След 4 г. разследване съдят Васил Божков за атентата срещу Манол Велев и смъртта на Йордан Динов (Обзор)

03.04.2024 23:00 Ана Михова
Манол Велев
Алексей Петров
Йордан Динов

Обвинението, че е поръчал стрелбата с гранатомет по Алексей Петров през 2015 г., е отделено

Не се събраха доказателства, че шефът на "Нове холдинг" е организирал престъпна група за убийства

Четири години след като получи над 30 обвинения по няколко дела, едно от досъдебните производства срещу бизнесмена Васил Божков е на път към съда. Това е делото за убийства и изнасилвания, както стана известно през 2020 г.

Божков ще отговаря, че е поръчал атентата срещу бизнесмена Манол Велев, убийството на хазартния бос от Благоевград Йордан Динов и за принуждаване към умъртвяване на човек с инициали Б.С. (Вероятно това е жена с малко име Бойка, която живеела в Швейцария - б.р.) Също така и за опит за изнасилване.

Заедно с него на съд отива и Николай Станков - Ники Дългия, за когото се смята, че бил физическият извършител на разстрела на Йордан Динов. Благоевградският бос

беше убит с

6 куршума на

4 април 2012 г. в

центъра на

София

Днес от Софийската градска прокуратура съобщиха, че разследването по делото за убийства и изнасилвания е приключило, материалите са предявени, предстои изготвяне на обвинителния акт. Той може да бъде внесен, след като изтече срокът за обжалване пред Софийския градски съд (СГС) на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че от първите обвинения е отпаднало за организираната престъпна група за убийства. Затова

делото е

прекратено по

отношение на

други петима Вероятно става дума за адвокат Славчо Марков, шефа на охраната на Божков Веселин Балтов, Георги Божилов и Александър Митков.

“Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, защото доказателствата не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда”, обясниха от прокуратурата.

Част от материалите, събрани по мегаделото, били отделени в други и изпратени в различни прокуратури.

Едната е Плевенската окръжна прокуратура, където отива разследване за изнудване срещу Божков и Константин Бухлев.

Кога той е станал обвиняем заедно с шефа на “Нове холдинг”, не е много ясно, защото през 2020 г. беше само ключов свидетел. По онова време Бухлев беше във варненския арест по обвинение за убийството на варненеца Тодор Тодоров-диджей Теди, екзекутиран през 2015 г. През 2022-а Бухлев получи на първа инстанция доживотна присъда за това престъпление. Докато обаче е разследван за убийството, на 27 и 28 май 2020 г. дава показания и по делото на Божков.

Тогава разказва, че мишена на бизнесмена с интереси в хазарта бил и Алексей Петров. Затова Божков имаше и обвинение, че е поръчал атентата срещу бившия съветник в ДАНС през октомври 2015 г., когато по бронирания му автомобил беше стреляно два пъти с гранатомет. Бившият командос оцеля, но пък беше убит през август м.г. по време на традиционната си разходка на Витоша. До момента за разстрела му няма задържан или заподозрян.

Разследването срещу Божков за неуспешния атентат срещу Петров отпреди 9 години не е прекратено, а е отделено в друго дело, което се води в Софийската градска прокуратура.

То е от 2016 г. и по него вече има един осъден. Това е украинецът Роман Лонгвиненко, който получи 10 г. затвор, защото бил осигурил парите и организирал следенето. За покушението с червена бюлетина се издирват Артьом Темпински и Максим Чорний, които били извършители, и Йевен Балков, който им помагал.

Третото дело,

което се отделя,

е срещу шефа на

охраната на

Божков

Веселин Балтов. Той ще бъде разследван от районата прокуратура в Благоевград за притежание на наркотици. Когато е задържан през юли 2020 г. в родния Сандански, у него била намерена дрога. По време на мярката за неотклонение той отричаше.

Преди 4 години анонимен свидетел разказва, че Балтов е физическият екзекутор на бизнесмена Манол Велев през октомври 2007 г. Балтов пък твърдеше, че тогава е бил в чужбина. Велев, който беше в будна кома 15 години, издъхна през март 2022 г.

Делото за хазарта чака обвинителен акт, а за антиките – международни експерти да ги оценят

Васил Божков, който през август миналата година се завърна от Дубай, където по собствено желание прекара в изгнание от януари 2020 г., има и още две мегадела. Едното е т.нар. хазартно, което също е приключило. Другото е за незаконно придобиване на антики, но то е далеч от финал, защото по него се очаква международни експерти да извършат оценка на културноисторическите ценности, а това може да отнеме години.

В момента Божков е под домашен арест, наложен му по хазартното дело, по което през януари му бяха предявени материалите. Основното обвинение е, че от 2014 до 2020 г. не е платил 700 млн. лв. такси.

Спорът, от който тръгна разследването срещу него, е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 г. - с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионите, а разследващите изчислиха, че е трябвало да плати върху залозите и така са калкулирани загубите за бюджета.

Той имаше и дело за престъпление срещу републиката, че е организирал протестите през 2020 г., но прокуратурата го прекрати.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>