Прокурори се самосезират по "24 часа", нищят Дома за умствено изостанали в Драганово

02.04.2024 11:39 Дима Максимова

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и разпореди проверка в социалния дом, в който бе установен пиян персонал, мръсни и необгрижени ментално увредени, оставени сами на себе си в двора. 

Районна прокуратура – Велико Търново се самосезирала след публикация в 24chasa.bg от 01.04.2024г , озаглавена „Пиян персонал и мизерия в дом за умствено изостанали разкри кметът на Г.Оряховица", става ясно от съобщението.
Образувана е прокурорска преписка по случая и на ОД на МВР- гр. Велико Търново е разпоредена незабавна проверка.

При внезапна проверка в края на миналата седмица екипите на полицията и общината са заварили обитателите на дома без надзор в неугледно състояние в двора на дома, съобщи във фейсбук страницата си кметът Николай Рашков.

А фелдшерът е бил пиян - в кръвта му са отчетени 1,7 промила алкохол. Имало още двама от поддържащия персонал, които също били употребили алкохол.

"Това, което заварихме, някои от хората бяха в неугледно състояние. Все пак имат органи по настойничество, които се грижат за тях. Те трябва да бъдат в приличен вид, трябва да бъдат обгрижвани. Средствата, които са от пенсиите им, се теглят от органите по настойничество. Те трябва да се грижат за тези хора. Отделно персоналът е около 47 човека, който трябва да полага неимоверни грижи за тези хора, а не да ги откриваш с 1,7 промила алкохол", заяви Николай Рашков .

Други от От страната и света

Само тази събота под тепетата: „Ден на отворени врати“ в Royal Garden

Открийте своя мечтан дом и се възползвайте от специалните предложения в един от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив Жилищен парк Royal Garden кани всички

Богати българи вземали документи и телефони на работещи за тях прислужници от трети страни

Нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с

73 пожара са загасени в последните 24 часа. Няма жертви и пострадали

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)

Помощник-фармацевтите готвят протести - крият се при проверки, не могат да изписват лекарства

Помощник-фармацевтите у нас са в протестна готовност. Те се обучават в медицински колежи към университетите обучението им е 3 години и завършват с висше образование

Дрехи, домакински уреди и играчки в безплатния магазин в село Мраморен - не за бедни, а за практични и екохора

Всеки взема каквото му трябва и предлага това, което не му е нужно. Който "купува", не е длъжен и да оставя Идеята на кметицата дошла от гастарбайтерите, които обзавеждат наново домовете си

>