Фалшиви подписи в център за деца с аутизъм в Стара Загора

12.04.2024 08:21
Центърът

Полицията разследва център за деца с аутизъм в Стара Загора. Служителите за декември са получили с 400-500 лева по-малко. Центърът е на сдружение "Алтернатива 55" и се управлява от Радка Дончева, обясни Нова телевизия.

Всички са отразени в НОИ на по-висока сума. Радка Дончева твърди, че това се е случило, за да се плати парното за сградата, но ще им ги върне.

Държавата дава по пари всеки месец, които се превеждат от общината. Според управителката служителите нямало да дадат пари за парно.

Имало и втора ведомост с фалшиви подписи, която е представена на НОИ.

"Изключително силно съм разтревожена от събитията, предизвикани в центъра през последните два месеца от член на екипа и от негови поддръжници", посочва в свое становище Анастасия Василева, председател на гражданско сдружение "Алтернатива 55", която заради здравословни проблеми не успя да присъства на пресконференцията, която бе дадена в четвъртък в Стара Загора. Василева посочва, че е упреквана, че "краде пари и се облагодетелства и че като пише проекти дава част от парите в общината". По думите й атаките идват от двама членове на екипа, нееднократно предупреждавани за грешки в работата си и подкряпани от хора, напуснали центъра преди много години поради груби нарушения на трудовата дисциплина. Василева споделя, че е подложена на системен телефонен тормоз, заради което е потърсила съдействие от органите на реда. Със ситуацията е запозната и Община Стара Загора, тъй като социалната услуга, която предоставя гражданското сдружение е делегирана държавна дейност под методическото ръководство на администрацията. "Смятам за недопустимо огромното напрежение, което тези личности създават в работата на център "Алтернатива", че това вреди на работата като цяло и води до влошаване на публичния образ на организаицята, подпомогнала стотици деца и родителите им", заявява председателят на старозагорското сдружение. Във връзка с твърденията е проведена среща между родители и представители на администрацията, където никой не е съобщил за подобно насилие над детето му. "Не мисля, че някой родител би прикрил, че има насилие в центъра", коментира ръководителят му Радка Дончева. Тя обясни, че капацитетът на услугата е за 30 деца, но в момента се посещава от 40, поради повишения интерес. Дончева обясни, че проблемите са започнали през февруари, след като в края на януари е освободен член на екипа. "Въпросното лице е близко с друг член на екипа ни. Те двете организират бивши служители, работили преди доста години при нас и започват тази грозна кампания срещу центъра и организацията. Имаме сведения, че тези две жени са замесени в секта, което е още по-страшно и допринесе за бързото решение да бъдат изведени от екипа, тъй като работим с деца", сподели Дончева.

Майки на деца, които посещават центъра, отрекоха за случаи за насилие и благодариха на сдружение "Алтернатива 55" и на Община Стара Загора, че има подобна социална услуга в Стара Загора, тъй като са изключително доволни от специалистите. Те изразиха възмущението си, че се използват децата им за подобна "черна" кампания с неясна цел и не скриха притесненията си относно това как ще бъде представена дейността на центъра в репортаж, който предстои да бъде излъчен по национална телевизия. "Сдружение Алтернатива 55 бе първата организация, която ни подкрепи в първоначалния шок от получаване на диагнозата през 2017 година. През всичките тези години аз твърдя, че никога не съм имала съмнения в добронамереността на служителите там и от това, че ще си взема детето щастливо и доволно. Това са специфични деца, а ние, родителите имаме тясна връзка помежду си. Убедена съм, че ако има случай на насилие, веднага ще се разбере. Аз специално за тези години не съм чула да има ударено или нагрубено дете, или каквото и да е насилие", сподели Мариела Стефанова, която е майка на дете с аутизъм. "На тези, които защитаваме центъра, оспорват ТЕЛК-те на децата ни, които не могат сами да пресекат улицата да си купят една вафла или да отидат на училище като останалите", заяви възмутена майка на 13-годишно дете с аутизъм.

До този момент в община Стара Загора няма постъпил официален сигнал за насилие над дете. Бях изумена от твърденията, които се изнасят по отношение на "Алтернатива 55", тъй като познавам работата на сдружението от много години, коментира ресорният зам.-кмет Павлина Делчева. Д-р Антония Тодорова, началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" в Общинската администрация обясни как се финансира дейността на центъра. "През 2011 година услугата е разкрита като делегирана държавна дейност. Годишният бюджет се формира на база на капацитета, който към момента е 30 по единен разходен стандарт, който се приема с решение на МС", поясни тя. 14 630 лева е сумата, която се превежда всеки месец за издръжка на центъра, като включва заплати, режийни и други разходи.

В момента в център "Алтернатива" работят шестима специалисти. Сред тях са социален педагог, логопед, специалист от Украйна, работил в детска психиатрия. В екипа са още хигиенист, счетоводител и управител.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>