Кипването на водата от чешмата утаява до 80% от невидимите микропластмаси

07.04.2024 02:00 Любомира Николаева

Комбинацията от преваряване и филтриране може да улови около 90% от свободно плуващите частички

Пиенето на преварена чешмяна вода намалява поемането на микропластмаси от човека. Ако водата е твърда, калцият свързва поне 80% от частичките и те остават в утайката. Меката вода прави същото с около 25% от микропластмасите в нея. Това установяват китайски изследователи от Факултета по биомедицинско инженерство към Медицинския университет в Гуанджоу и от Централната лаборатория на Гуангдонг по замърсяване на околната среда и здраве. 

Простата стратегия за кипене на водата за пиене и готвене от крана може да я “обеззарази” от микро- и нанопластмаси. Тя има потенциал за безвредно ограничаване на приема на частичките, подозирани за множество здравни проблеми, коментира във видео за здравна просвета д-р Роджър Швел от Калифорнийския университет. В по-старо видео той съобщи за анализ на 26 проучвания, според който за година човек може да погълне от 39 000 до 52 000 частици пластмаса в зависимост от начина си на хранене и навиците. Новото проучване може би сочи най-лесния начин за намаляване на товара. Механизмът е изключително елементарен и на практика без лоши странични ефекти. Учените представят доказателства, че след кипене на твърда вода се утаяват 4/5 от частичките полистирол (има сходство със стиропора), полиетилен (най-често произвежданата пластмаса за масова употреба) и полипропилен (втората най-използвана пластмаса). Високата температура насърчава слепването на калциевите съединения с платмасата. Това води до капсулиране на невидимите пластмасови частички в утаените минерали. А комбинацията от преваряване и филтриране на вода - като се използват същите методи и материали, до които човек прибягва за приготвяне на чай или кафе - може да премахне 90% от свободно плуващите във водата миниатюрни пластмаси, като ги превърне в утайка.

За тези, които намират парадокс в процеса, д-р Швел обяснява принципа. Обикновено, докато загрявате все повече водата, се подобрява разтварянето на веществата в нея. Това е обратният ефект на случващото се с калциевия карбонат и магнезиевите минерали.

Всъщност, когато температурата се покачва до 100 градуса по Целзий или до точка на завиране в зависимост от надморската височина, намалява способността на калциевия карбат и други йони в твърдата вода да останат разтворими. Така 5-10 минути след кипването твърдите частици падат на дъното на съда.

След това може просто да отлеете внимателно водата, като се стараете да не сипвате утайката, и да я филтрирате. Това е един от начините в домашни условия да премахнете и нефилтрируеми преди това микропластмаси, обяснява ученият. 

Повечето от пластмасите, произведени в световен мащаб, се използват за опаковане на храни и напитки. По време на употребата си обаче пластмасата се износва и се разпада на малки фрагменти, наречени микропластмаси.

Микроскопичният размер на частиците им позволява да проникнат във всичко - от водата до рибата и животните, отглеждани за месо, плодовете, зеленчуците и дори в готварската сол. А вече има съобщения и за устаняването им в кръйвта и на разни места в човешкото тяло. Авторите на проучването не смятат, че хората трябва да започнат да преваряват цялата си питейна вода. Най-малкото, защото може да е по-малко ефективно с по-мека вода с ниска концентрация на минерали. 

Всъщност водата е твърда в поне половината от територията на Европа и на много места у нас. Според екстертите в България най-твърда е "твърдата" вода в Монтана, Плевен, Силистра, Разград, Добрич, Ямбол и Хасково. Най-мека вода тече от чешмите в София, Смолян, Благоевград, Кюстендил и Перник.

Твърдата вода съдържа много калций и магнезий. Водата е естествено мека, когато пада от небето и придобива своята “твърдост”, след като влезе в контакт със земята. Ако дъждовните капки попаднат в зона с пореста скала като варовик например, при преминаването през нея разтварят и събират минерали като калций, магнезий и др., които правят водата твърда. 

Същественото според изследователите е колко достъпни могат да бъдат решенията за намаляване на микропластмасата в чешмяната вода.

Важно уточнение е кипването да става в съд от неръждаема стомана, стъкло или друг материал, различен от пластмаса.

В проучване, публикувано в сп. Nature Food, се твърди, че врящата воза в масовите пластмасови кани за затопляне може да освободи над 10 милиона частици в 1 литър вряща вода.

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>