Интриги тровят "Старинен Пловдив". Кой се цели в стола на директора доц. Елена Кантарева?

21.03.2024 19:07 Радко Паунов
Доц. Елена Кантарева-Дечева в Епископската базилика, чиито мозайки тя реставрира и експонира.
Нина Толева-Новак (вдясно) и Таня Славова.
Доц. Елена Кантарева (втората отляво надясно) с шефката на борда на "Америка за България" Гейл Байски (вдясно), Нанси Шилър, бившият кмет Здравко Димитров и Стефан Стоянов.
Доц. Елена Кантарева в работен процес пред една от централните сцени с мозайки на Епископската базилика - паун с разперена опашка.
Костадин Димитров, кмет на Пловдив
Реставрираната фасада на къща "Павлити", известна като Синята къща в Стария Пловдив.
Къща "Стамболян" е изцяло с реставрирана фасада и още по-посещавана.

От месеци в общинския институт "Старинен Пловдив" бушува напрежение. Според служители на прицел е директорката доц. Елена Кантарева-Дечева. По думите им интригите са подклаждани от две дами, близки до зам.-кмета Пламен Панов. Едната - арх. Нина Толева-Новак е бивша негова служителка в отдел "Култура", пратена в "Старинен Пловдив" през август 2022 г. Оттогава е зам.-директор на института. Другата е Таня Славова, която от отдел "Бизнес развитие и европейски политики" в градската управа е била пратена по молба на самия Панов в архитектурния резерват. Там е назначена за ръководител на отдел.

"Особено сме притеснени от поведението на двете. Те са в близки отношения със зам.-кмета Пламен Панов. Двете работят изцяло за интересите му, а не за тези на института. В продължение на година системно дискредитират директора доц. Елена Кантарева, за да постигнат своята цел. А тя е Нина Толева-Новак да оглави "Старинен Пловдив", пишат в позиция до кмета 62-ма служители. На практика това е 3/4 от състава, тъй като в института работят около 80 души. Писмото е депозирано в края на януари и до този момент отговор на него няма. (Виж по-долу какво казва по този повод кметът Костадин Димитров).

"Нямам проблеми с г-жа Кантарева. Тя е директор, избрана с конкурс. Никой не иска да я маха. Интриги винаги могат да се завъртят. Нина Толева-Новак и Таня Славова са служители и всички работим за общината в крайна сметка", отговори пред "24 часа" зам.-кметът Пламен Панов.

Според хората в архитектурния резерват обаче Толева-Новак и Славова използвали служебното си положение, за да влияят на служителите, като създавали конфликтни ситуации и напрежение, което тровело атмосферата.

Атаките към Кантарева се засилили още повече след пожара на Пампоровата къща, чийто покрив пламна на 20 януари т.г. Тя се стопанисва от "Старинен Пловдив" и служи за гримьорна на Античния театър. Първоначално директорката беше обвинена, че не е застраховала имота. Оказа се, че това е трябвало да стори общината.

Ситуацията в архитектурния резерват е взривоопасна и ако не се вземат мерки, хората ще се демотивират и не е изключено да има колективни оставки, предупреждават служители.

Поддръжниците на доц. Елена Кантарева-Дечева, които са мнозинство, изтъкват, че тя е безспорен учен и експерт с международно признание. Нейно дело са две от перлите на Пловдив - Малката и Голямата базилика, които бяха реставрирани с финансовата помощ на фондация "Америка за България". Директорката на престижната международна организация Нанси Шилър говори за Кантарева с голямо уважение и при всяка визита в Пловдив не пропуска да изтъкне какво е направила специалистката за имиджа на града.

"Днес нямаше да сме тук, ако не бяха откритията и проучванията на археолозите Елена Кесякова и Жени Танкова и реставрираните мозайки от доц. Елена Кантарева", отбеляза на 18 април 2020 г. Нанси Шилър при откриването на Епископската базилика. Оттогава до сега през обекта са минали стотици хиляди и той е един от най-посещаваните в България.

Голямата част от служителите на "Старинен Пловдив" посочват нещо важно - Кантарева е назначена след спечелен конкурс през април м.г. и срокът на договора й е 4 г. Такава процедура не е имало от далечната 2006 г., когато е била избрана за директор Весела Илиева. След това архитектурният резерват е бил управляван на доста хора, назначени с кметска заповед. Последният беше Богомил Грозев.

"Не е добре да се атакуват авторитети с международно признание. Какво имат Нина Толева-Новак и Таня Славова зад гърбовете си", питат служители от "Старинен Пловдив".

За да подкрепят думите си с факти, те са представили обемно CV на Кантарева пред кмета. В него са изброени многобройните старинни обекти, които тя е върнала към живот.

Всичко, което става, рефлектира върху "Старинен Пловдив", което никак не е добре за резервата, убедени са голяма част от служителите му.

Самата Кантарева не иска да говори на тази тема. В отказа й се долавя известно огорчение от всичко, което става там.

"Част от живота ми е минал в Стария Пловдив. От дете съм в него - първо като ученичка в Художествената гимназия, която се помещаваше в Арменското училище. След завършването на Художествената академия ателието ни за мозайки беше в Стария Пловдив. Няма да е пресилено, ако кажа, че всяко камъче ми е познато", посочва реставраторката в предишно интервю пред "24 часа".

 

Кметът Костадин Димитров: Помолих Кантарева и Панов да работят в синхрон

Наясно съм с експертизата й, тя знае, че държа на нея, допълни градоначалникът

- Г-н Димитров, вярно ли е, че две дами от управление "Старинен Пловдив" искат да махнат директорката Елена Кантарева?

- Служители в общинския институт са ми представили подписка, която е за запазването на доц. Кантарева.

- В тази подписка се твърди за интриги от Нина Толева-Новак и Таня Славова. Не е ли редно да общуват с прекия си началник, а не със зам.-кмета по културата, прескачайки Кантарева?

- Помолих г-жа Кантарева и г-н Панов да влязат в ритъм и да се съобразят с моите искания относно развитието на Стария Пловдив. Казах им да работят в синхрон.

- Това възможно ли е?

- Това е моят апел към тях. Оттук нататък ще видим как ще се развият действията им и ще спазят ли моето изискване.

- Уместни ли са атаките към Кантарева?

- Наясно съм с нейната експертиза и тя знае, че съм готов да работим заедно. Поставили сме си цел - развитието на Стария Пловдив. Като дойдат чужди делегации, откъдето минат, всичко да е подредено. На практика "Старинен Пловдив" е седмото кметство (в града има 6 районни кметства - б.а.). Не мисля, че г-н Панов нагнетява напрежение. Надявам се всичко да тръгне и да имаме така желаните резултати.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>