ПП-ДБ ще даде на прокуратурата и ДАНС решението за частната детска болница

01.05.2024 15:10
Коалицията ПП-ДБ Снимка: Николай Литов

ПП-ДБ ще даде на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница. Това съобщават от пресцентъра на коалицията.

"Вчера служебното правителство взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Нелогично решение, което обаче не ни изненадва", пишат от ПП-ДБ.

"Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси. След 10 месеца начело на едно правителство в сложна конфигурация кабинетът Денков посочи решение, но съпротивата беше огромна. Сега всички разбраха защо", обясняват те. 

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор".

"Изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерският съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура", пише в прессъобщението.

"Ще търсим отговорност за решението и всички последствия от него с всички средства на политическата и институционална система", коментират от ПП-ДБ.

"Крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която конституцията му вменява - да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на нашите деца". 

По думите им ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен.

"Призоваваме президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение", допълва коалицията. 

Други от От страната и света

Възрастна жена падна от автобус в Горна Оряховица, със счупен таз е

80-годишна жена от Г. Оряховица е пострадали при инцидент с автобус. Във вторник следобед на спирка на градския транспорт в железничарския град, докато слизала от автобус

Отровени животни намират жителите на село Лозен

Масово отравяне на кучета и котки във Великотърновско. Жители на село Лозен, което е разположено край град Стражица, се оплакаха, че от няколко дни намират мъртви животни по улиците на населеното

Кола се запали на столичен булевард, спряха движението

Кола се запали на булевард "Братя Бъкстон" срещу 6-то РПУ в София. За това съобщиха потребители във фейсбук групата "Катастрофи в София". Движението в посока булевард "Тодор Каблешков" е спряно

Камелия Нейкова: Няма да има нищо ново и неясно в начина, по който ще се гласува

Бюлетината е същата, каквато беше на предходните такива избори. 28 са партиите и коалициите, има един независим кандидат от район Плевен. Няма промяна в стъпките, по които трябва да се гласува

Бойко Борисов: Съществува риск конфликтът в Близкия Изток да се разшири

Остро осъждам нападението на Иран с ракети срещу Израел. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в официалния си фейсбук профил, който допълни, че съществува опасност конфликтът в Близкия Изток да

>