Колко време Мария Габриел може да държи мандата и в сглобката да се цакат с "вие сте на ход"?

22.03.2024 19:59
Мария Габриел върна на Румен Радев папка с изпълнен мандат и имена на министри. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Май е възможно този политически покер да се проточи още

Въпреки напрегнатото очакване, в петък в парламента не беше внесено предложение да се гласува правителство с премиер Мария Габриел.  Колко време обаче може да се отлага, е въпросът, който си задават хората, ошашавени от сложната плетеница от взаимни обвинения между двете водещи политически сили, ултиматуми и контраултиматуми, призиви за извинения и декларация за това кой сега е на ход. 

Конституцията не посочва срок, в който това да се случи. Докато се протака, може да се сменят имената на министрите, както се казва в решение 20 от 1992 г. на Конституционния съд. 

Не е изключено обаче във времето от отправянето на предложението до Народното събрание до провеждането на избора да се наложат промени в представения на президента състав на правителството. Независимо дали са предизвикани от практически или политически съображения, допустимо е такива промени да бъдат направени и те не съставляват нарушение на установения в Конституцията ред за съставяне на правителство, тълкува КС.

Така че до внасянето на имената на кандидат министрите, могат да се правят промени. И тук юристите започват да тълкуват според собствените си политически пристрастия. Симпатизантите на ПП-ДБ тълкуват, че като е казал промени, КС не е имал предвид толкова много - цели 11 министри и това ще е лека злоупотреба с конституцията, защото едва ли нейните автори са имали предвид такъв огромен брой кандидати за министри. Според привържениците на ГЕРБ обаче какви точно и колко министри могат да се сменят в решението не пише, така че може и всички.

Мария Габриел не може да внесе кандидатурите на тези 11 човека, които декларираха, че не желаят да бъдат номинирани, освен, ако до гласуването в пленарна зала те не декларират друго, което пък може да се постигне след разговори между двете водещи формации, каквито не са задават към момента. 

Възможностите са три - тя или със заявление, депозирано в НС,  се отказва, както направи през лятото на 2021 г. кандидатът на ИТН за премиер Пламен Николов. Или сменя 11 имена в списъка с министри, или двете основни формации постигат  съгласие. Или Габриел представя изцяло нов състав на Министерския съвет, съставен само от ГЕРБ или с други партньори.       

Докато се очаква нов развой на събитията, в четвъртък се появиха и спекулации, че в петък може да бъде гласувана само нейната кандидатура. 

Това не стана, обаче възможно ли е. Отговор дава отново решение 20 от 1992 г. Ето какво казва то по този въпрос:          

      В следващия етап, който е същински за съставяне на правителството, защото то се образува по решение на Народното събрание (чл. 84, т. 6 от Конституцията) и именно това решение има конститутивен ефект, постигането на съгласие по смисъла означава избиране на предложения от президента министър-председател, а по предложение на министър-председателя - на останалия състав на правителството. Конституцията определя реда за избиране на кандидата за министър-председател и на предложените от него структура и състав на Министерския съвет, респективно дали това става последователно с две отделни решения или с общо решение. Според посочената разпоредба на чл. 84 най-напред се избира министър-председателят, а след това с отделно решение - предложеният от него състав на Министерския съвет. По този начин във връзка с избирането на Министерския съвет се откроява фигурата на министър-председателя.

Според едните тълкуватели тук се казва последователно, но не и през колко време, тоест не е задължително в един и същи ден.

Според другите обаче последователно означава едно след друго. Не е редно да се гласува премиер, а след дни, неизвестно кога,  министрите. Което означава, че трябва да е в един и същи ден.

И така - колко време Мария Габриел може да държи мандата? Най-простият отговор е колкото иска, но в разумен срок. Защото, ако не е разумен, би означавало отново злоупотреба с основния закон.   

Конституцията, а и решение 20 от 1992 г не фиксират конкретен срок от изпълнението на мандат до гласуването му в Народното събрание.  В случаите, когато не се посочва конкретен срок, се приема, че става дума за разумен, обясняват юристи. 

Кой срок обаче се приема за разумен? Макар и да няма точна дефиниция това е обективно възможният - се смята в правото. 

Примерно - изчаква се Народното събрание, ако е във ваканция, защото тогава е обективно невъзможно да  се гласува. Или пък се изчаква кандидат-премиерът ако е възпрепятстван от обективни обстоятелства.

Дефиниция обаче за разумен срок няма. Тук юристите пак се разделят според политическите си пристрастия и тълкуват разумния срок от 2 седмици до години.

Тъй като обаче в конституцията няма посочен срок, може да се протака дълго и защото санкция за това няма. Обжалват се само актове - тоест текстове. Невнасянето на мандат няма как да се обжалва.

       

Други от От страната и света

Мъж заплашвал с нож пациенти и лекари в спешното на "Пирогов"

Мъж е заплашвал с нож пациенти в спешното отделение на болница "Пирогов" в София, разказва очевидец на случилото се. Иван Димитров е отишъл по-рано днес в спешното на болницата заради травма на един

Отстраняват шефа на Районното в Пирдоп заради бруталния случай на домашно насилие в Челопеч

Шефът на районното управление в Пирдоп ще бъде отстранен заради бруталния случай на домашно насилие в Челопеч, при който жена остана с изваден яйчник, съобщиха от МВР

Шофьор уби дете на 3 г. в бургаското село Дебелт

38-годишен шофьор блъсна с колата си и уби 3-годишно момиченце в ромската махала в средецкото село Дебелт. Трагедията се разиграла в 18,17 ч. на неасфалтиран път

Почистиха туристическите пътеки в циркуса на Седемте рилски езера

Служители на Дирекция „Национален парк Рила" се включиха активно в почистване и поддръжка на туристическите пътеки на най-посещавания район в защитената територия – циркуса на Седемте рилски езера

Златомира Стефанова и Димитър Недев откриха тунинг фестивала „MASKA BIRTHDAY 2024“

На паркинга на зала „Арена Русе" бе дадено началото на Международния тунинг фестивал „MASKA Birthday 2024". Зрелищното събитие бе открито от заместник-кметовете на община Русе Златомира Стефанова и

>