В кои случаи е по-добре да НЕ си миете зъбите, и кога това е опасно

11.04.2024 03:00 Любомира Николаева

Почти всички хора си мият зъбите всеки ден и това е добре не само като едно от задължителните условия за имиджа им в обществото. Мръсните зъби атакуват много повече органи от разположените в устната кухина. По кръвен път микробите стигат от болните венци чак до сърцето и го увреждат. А няма съмнение, че при липса на хигиена в устата венците се инфектират и на свой ред стават посредник в животозастрашаващи процеси.

Десетки изследвания са доказали, че от миенето на зъбите може да зависи рискът от инсулт, инфаркт, възпаления на клапите, сърдечна недостатъчност, преждевременна смърт. 

Проучване след проучване показва, че хората с лошо орално здраве (като заболяване на венците или загуба на зъби) много по-често попадат в болница поради остри сърдечносъдови инциденти. Например според изследователска публикация в European Journal of Preventive Cardiology миенето на зъбите поне два пъти на ден с препоръчителната продължителност се свързва с 10 процента по-нисък риск от аритмията предсърдно мъждене и 12 процента по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.

При веднъж започнали кариеси и възпаление на венците най-голямата грешка е поради болката мястото да се “щади” и четкането да се преустанови изобщо. Според зъболекарите това е нещо като шофиране в изпреварващата лента по пътя към кардиологичен проблем.

Без поддържане на хигиената в устата непрекъснато се увеличават бактериите, които живеят в джобовете между зъбите, венците се възпаляват и кървят при лек допир. По този начин болестотворни микроорганизми лесно попадат в кръвния поток и оттам достигат навсякъде. Разбира се, само чистата уста и здрави зъби и венци не са достатъчни за предотвратяване на предсърдното мъждене и застойната сърдечна недостатъчност, но са фактор за намаляване на вероятността за сериозните заболявания.

И ако за това може да е чувал всеки човек, по-малко известно е, че в устата живеят над 720 вида микроорганизми, сред които виновници за чревни, стомашни, чернодробни и бъбречни болести - от възпалителни до захарен диабет и рак. При толкова важна роля на миенето на зъбите за здравето е разбираемо да си мислим, че колкото повече четкаме с обилно количество паста, чистим с конци, плакнем с хигиенна вода, толкова по-добре.

Повече не означава по-полезно обаче. Прекаляването е като в поговорката за “предобряването”, не допринася за здраве, а води до по-бързо изтъняване и увреждане на зъбния емайл. Според стоматолозите е достатъчно два пъти на ден да мием зъбите, но старателно и с подходяща четка и хигиенни продукти.

Освен това денталната медицина е установила чрез клинични проучвания поне 2 ситуации, в които миенето на зъбите е вредно: скоро след ядене на плодове и след повръщане. Към това много зъболекари добавят препоръка да се изчака около половин час с миенето на зъбите след сладки ламокмства, включително шоколад. Вълна от такива съвети шества през последната година в британски медии.

Обяснението е в повишаването на киселинността в устата. По различни механизми и в трите случая рН достига стойности, които бързо размекват зъбния емайл, въпреки че той е най-здравото нещо в човешкото тяло. При яденето на плодове играят роля фруктовите киселини. Те много бързо размекват емайла и евентуално четкане му нанася щети, които с времето се акумулират и водят до оголване на слоя под него. Трябва да се изчака поне 1 час. Изплакване с вода ускорява процеса.

След повръщане в устата попада и стомашна киселина, която също повишава рН и атакува емайла. Най-доброто за намаляване на неприятния вкус е обилно изплакване само с вода, същинското измиване и освежаване трябва да се отложи поне с 30 минути.

И ако дотук правилата звучат логично, какво трябва да ни спре да хукнем към банята след шоколадовата торта? Захарта започва да се разгражда още в устата и това също повишава киселинността, обясняват застъпниците на правилото за отлагане на миенето на зъбите. Затова пък след това трябва да бъде направено много щателно.

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>