Милиони на вятъра: Здравното министерство осигури подвижни рентгени на ДКЦ-та, те не могат да ги ползват

09.04.2024 20:26 Надежда Алексиева
Снимката е от сайта на производителя.

47 рентгени-паметници за над 10 млн. лв. европейски пари събират прах в коридорите на ДКЦ-та

Три диагностично-консултативни центъра във Варна са получили по един преносим рентген, който обаче вероятно няма никога да използват. 

Причината е в нормативната уредба за болничните заведения, както и в простия факт, че те са предназначени за лежащо болни пациенти, каквито няма в консултативните центрове. В нея е написано, че преносимият рентген е за лежащо болни, в неонатология, ортопедия или интензивно отделение.

Рентгените, познати в професионалните среди като кугели, са купени с европейски пари, отпуснати по проект за борба с кризи от Министерството на здравеопазването. Всеки един от тях струва около 220 хиляди лева. За страната общо са купени 47 от тях.

Ето какво разказа д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ "Св. Екатерина" V във Варна за новата придобивка, която получава на 29 декември миналата година.

Бяхме озадачени от пратката, защото нормативната уредба не позволява използването на преносим апарат в извънболничната помощ. Приехме го без да има помещение, в което да го съхраняваме и намерихме място в коридора. Направихме многократни опити да се свържем с министерството на здравеопазването и да разберем какво да правим с него, защото няма начин той да бъде използван.

От разговори с колеги в страната д-р Павлова разбира, че апаратите са общо 47.

Купуването на кугелите е част от голяма обществена поръчка за купуване на апаратура за образна диагностика с обща стойност над 60 млн. лв., финансирана чрез проект по ОП „Региони в растеж". Договорът за тях е на стойност 8 632 490 лв. без ДДС, или единична цена от по 183 670 лв.

Поръчката, която евентуално би могла да бъде полезна в мрачните ковид времена вече не е нужна и явно идва с огромно закъснение.

По време на пандемията в ДКЦ V отделят ковид зона, за да се изолират пациентите.

Тогава община Варна беше готова да купи такъв преносим апарат, който да ползваме само в ковид зоната, за да не смесваме потока. Аз направих съответните запитвания до министерството, за да ми бъде разрешено да го монтирам. От получените писмени отговори става ясно, че няма как това да бъде направено и затова и не купихме. Говорих и с главния санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, който ми каза, че при подготовката на проекта е дал становище, че няма как да бъдат ползвани в извънболничната помощ. Въпреки това парите са усвоени. Апаратите са от висок клас, много добри, но не могат да се ползват.

Д-р Павлова получава и договор за застраховка на имуществото, който тя категорично отказва да подпише в частта с кугелите.

Министерството трябва да реши какво ще правим ние с тези апарати, смята тя. В разговор с представител на МЗ ѝ е казано, че ще бъде променена нормативната база.

Това обаче ще отнеме много време и със случващото се в държавата, едва ли ще стане скоро.

До тогава уредите ще стоят опаковани, в някой тъмен ъгъл, заради това, че някой не е догледал

Няма как да се променят нормативни правила, за да се оправдае нечия некомпетентност, смята управителят на ДКЦ V.

Тя подготвя писмо до новия министър на здравеопазването с искане на решение.

Ако искаме да направим силна и мощна извънболнична помощ, за да намалим натиска върху болниците, трябва да се инвестира в тези лечебни заведения. Трябваше да ни купи апаратура, която можем да ползваме. Имаме много стара техника, която излиза от строя. Никой не ни потърси и да поиска мнението ни, допълва д-р Павлова.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>