В почивните дни студ - сутрин до -1°, облаци и дъжд

19.04.2024 08:38
Прогнозите са за дъждове от циклон, който идва от Гърция. Снимка: 24 часа

От понеделник ще се затопля, в сряда и четвъртък валежи с летен характер

Доста хладно за сезона ще е през следващите дни. Ще е облачно и дъждовно, от началото на седмицата обаче ще се затопля. Това прогнозира шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Минималните температури в петък са от 2 до 7 градуса, в западните райони от -1 до 1, а по черноморското крайбрежие - до 6-7.

Сутринта ще има повече облаци над източните райони, а на запад ще има слънце и ниски температури. От запад ще се заоблачи и следобед в Родопите ще превали.

Вятърът от югоизток ще е слаб със скорости до 20 км/ч. Максималните температури ще се повишат до 12-17 градуса.

В първия от почивните дни минималните температури отново ще са от 2 до 7 градуса. По черноморското крайбрежие слабо ще се повишат и ще са до 7-8 градуса. В събота циклон над Гърция ще донесе у нас нови валежи, по-интензивни ще са в Южна България и по Черноморието. Вълнението на морето ще се усилва. Максималните температури ще са от 12 до 17 градуса, в района на Сандански - до 19, по Черноморието - до 16 градуса.

Над планините ще има значителна облачност.

В Родопите ще превалява - над 2000 м дъжд и мокър сняг

Вятърът по високите части (над 2500 м) ще е умерен от запад с пулсове до 30 км/ч. Максимални температури за деня над 2500 м височина - от -4 до -2 градуса, а на 1500 м - от 2 до 4. Над Черноморието преди обед ще е облачно, а следобед облаците ще се разкъсват. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 13 до 14 градуса.

Температурата на морската вода е от 12-13 градуса по северното крайбрежие до 13-14 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие е слабо - височина на вълните до 1,2 м, по южното по-силно - до,5 м.

В неделя минималните температури ще бъдат от 4 до 8 градуса. През страната

ще премине студен атмосферен фронт с нови валежи,

по-интензивни в Западна и в Централна България. Ще прегърми в Дунавската равнина. Очаквани количества в западните и централните райони от 10 до 15 л/кв.м, в източните до 5-7 л/кв.м. Максимални температури ще са от 10 до 16 градуса, в района на Русе до 18, а по Черноморието - до- 16 градуса. И в неделя над планините облачността ще е значителна, като ще превалява дъжд и сняг. Новият сняг над 2000 м ще е 7-10 см. Над Черноморието преди обед ще има разкъсани облаци, следобед валежи. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 14 до 16 градуса.

В понеделник ще има повече слънце и ще се затопля. Във вторник ще превалява в централните райони. В сряда и в четвъртък на последователни вълни ще преминават атмосферни смущения с валежи с летен характер. Гръмотевични бури се очакват в сряда в южните райони.

Други от Времето

Облачно и с превалявания днес, до 31° в Пловдив

Днес облачността ще е значителна и в Източна България, Горнотракийската низина и планинските райони ще има валежи от дъжд и гръмотевици. След обяд валежите ще спират

Почивните дни: топли, но с облаци и чести превалявания

През следващата седмица се очаква хладна вълна с дъждове и гръмотевични бури Топло, но с чести заоблачавания и превалявания ще е през почивните дни. От следващата седмица се очаква нова хладна вълна

Днес ще преобладава ясно време с ниска облачност, в Пловдив 33°

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. До полунощ на отделни места в Западна България ще превалява

Слънчево и топло време ни очаква днес, в Пловдив - до 34°

Днес отново ще бъде предимно слънчево. В следобедните и вечерните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми

Септемврийска жега, до 34° в Пловдив

Днес отново времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици

>