Бойко Борисов: Мисля да вкараме Фандъкова на първо място като депутат на изборите

15.04.2024 18:23
Бойко Борисов Снимка: Велислав Николов
Йорданка Фандъкова СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Делян Пеевски предложил Атанас Славов за министър

"Не съм говорил с Данчето, но мисля на тези избори да я вкараме на първо място като депутат" - това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти на партията в столичния район "Подуяне". Вдясно от него е бившият кмет на София Йорданка Фандъкова. Веднага след това пълната зала шумно аплодира Борисов и Фандъкова.

Той я похвали за работата ѝ за столицата през годините. Два пъти каза, че не е обсъждал идеята си с Фандъкова, но по път за срещата видял колко много е направено за града през годините и решил да го предложи. Лидерът на ГЕРБ обаче не уточни дали гласи бившия кмет за листата за парламентарните избори, или за евроизборите.

Борисов направи и втора заявки - един от общинските съветници Георги Георгиев и Антон Хекимян също да влезе в Народното събрание. Първо обаче трябвало да го обсъди с Фандъкова. Досега Георгиев не се е явявал на парламентарни избори, а Хекимян кара първия си мандат като съветник от ГЕРБ.

На първи ред в претъпканата зала са депутатът Младен Маринов, бившият финансов министър Владислав Горанов и общинските съветници Георги Георгиев и Мирослав Боршош. Докато върви събитието на ГЕРБ и Борисов, "Промяната" пък провеждат среща в Пловдив, на която присъстват Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков и водачът на евролистата на ПП-ДБ Никола Минчев.

"Фантастично се е представил ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това правителство носи отговорност за военния министър, а за външния - ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Ако иска да ме чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази", каза Борисов за днешното участие на военният министър Атанас Запрянов в днешната конференция за сигурността в Черно море. "Ген. Запрянов към ГЕРБ е лоялен", каза Борисов и отново отрече да е предлагал на Калин Стоянов за вътрешен министър.

За създаването на кабинета "Денков" Борисов разказа, че лидерът на ДПС Делян Пеевски е предложил правосъдния министър Атанас Славов, както и че Кирил Петков и Атанас Атанасов не са искали Асен Василев за министър, но той е настоявал.

"Развалиха едно правителство, което поне отвън изглеждаше добре. Нашите евроатлантически партньори бяха спокойни. Вътре нищо не се случваше, но поне опаковката изглеждаше добре", каза още Борисов за бившите си (не)коалиционни партньори.

Кой? Пеевски ли ги накара да съборят правителството? Питайте ги. А ние без ДПС, трето римско, нямаше как да направим промените в конституцията. А и те с тях работиха добре. Поне сега не виждам как ще се съберем пак, призна Борисов.

"Има една поговорка: "Където плюеш, после може да лижеш", коментира още бившият премиер. Той преброи, че трите партии са гласували 46 ключови закона заедно.

"Специално към Кирил изпитвам симпатии, защото той е жертва", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се изказа остро за общинският съветник от ПП-ДБ-СС Благовест Георгиев, който преди 10 дни предизвика катастрофа в София и избяга, а в последствие е отказал тест за алкохол и наркотици. В отговор на това общинските съветници от ГЕРБ-СДС му поискаха оставката. "Как може, Жоре, да му искате оставката? Това за ПП-тата е нещо нормално", обърна се Борисов към бившия председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Борисов се закани на следващите избори партията му да засили юридическото си лоби в парламента, за да може те да обяснят на хората как работи съдебната система. "За сферата на строителството нищо не можем да обещаем, защото просто парите ги няма", каза той.

"Бях главен секретар - съсипаха го. Бях кмет на София - съсипаха го. Бях премиер - съсипаха го, няма авторитет", пошегува се Борисов в края на срещата.

                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>