Ваня Григорова може да стане депутат преди финала на делото за кметските избори (Обзор)

22.04.2024 22:05
Ваня Григорова

Не кмет, а депутат може да се окаже Ваня Григорова половин година след като оспори резултатите на местните избори в София. На 5 ноември 2023 г. тя загуби на балотажа в столицата от Васил Терзиев с по-малко от 5000 гласа.

В понеделник бившата синдикалистка и настоящ общински съветник потвърди официално, че ще се яви на парламентарните избори на 9 юни. Още преди седмица “24 часа” разказа, че проектът на Григорова май изпреварва всички останали, чието раждане се очакваше тази година, и тя ще се хвърли в битката за 50-ия парламент.

С кого ще се яви на изборите на 9 юни, обаче тя не разкри и вчера. Знае се само, че ще е ляв проект извън БСП, но няма да е “Левицата!”.

На кметския вот миналата есен “Позитано” неохотно подкрепи синдикалистката. Лявото обединение стана възможно, след като столичната структура на социалистите сама го договори и реално постави централата пред свършен факт. Сега подобно взаимодействие е невъзможно.

Миналия уикенд пък са приключили последните

разговори на Григорова с “Левицата!” на Мая Манолова, но без резултат

Преди седмица пред “24 часа” тя изрази съжаление, че няма как да има широко ляво обединение за вота през юни.

Така Григорова ще трябва да търси други формации, чиято регистрация да използва за изборите. Очаква се това да е коалиция от по-малки леви партии, които да припознаят политиките и посланията на настоящата общинска съветничка. Иначе ще стъпи на основата на сдружението си “Солидарна България”.

С което

левите писти за вота през юни стават три

ЦИК приема документи за партии и коалиции за участие в изборите до 17 ч в сряда, така че има един ден да стане ясна формацията, с която ще се яви Григорова.

Страната ни наподобява Италия от края на 80-те години с правителства еднодневки и политически хаос, в който непоклатими са само интересите на мафията. Фасадна демокрация в съчетание с пазарна диктатура от латиноамерикански тип. Евтаназираха парламентаризма, разпарчетосаха дори конституцията заради конюнктурни интереси и сглобки.

В тази вакханалия се чуват всякакви гласове, само не и гласът на истинското конституционно мнозинство - работещите хора, които на всичкото отгоре плащат сметката. Ново възпроизвеждане на сглобката отново ще ги остави на последно място в приоритетите на управляващите.

Така тя обясни във фейсбук в понеделник сутринта защо се включва в изборите.

На първия тур на местните избори в София Григорова събра 80 875 гласа - повече от партията на Стефан Янев “Български възход” на последните парламентарни избори (на 2 април 2023 г.) Тогава Янев взе 77 420 гласа, или 3,06% - процент под бариерата за влизане. “Има такъв народ” я прескочи със своите 104 хил. гласа, или 4,11%.

Това означава, че ако след два месеца Григорова успее да мобилизира повечето от миналогодишните си избиратели в столицата и вдигне дори само по 1000 в останалите избирателни райони, ще премине с лекота 4-процентната бариера за парламента.

Въпросът обаче е излиза ли сметката в София, тъй като на местния вот структурите на БСП все пак работеха за нея, имаше подкрепата и на “Левицата!” и видимо направи сравнително скъпа и модерна кампания. Сега няма да има силни партийни структури в страната, които да работят за нея. Далеч по-нисък резултат постигна тя сама на евроизборите през 2019 г., когато се яви като независим кандидат и спечели под 10 000 гласа, или 0,48%.

Новата лява писта на Григорова ще е проблем на изборите не само за БСП, а и за ИТН, прогнозира преди ден в интервю за “24 часа” социологът от “Тренд” Евелина Славкова. На последните избори партията на Слави Трифонов бе на ръба, като екзитполовете първоначално я оставяха извън парламента. А преди това изпаднаха от 48-ото НС.

Ако все пак успее да събере около 100 хил. гласа - колкото през последните години стигат за влизане в парламента, Григорова може да стане депутат още преди да са приключили делата, с които оспорва резултата от кметските избори в София. Съдът поръча да се проверят всички секционни протоколи и експертите установиха множество грешки в тях. Всъщност Терзиев е бил по-ощетен от Григорова, сочи експертизата до момента. Следващото дело е насрочено за 26 април. Ако съдът вземе решение, до оповестяването му ще мине поне седмица - т.е. в самото навечерие на вота 2 в 1, а и това е първа инстанция и евентуално ще има обжалване на горна.

За широко ляво обединение призовава и Корнелия Нинова, която пък на 1 май събира други над 25 малки леви и патриотични партии, граждански сдружения и неправителствени организации, с които да прави нов фронт - алтернатива на сегашното управление. “Все още не знаем, идва разнопосочна информация. Ту от “Левицата!” напускат, ту “Изправи се, БГ” напуснали”, лаконична бе Нинова на въпрос колко леви формации очаква да се явят на предстоящите избори.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>