Учен: Център на ЮНЕСКО за подводна археология ще направи България видима за света

21.04.2024 10:43
Д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология.

Превръщането на Центъра за подводна археология (ЦПА) в Регионален център на ЮНЕСКО за подводна археология за Черноморския регион ще направи България видима в световен план в една област, където страната ни има дългогодишни постижения, както като подводно културно наследство, така и като реализирани проекти. Това казва директорът на ЦПА археологът Найден Прахов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че този проект е от национално значение. Вярвам, че следващите управляващи в процеса на създаването и утвърждаването на този център ще подходят по същия начин проактивно и положително, както и последните няколко правителства, отбелязва Прахов.

В началото на месеца от Министерството на културата съобщиха, че е изпратена до Ернесто Отоне, помощник генерален директор на ЮНЕСКО, кандидатура, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде утвърдена, развита и разширена до категория 2 на Център за подводно и световно наследство.

Идеята в България да има регионален център за подводна археология не е нова

Археологът Найден Прахов разказва, че това не е нова идея. Още преди години, дългогодишният директор на ЦПА Христина Ангелова (1955 - 2016) е смятала, че той може да бъде регионален център за Черноморието. На въпроса защо ЦПА може да бъде с такъв статут към ЮНЕСКО, Прахов посочва, че Центърът е един от първите държавни институти, който специално е създаден за опазване и изучаване на подводното културно наследство в света.

"Това е един от първите институти - още 1978 г. е създаден, няколко години след институтите, които са създадени във Франция, в САЩ. Така че от самото начало България се включва много активно като визия и като дейности в развиващата се нова наука подводна археология", казва ученият.

По думите му идеята е обсъждана през последната година. След проведени разговори на двама или трима от последните министри с представители на ЮНЕСКО, България преди няколко седмици изпрати кандидатура за надграждането и превръщането на Центъра за подводна археология в регионален център за Черноморието, отбелязва той. Прахов посочва, че целта е да се създаде център със сериозна международна дейност, който да осъществява партньорства с различни организации от Черноморския регион в подкрепа на подводната археология - за проучване, опазване, популяризиране, управление. Да се създаде лаборатория за консервация и реставрация, където да може да работят, да трупат опит и да се занимават с грижи за подводното културно наследство специалисти от района. Да се създаде депо с проби, с материали от Черноморския регион във връзка с изследвания за промяната на черноморския басейн през хилядолетията - климат, околна среда, биологично разнообразие. Да се събират такива проби от различни обекти, от различни части на Черноморието, които да се съхраняват в този фонд.

Това е най-резюмирано идеята за този регионален център, който трябва да работи за налагане на принципите на Конвенцията на ЮНЕСКО за подводното културно наследство в региона, защото много от страните все още не са я приели, а България е първата европейска държава и втората в света, която е подписала конвенцията за подводното културно наследство, която е създадена 2001 г., напомня Прахов. Той допълва, че страната ни я е ратифицирала още през 2003 г. "Това направи много силно впечатление на ЮНЕСКО и на други организациите," отбеляза Прахов. Според него се оценява това, че Центърът за подводна археология има сериозни традиции в сферата си на работа, има много реализирани проекти, изключително активна дейност още от създаването си до ден днешен", допълва изследователят пред БТА.

Надяваме се, че тази кандидатура ще бъде приета положително от ЮНЕСКО. Сега предстои един дълъг период от няколко месеца, през които експертите на организацията ще направят проучване дали България е готова да създаде такъв център и ако това проучване им даде основание да подкрепят тази кандидатура, те ще го направят, каза Прахов. Той допълни, че следващата стъпка ще е на страната ни. Тогава България трябва да създаде, да надгради Центъра за подводна археология в такъв регионален център за Черно море.

По проекта се работи от миналата година, казва Прахов. Той отбеляза, че ЦПА работи съвместно с министерствата на културата и на външните работи. "Това е съвместно предложение, заедно го разработихме и Министерството на външните работи и Националната комисия на ЮНЕСКО, Министерството на културата, Центърът за подводна археология положиха сериозни усилия, за да подготвим тази кандидатура. Тя срещна подкрепа и от българското правителство. Надявам се тази подкрепа да продължи и занапред въпреки тези политически промени", допълва Найден Прахов.

По думите му, за да се създаде такъв регионален център у нас, той трябва да има солидна политическа подкрепа. Найден Прахов посочи, че дори да има такъв статут, ЦПА не може да постигне много повече от сега, тъй като има малък екип с ограничени ресурси. Но, ако има политическа воля и ако се създаде такъв институт, той ще получи допълнителни ресурси, за да реализира тази международна дейност, убеден е Прахов.

ЮНЕСКО има проактивна позиция към идеята о. Св. Кирик и Юлита да стане Остров за култура и изкуства

Създаването на Остров за култура и изкуства на о. Св. Кирик и Юлита предвижда там да е базиран и Центърът за подводна археология, който и в монета се намира в Созопол. Найден Прахов разказва, че по този проект тепърва предстои да се създаде концепция. В държавния бюджет има заложени средства за създаването на концепция, която да включи всичко - предназначение на сградите, организация. След това трябва да се разработят архитектурни проекти, създаването на бизнес план. След разработването на концепцията, поетапно ще се разработят отделните ѝ елементи, казва Прахов. Той добавя, че един от тези елементи е Центъра за подводна археология да получи седалище на острова с възможност за изграждане там на изследователска и музейна база.

Найден Прахов отбелязва, че ЮНЕСКО има интерес към този проект. От международната организация са проявили проактивна позиция, искат да участват в създаването му. По думите му се преговаря там да се помещава Регионален център за световно културно наследство. Прахов посочва, че това ще бъде изключително добре дошло за цялото Българско Черноморие, за туризма - там ще бъде изграден културен, музеен и експозиционен център за събития, който ще бъде един бисер и в България и в целия Черноморски регион, и на Балканите.

Създаването на един такъв център в Созопол ще е положителна стъпка за България и в научната област, тъй като в Черно море има изключително добре запазени разностранни и различни обекти от различни периоди - праисторически селища, потънали антични градове, кораби от един много дълъг период на корабоплаването и корабостроенето. Има установени плавателни съдове още от Античността, а има и податки, че вероятно могат да се открият такива и от праисторията, каза Прахов. В Черно море има изключително интересни обекти, една малка част са проучени, но тези проучвания са достатъчно впечатляващи, любопитни и атрактивни за хората и те могат да бъдат представени на този остров с всичките инструменти на дигиталните реалности, добавените реалности, триизмерни модели, холограми, с всичките модерни методи за презентиране на културното наследство, допълни ученият.

Сериозна програма са заложили от ЦПА за тазгодишния археологически сезон

Започнахме вече проучвания при остров Св. Кирик и Юлита, в района около него и пристанището, залив Градина, акваторията към остров Св. Иван, разказва Найден Прахов. Той допълва, че тази експедиция е част от проекта на Министерството на културата за създаване на Острова на култура и изкуства.

Други от От страната и света

Кой е убитият лидер на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала

"Майсторът на съпротивата", "велик мъченик", "героичен лидер" - така от "Хизбула" описват покойния си вече лидер Сайед Хасан Насрала, убит след въздушна атака в събота вечер на израелските сили над

В Сърбия арестуваха контрабандиста Паскал от аферата с митниците и Живко Коцев

В Сърбия в петък е бил арестуван Никола Николов, по известен с прякора си "Паскал". Той е сочен за контрабандист номер едно. На 27 септември по време на съвместна акция на сръбските и българските

Шофьорът, убил дете в Дебелт, с положителна проба за канабис

Положителна се оказа пробата на 38-годишния шофьор от Бургас, който блъсна и уби 3-годишно момиченце в ромската махала на средецкото село Дебелт. Това уточниха от полицията след като първоначално

Терзиев за казуса с АПИ: За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели

За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си

Гръцки медии: Има арестуван за стрелбата в Халкидики

Един от стрелците при инцидента на 16 август в Халкидики е арестуван в Германия. Това се твърди в гръцките медии.  В.П. е на 32 г. и е състезател по бойни изкуства

>