Пиян персонал и мизерия в Дом за умствено изостанали разкри кметът на Горна Оряховица

01.04.2024 19:51 Дима Максимова
Николай Рашков

Умствено изостанали зарязани в потресаваща мръсотия и пиян персонал откри при внезапна проверка в социален дом в село Драганово кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.  Със съдействието на екип от полицията, той пристигнал изненадващо  в Дома за хора с умствена изостаналост в с. Драганово, за да види реално как се изпълняват служебните задължения и спазва ли се трудовата дисциплина.

"Проверката извършихме със зам.-кмета Петя Иванова.Установихме лице от персонала с 1.71 промила алкохол в издишания въздух! Полицейският дрегер показа, че и други от служителите са употребили алкохол, макар и с показатели под 0.5 промила.

Още по-скандално и шокиращо е как заварихме обитателите на дома. Оставени в двора без никакъв надзор и в потресаващ външен вид, с нулева хигиена - на самите хора и на пространствата около тях. Очевидно е, че всичко е занемарено от дълго време!" Това разказа във фейсбук профила си Рашков.

От местната управа предприери проверката, защото получили сигнали за неглижиране на потребителите и разгулно поведение на персонала в работно време. "И за огромно съжаление заварихме точно това", продължава постът.

Кметът посочва, че ще пристъпят към следващи мерки по отношение на персонала.

"Настойническият съвет в този социален дом е длъжен да полага ежедневни грижи за настанените хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Те не могат и да се оплачат и е видно как се е злоупотребявало с това.

Разбрах, че през годините също е имало много проблеми и непрекъснати сигнали, но органът по настойничество не е упражнявал абсолютно никакъв контрол", казва Николай Рашков.

Кметът уверява, че контролът е първото нещо, което ще се промени. С екипа му обмислят и начин да се оптимизират разходите.

"Няма да допусна повече подобно унизително отношение към уязвимите хора от една стана и от друга страна – такова безобразно поведение на лица, които не изпълняват задълженията си, но се облагодетелстват. И впрочем, близо 2 милиона годишно от парите на всички ни отиват за издръжката на този дом", уточнява кметът.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>