Борисов в Пловдив: Не е моя тема дали Главчев да е и външен министър

20.04.2024 18:15 24 часа Пловдив онлайн
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив
Борисов с Томислав Дончев и кмета на Пловдив Костадин Димитров

ПП-ДБ никаква диверсификация не са правили, заяви лидерът на ГЕРБ

Всички губим от омразата. Даже Господ е казал: Обичай врага си, добави той

Аз не искам да коментирам тази тема, тя не е моя, каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос за идеята Димитър Главчев да е едновременно служебен премиер и външен министър.  "Ами той не знае с какво се е заел (като коментар на думите на Румен Радев за Главчев). Той беше избран за шеф на Сметната палата. А новата конституция го прати на най-високия пост в държавата. Вие какво си мислите: че да си премиер, е лесно? Досега ставахме премиери с над 100 депутати зад нас. Първа политическа сила с мощни коалиции. Тогава управляваш с размах, защото имаш доверие зад себе си. Сега дали е шеф на Сметната палата, омбудсман, на БНБ, изведнъж му се дава цялата власт в държавата. Ние сме се готвили за тия постове. Аз като главен секретар, като кмет на София два мандата. С екипи, с хора, със състави", добави Борисов.

Той няма да иска смяна на служебни министри. "При Кримската платформа и всичко, което се случи, вече ми омръзна стари тъмночервени комунисти да се връщат във всички части на управлението. Ние не носим отговорност и не искам да нося", отсече лидерът на ГЕРБ.

Той обяви, че партия ГЕРБ не приема услужливите медии на "Промяната". Не задават нито веднъж въпрос трябва ли да се смени строителният министър, чийто син е кмет на "Подуяне" от ПП. А майката е министър. Как пък веднъж не ви се откъсна от душата един такъв въпрос? Или как Гвоздейков е министър, как Спецов е шеф, как Вътев остана министър, как областните управители, с кое право, са от ПП в момента в Пловдив? Те само за външния министър ви диктуват да питате. Защо да е това темата, защото вие я поставяте? Айде да поставим може ли майката на кмета на "Подуяне" от ПП да е министър? Цялото строителство в България, цялата инфраструктура, АПИ, да е в ръцете й? Или Гвоздейков, аз нямам нищо против човека, харесвам го, но казва: Днес се изключваме и аз вече не съм от ПП. Защото услужливите медии направиха най-мечешката услуга на партията на "Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност", продължи Борисов. 

За вноса на газ

"Аз не знам на тези хора откъде им дойде тази омраза, тази непрекъсната агресия. Вие виждате сега по газовите схеми – атакуваха газовия хъб „Балкан", „Боташ"... атакуваха всичко. И точно тези камъни отидоха в тяхната градина. Оказа се, че те никаква диверсификация не са правили. Техните избиратели от ПП и ДБ как си обясняват, че всеки ден между 8 и 10 милиона кубика руски газ влизат в България? Това ли им е диверсификацията? 3 г. руски петрол, с дерогация. Сега погледнете навън същите ли са цените на дизела и бензина без дерогация? Същите са. Заминаха ли 7 милиарда долара за Путин? Заминаха. Какво ще обяснят на своите избиратели? Какви са тези глупости? Кой е помогнал на Путин? Никой повече от тях. И сега с тези комисии, които си правят, виждате, всичко излиза наяве. 10 месеца те не са направили нищо да прекратят този договор. Ние имаме 11 танкера платени до момента, и нито един от тях не е влязъл у нас. Само един от тях е в Турция. Това ли ще обясняват от ПП в кампанията", попита Борисов. После обясни за "Балкански поток".

"80% от компресорите на целите Балкани са в Балкански поток в България. Това е печатница за пари за българите и е 100% българска. Те се спукаха да говорят за някаква пътна карта, но той  е готов. Ние не говорим сега да го правим, картата е там под земята и бълва стотици милиони печалба. А те си правят комисии, с които мислят, че ще уязвят някой. И какво става? Изядоха такъв пердах, че ни е срам, че сме били с тях", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той каза още, че некоалиция  няма да има. "Или ще се прави сериозно управление, за да бъдат всички тези неща описани, да се сложат експерти, които да вършат работа, а не да се въртят хора и да се работи за частни интереси, които Делян Добрев вчера ясно посочи кои са", обясни Борисов.

За провалената ротация

Той се върна към преговорите с ПП-ДБ и обясни как Асен Василев му казал: „Без МВР не може." „Следващите процеси показаха защо им е толкова важно това министерство", коментира лидерът на ГЕРБ.

За предстоящата кампания

 "Тя ще е позитивна. Ние 3 години правим избори в изключително враждебна среда. С министри като Бойко Рашков, като Демерджиев. По-тежко не ни е било. Така че и сега ще оцелеем и ще се справим. Ние пак ги побеждавахме. Нали помните тези времена? Техни министри - на вътрешните работи, на електронното, всичко тяхно. Без нито един човек никъде от ГЕРБ. И пак първа политическа сила", заяви още Борисов.

Според него омразата ще доведе България до тежки катаклизми. "В момента политическата класа, вгледана само в омразата си едни към други, защото тези всички комисии са израз на омраза на партиите мислят, че ще извади някой дивидент. Никой няма да има. Всички губим. Даже Господ е казал - обичай врага си", заяви той.

Запитан дали отново ще води листата на ГЕРБ в Пловдив, той каза: "Е, ако ме искат. Мисля, че за Пловдив сме направили достатъчно, че да ме искат." "За нас ще е удоволствие", намеси се в този момент кметът на Пловдив и местен лидер на ГЕРБ Костадин Димитров. "Това ще го обсъждаме друг път", отвърна Борисов. 

Той е в Пловдив за пролетния бал на местната структура на ГЕРБ. "Дори и Дянков а дойде, не може да оправи с този дефицит. А той обича да стяга колана и да дразни партийците", каза Борисов пред актива на партията. Бившият финансов министър Симеон Дянков също е в Пловдив. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>