ВАС решава за завода за боклук на Вълка до Павликени

14.04.2024 12:13 Дима Максимова
ВАС

На 15 април ВАС ще гледа делото срещу решение на Административен съд – София област, което даде зелена светлина на Румен Гайтански - Вълка за изграждането на инсинератор край павликенското село Върбовка.
То започва от 11 ч. в понеделник в зала 1 на Върховния административен съд (ВАС) в София.  Образувано е по касационна жалба на гражданското сдружение "Ти решаваш" и директора на РИОСВ - Велико Търново.

Това е последната съдебна инстанция, която трябва да реши може ли да стартира изграждането на завода за изгаряне на отпадъци до с. Върбовка. Според инвестиционното намерение заводът за каменна вата на Гайтански ще е с енергоизточник инсталация за изгаряне на отпадъци.

През зимата на 2022 г.  Екологичният експертен съвет към екоинспекцията изграждането на завода беше одобрено.
В това заседание представителите на община Павликени и село Върбовка също гласуваха за реализирането на проекта, припомнят от сдружението.

Истината, прикрита зад обещания за безопасно производство и работни места, скоро излезе наяве.Инсталацията, която трябва да изгаря по 1160 т модифициран боклук дневно, за да захранва с енергия основното поризводство, разбуни духовете и създаде сериозни опасения за екологично унищожение на земеделския район. Срещу инвестицията бяха събрани над 20 000 подписа в няколко съседни общини и области.

През пролетта на 2023 г. се проведе втори по ред Екологичен експертен съвет към РИОСВ. Той каза "не" на изгарянето на тонове боклуци дневно. Базирано на това отрицателно становище дойде и отрицателното решение на директора на РИОСВ по отношение на завода. На инвеститора бе отказано, проектът беше спрян, павликенчани си отдъхнаха.

Инвеститорът обжалва спирането пред Административен съд - София област. Съдът се произнесе в негова полза, отхвърли отказа на РИОСВ и отново даде зелена светлина на завода за боклуци. Мотивите бяха, че следва да се има предвид първото заседание на Екологичния експертен съвет, което беше позволило завода.

Тогава от "Ти решаваш" и РИОСВ внесоха касационна жалба и така делото тръгна, вече във ВАС.
"Тук „Петрургия" използва всички способи и средства, за да задуши съпротивата ни, за да може строежът на завода да започне!
Опитаха се да ни откажат предварително – представили са договор за правна защита и процесуално представителство по подадената от нас жалба, на стойност 5000 лева. Това означава, че ако делото бъде изгубено, този огромен хонорар на адвокатите на „Петрургия" ще бъде търсен от нас, гражданите, в лицето на Сдружение „Ти Решаваш", обясниха несъгласните.

Други от От страната и света

Халед Мешал е новият лидер на "Хамас"

Мешал контролира всички комуникации в преговорите за освобождаване на израелските заложници Халед Мешал e поел функциите на действащ ръководител на палестинската групировка "Хамас"

Атанас Илков: Имаме 189 акции с 36 задържани за купуване на гласове

189 са акциите на МВР срещу купувачите на гласове, 36 души са задържани. Сигналите, постъпили във ведомството, са 258, а образуваните разследвания - 70. Това съобщи вътрешният министър Атанас Илков

Зам.–министър Петър Младенов председателства заседанието на Националния консултативен съвет за младежта

Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов председателства заседанието на Националния консултативен съвет за младежта. На срещата, на която домакин беше Софийски университет „Св

От Варненския исторически музей настояват за реставрационни ателиета

Ръководството на Регионалния исторически музей във Варна настоява местната власт да им осигури подходящи помещения за реставрационни ателиета. Това съобщиха на пресконференция директорът Игор

НСИ: БВП на България се увеличава в реално изражение с 1,9% през 2023 г.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България се увеличава в реално изражение с 1,9 на сто спрямо 2022 г., показват актуализираните данни на Националния статистически институт (НСИ)

>