Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

02.04.2024 19:03 Тони Щилиянова
Остров Света Анастасия е едно от най-посещаваните места около Бургас.

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много сериозен, въпреки че

работодатели са готови да вдигнат заплатите с до 20% 

Хотелиери с обекти по Южното Черноморие признават, че най-трудно е с намирането на готвачи и сервитьори и въпреки по-добрите условия за работа, които предлагат, трудно попадат на кадърни служители и отново ще разчитат на работна ръка от чужбина.

Според изследване на Агенцията по заетостта Бургас е на първо място по регионално разпределение на текущото търсене на работници, като изпреварва дори София.

По данни от анкета за областта се търсят над 27 хил. работници в различни отрасли, като най-много нужда от кадри има в областта на строителството, следвано от туризма.

На този фон община Бургас обяви, че търси млади хора, които да работят на най-посещаваните туристически обекти в региона - остров Света Анастасия, рибарското селище Ченгене скеле, археологическия комплекс "Акве Калиде" на Минералните бани и още атрактивни дестинации в града.

Кандидатите трябва да са на възраст до 29 години и да не учат или работят, обясниха от администрацията. Наемането на одобрените ще се осъществи по проект "Нова възможност за младежка заетост", която дава

шанс на хора без сериозен опит

да започнат работа. Търсят се сервитьори, готвачи, специалисти по туризъм, маркетинг и реклама.

Освен че не трябва да са студенти, кандидатите не трябва да участват в никакви форми на образование или обучение, включително професионални курсове и ключови компетентности към Бюрото по труда. Както и да не участват в никаква форма на заетост.

За туристическия комплекс Ченгене скеле край рибарското селище, който се радва на огромна посещаемост и който скоро ще бъде разширен с още една зона специално за деца, са обявени три свободни позиции за сервитьори, една за готвач и една за специалист по туризъм.

Кандидатите трябва да владеят английски и
да имат компютърна грамотност,

като не е нужно да имат опит по специалността.

Същите са свободните позиции и за Света Анастасия - острова, който е сред най-предпочитаните дестинации. Първите туристи за тази година вече го посетиха в последния мартенски уикенд, а заради хубавото време, с което посрещнахме април, се очаква голям наплив на острова по време на ученическата ваканция.

За "Акве Калиде" се търси специалист по туризъм, като не е задължително да има професионален опит. Четирима сервитьори са нужни за кафенето на Етнографския музей в центъра на Бургас, като единственото изискване е да владеят английски език.

За този общински обект са нужни и двама готвачи. Общината иска и двама специалисти по маркетинг и реклама, които да работят в информационния център "Часовника".

За предприятие "Морски знаци" е нужен работник за изработване на сувенири от кожа, керамични, дървени и стъклени заготовки, платове и подпомагане на дейността по продажба и разпространение на готовата продукция.

Специфичното е, че изделията се изработват ръчно от хора в неравностойно положение - с увреждания, самотни и многодетни майки.

За свободните позиции могат да се подават документи всеки работен ден до 15 май в офиса на ОП "Туризъм", който се намира в сградата на автогара "Юг". Одобрените ще преминат и през събеседване.

Други от От страната и света

Как си разпределят времето мъжете и жените в България (Инфографика)

В сряда Националният статистически институт публикува изследването си за бюджета на времето на българина, като прави сравнение с по-старите издания на проучването от 2011 и 2001 година

Честваме празника Рождество на Пресвета Богородица

11 Неделя след Петдесетница, Неделя преди Въздвижение. Рождество на Пресвета Богородица. На този ден се отбелязва като един от големите църковни празници раждането на Божията майка - света Дева Мария

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

>