им резултат в Пловдив–област е бил три депутатски мандата, а на последния парламентарен вот имат двама парламентаристи. Ако обаче Ненчева останела сега водач, не било изключено да се свият до един. 

"Все още може да се върне часовникът назад", смятат социалисти от Пловдивско, надявайки се централата на БСП да преосмисли листата за 17 МИР.

Областният лидер на БСП д–р Емил Караиванов напомня, че Ненчева първоначално категорично е отказала участие в листата. Впоследствие била спусната за водач служебно. Дори действащият депутат от Карлово Манол Манолов също си е дал отвод при тази ситуация.

Отказ е направил и номинираният на второ място Галин Дурев "в знак на несъгласие със спуснатия от Изпълнителното бюро водач". Той припомня, че Ненчева не е пожелала да участва в обсъждането на кандидатурите и гласуването им по време на заседанието. Според него предприетата от Изпълнителното бюро смяна е безкрайно нелогична и навеждала на други мисли.

"Недопустимо е да се правят интервенции отвън в листата. Настоящата ситуация е откровена провокация за областната структура на БСП, която е доказано активна на избори", изтъква в позицията си Манол Генов.

Потърсена от "24 часа", Веска Ненчева беше лаконична:  "Ще изляза с позиция след броени дни, на този етап няма да коментирам".

Други от Регион

Разкриха тийнейджърки джебчийки от Белозем, откраднали портмоне в Пловдив

Криминалисти от пловдивското Пето районно управление разкриха млади авторки на джебчийска кражба, съобщиха от полицията. Разследването започнало миналия петък, когато жена се оплакала

Спипаха много пиян водач в Раковски

Пиян водач е заловен вчера в Раковски, съобщават от МВР. Около 19,20 ч. автопатрул на районното управление спрял по метода на линейния контрол лек автомобил „Форд", а последвалата проверка установила

Защо анестезиологът д-р Наим се върна в Момчилград след 30 години с десетки операции на ден в Истанбул

Там не можеш да си поемеш дъх, а и имам дълг към хората тук. У нас има с кого да пиеш кафе или като излезеш на улицата на кого за кажеш "Здравей!", обяснява лекарят Лекар

Две жени се преобърнаха по таван с кола на пътя Пампорово-Смолян

Две жени се преобърнаха с колата, в която пътували, на главния път между Пампорово и Смолян. Зад волана на обърналия се по таван автомобил "Дайхацу" е била 34-годишна жена

Задържаха мъж от Асеновград, държал 65 л алкохол без платен акциз вкъщи

Около 65 литра безакцизен алкохол са иззели служителите на реда в Асеновград вчера. Нелегалната стока е открита на адреса на местен жител в хода на специализирана операция

>