Макрон покани Денков на срещата на “Обнови Европа” - фракцията, в която ПП желае да влезе (Обзор)

22.03.2024 21:00
Николай Денков на закуска с лидерите от “Обнови Европа” СНИМКА: ПП

 Академикът бе единственият там от партия, която не е член

 Еврогрупата с послание към България за еврозоната - чака да изпълним критерия за инфлацията

Николай Денков е бил гост на срещата на лидерите от групата на “Обнови Европа” в Европарламента, независимо че партията му “Продължаваме промяната” все още не е част от политическото семейство.

Той е бил поканен на нея от лидера ѝ и президент на Франция Еманюел Макрон. Денков е присъствал там като наблюдател от страна на “Продължаваме промяната”. Партията все още няма свое европейско семейство, но се очаква да се присъедини към либералите след евроизборите през юни.

Водеща формация в групата е АЛДЕ - партията на европейските либерали, начело на която е Илхан Кючюк от ДПС. В края на 2023 г. тръгнаха слухове, че ПП вече е поискала да се присъедини към нея, но те бяха опровергани от партията и от централата на евролибералите.

“Промяната” имат и друг вариант - да се присъединят към бъдеща парламентарна група, в чиято основа може да е “Възраждане” на Макрон. В Брюксел упорито се говори, че след евровота той може да се отцепи от АЛДЕ и да направи своя група на “Обнови Европа”. Повод за подобни тези е опитът на Франция в последно време да изземе водещата роля на Германия в ЕС и усилията на Макрон за това са видни.

Френският президент вече няколко пъти кани представители на “Промяната” на срещи на “Обнови Европа”. Първо на тях като премиер през 2022 г. участва Кирил Петков, а от миналата година участие в тях взема Денков.

На срещата в петък са били и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, премиерите на Нидерландия, Белгия и Естония - Марк Рюте, Александер де Кро и Кая Калас.

“Благодаря ви, г-н премиер - за вашата непоколебима отдаденост към ЕС. Вашите неуморни усилия за Украйна и като цяло на всички фронтове бяха безценни. Вие помогнахте на страната си да влезе в Шенгенското пространство и непрекъснато работихте за бъдещето на България в еврозоната. За мен беше удоволствие да работя с вас. Всичко най-добро за в бъдеще”, пожела на Денков след срещата Шарл Мишел с публикация в социалната мрежа Х.

Еврогрупата на държавите от еврозоната пък приветства напредъка на България по пътя към въвеждането на еврото и насърчи усилията за изпълнение на всички критерии. Единственият критерий, който страната ни не покрива, е за инфлацията - тя е по-висока от останалите държави в ЕС.

 

Други от От страната и света

Мъж заплашвал с нож пациенти и лекари в спешното на "Пирогов"

Мъж е заплашвал с нож пациенти в спешното отделение на болница "Пирогов" в София, разказва очевидец на случилото се. Иван Димитров е отишъл по-рано днес в спешното на болницата заради травма на един

Шофьор уби дете на 3 г. в бургаското село Дебелт

38-годишен шофьор блъсна с колата си и уби 3-годишно момиченце в ромската махала в средецкото село Дебелт. Трагедията се разиграла в 18,17 ч. на неасфалтиран път

Почистиха туристическите пътеки в циркуса на Седемте рилски езера

Служители на Дирекция „Национален парк Рила" се включиха активно в почистване и поддръжка на туристическите пътеки на най-посещавания район в защитената територия – циркуса на Седемте рилски езера

Златомира Стефанова и Димитър Недев откриха тунинг фестивала „MASKA BIRTHDAY 2024“

На паркинга на зала „Арена Русе" бе дадено началото на Международния тунинг фестивал „MASKA Birthday 2024". Зрелищното събитие бе открито от заместник-кметовете на община Русе Златомира Стефанова и

Председателката на парламента готова да свика извънредно заседание

Председателят на парламента Рая Назарян съобщи пред журналисти, че ще свика извънредно заседание, ако депутатите поискат, съобщи БНТ. Последното заседание на парламента приключи през нощта преди

>