И Андрей Гюров от БНБ бил готов да е начело, но не бил поканен, разкри Кирил Петков. Той: Не съм давал съгласие (Обзор)

31.03.2024 21:58
Андрей Гюров след консултациите при президента с потенциалните кандидат-премиери.

Разговорите за министерства вървят добре, извести Главчев във фейсбук със снимки на водопад

И подуправителят на БНБ Андрей Гюров е бил готов да стане служебен приемиер, но не е бил поканен от президента Румен Радев.

Това разкри съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Направи го ден след като президентът връчи папката със заръката за съставяне на служебно правителство на Димитър Главчев. На церемонията на “Дондуков” 2 в събота Румен Радев обяви, че шефът на Сметната палата е бил единственият, който приел поста. А самият Главчев допълни, че решението е било нелеко, но алтернативата е била конституционна криза.

Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна, каза Петков пред БНР в неделя. Той определи Главчев като “ярко политическо лице на ГЕРБ”. Тази теза беше медийно лансирана и от акад. Николай Денков, и от Лена Бориславова, която е член на ръководството на ПП.

Андрей Гюров обаче е не по-малко партийно лице - той беше шеф на групата на “Промяната” в 47-ото и 48-ото НС. А по време на местните избори миналата есен, когато вече беше избран за подуправител на БНБ, беше засечен на предизборно мероприятие на кандидата на ПП за кмет на Благоевград Методи Байкушев.

Самият Гюров беше на разговор на “Дондуков” 2 в петък. А на излизане обясни, че с Радев не са обсъждали кой да е служебен премиер, а ролята и задачите на БНБ за членството в еврозоната. А в неделя обяви пред Нова тв, че не е давал съгласие за служебен премиер.

В събота Радев даде на Главчев 7 дни, за да събере министри, макар конституцията не дава срок. Причината - да се успее за вот 2 в 1 на 9 юни. 9 април е крайна дата, за да може парламентарните и европейските избори да съвпаднат.

Крайният срок на Главчев е събота, когато той трябва да представи кандидатите за министри, а Радев ще събере парламентарните сили, за да ги обсъдят, както е в конституцията.

Ще търся министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили. Мисля, че в самите министерства има такива хора, които могат да се нагърбят с тази нелека задача, повдигна завесата Главчев. Той няма да покани Асен Василев в кабинета, тъй като ще страни от ярки политически лица. А за Калин Стоянов обясни, че го вижда като експерт. Самият Стоянов обяви, че ще се отзове, ако бъде поканен. ПП-ДБ призоваха Главчев да смени МВР шефа, защото му нямат доверие.

В петък готовност да стане служебен министър изрази и военният Тодор Тагарев, но в неделя отказа, защото този служебен кабинет щял да е “политически украсен”.

А премиерът в оставка Николай Денков обяви, че няма да изтегля зам.-министрите, а ще остави на Главчев да прецени кои от тях могат да са му полезни.

Късно в неделя самият Главчев пусна във фейсбук снимки от планински водопад с едно изречение: “Между разговорите, а те вървят добре”.

Други от От страната и света

Има ли “брутална” схема за източване на 937 000 лв. от разградския театър, или обвиненият за помагач на Манукян само писал софтуер? (Обзор)

Прокурор: диригентът обяснил, че служител в Министерството на културата го насочил към Писков Обвинението е за фиктивни назначения на 41 души, сред тях и безработни В Смолян има само производство за

Стартират избора на шеф на ВАС след номинациите за главен прокурор (Обзор)

Процедурата ще започне на 17 октомври и ще приключи вероятно през февруари С дебат за морала и закона Съдийската колегия на ВСС реши да открие процедурата за избор на председател на Върховния

Патриарх Даниил: Църквата е лечебница, където лекуваме нашите душевни болести

Господът е основал Църквата, за да продължи неговото дело за просветата, освещаването и спасението на света. Светите отци сравняват Църквата с лечебница

Революционната гвардия на Иран: Изстреляхме ракети срещу Израел, ще реагираме при отговор

Иранският елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция заяви днес, че е изстрелял десетки ракети към Израел и предупреди, че ако Израел отговори

Младите българи най-тревожни да не останат без пари, 37% признават зависимост от алкохол (Обзор)

Връстниците им в ЕС нямат подобна финансова невроза За 7% тревата е лек наркотик Младите българи са изключително тревожни за финансовото си бъдеще. Дори сред тези с месечен доход над 2000 лв

>