Подправките от кухнята край Средиземно море помагат срещу диабет

13.04.2024 01:00 Любомира Николаева

Една от причините Средиземноморската диета да оглавява за седма година световните класации за най-здравословно хранене е щедрото използване на натурални подправки вместо синтетични добавки за овкусяване на храната. Зад това генерално предимство стоят и специфични допълнителни ползи. Например наскоро проученият принос на ароматните треви и семена за по-ниски стойности на глюкозата в кръвта - кръвната захар.

Обичайните рецепти в традиционната кухня на Средиземноморието включват различни комбинации от черен кимион*, карамфил, магданоз, шафран, мащерка, джинджифил, черен пипер, розмарин, куркума, босилек, риган, канела, понякога в добавка с регионално използвани естествени овкусители. Повечето са известни с потенциални ползи за здравето, включително противотуморни, антиоксидантни, противовъзпалителни и понижаващи холестерола свойства. Защо това е важно? За здрави хора стойностите на гладно в идеалния случай трябва да са между 3,9 и 5,5 милимола на литър. Повишеното ниво на кръвната захар води на две стъпки до диабет от тип 2. 

Като начало организмът развива състояние на преддиабет, по-общо обясняван като инсулинова резистентност. При лабораторно измерване глюкозата в кръвта е около или над 6,1, но под 6,9 милимола на литър. Прехвърли ли в няколко последователни изследвания границата от 7 милимола, това вече недвусмислено говори за диабет. Заболяването е сериозно. Като правило освен панкреаса и метаболизма страдат сърцето и бъбреците, включително до фатално състояние. Това е краткото обяснение защо противодиабетните качества на характерните за средиземноморската кухня подправки са високо оценявани. Допълнителен принос към здравния им портрет дава метаанализ в специализираното в храненето и диететиката сп. Nutrients.

Изследователи от Испания докладват свое ново проучване за положително влияние на ароматните естествени овкусители върху гликемичния профил на хора с диабет. Типичните за кухнята на народите край Средиземно море черен кимион, канела, джинджифил, куркума, шафран значително понижават нивата на кръвната захар на гладно. Например канелата намалява глюкозата на гладно в шест от единадесет проучвания. Добавянето на куркума в 7 проучвания показва значително намаляване на глюкозата на гладно в сравнение с рецепти без подправката. Като цяло черният кимион демонстрира най-същественото намаление на кръвната захар, следван от канелата и джинджифила.

Учените от университетите на Сарагоса и Арагон и Изследователската мрежа за превантивни дейности и промоция на здравето в Барселона са открили още, че при пациенти със захарен диабет тип 2 черният кимион и джинджифилът осезаемо подобряват нивата на
гликирания хемоглобин. Той е важен маркер за метаболитното здраве и способността на тялото да преобразува въглехидратите от храната в енергия за органите. В медицинските документи се изписва като HbA1c.

Гликираният хемоглобин за разлика от измерванията за кръвната захар в кръвта на момента отчита дали организмът е имал излишни количества захар в изминалите 2-3 месеца. Смята се за по-точна мярка за контрола на глюкозата, макар да отчита средни стойности, но не и дали е имало резки пикове, което само по себе си е самостоятелен знак за лоша прогноза. Препоръчително е при преддиабет и диабет изследването да се прави 4 пъти в годината за постоянен контрол на захарта в кръвта. Целевата стойност е под 6,1 милимола на литър.

Едновременно с ефектите на двете подправки върху гликирания хемоглобин учените откриват и друга добавена стойност от пикантния корен, който сравнително отскоро е популярен у нас, но е широко използван в средиземноморските рецепти. Джинджифилът понижава в значителна степен концентрацията на инсулина в кръвта, същото прави и канелата. Търсенето на няколко различни ефекта в едно хапче е най-новата фармацевтична тенденция. Пренесено към подправките, това правило би излъчило като фаворит джинджифила. Сред анализираните ароматни подправки джинджифилът се откроява като единствения фактор, допринасящ за значителното понижение и на трите изследвани резултата: HbA1c, глюкоза на гладно и ниво на инсулин.

*Като черен кимион са известни семената на красивото растение нигела, отглеждано и заради декоративните си качества. Ботанически няма нищо общо с кимиона въпреки наложилото се разговорно название.

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>