След 40 дни ревизия “Зартова” 21 върховни прокурори: По някои дела е работено в нарушение на закона (Обзор)

19.03.2024 22:40 Ана Михова
Борислав Сарафов лично водеше 21 прокурори, които отидоха да ревизират СРП.
Невена Зартова

Тя беше наредена от Борислав Сарафов, за да се види дали Нотариуса е имал влияние

Прокурорите от Софийската районна прокуратура (СРП) са се произнасяли дори по дела, които трябва да са в Софийската градска прокуратура, което е нарушение на закона. Това е един от изводите на проверката в най-голямата прокуратура в страната, която започна на 9 февруари т.г. и приключи във вторник.

Тя е установила “системни нарушения, неприемливи практики и пропуски при разпределението и воденето на преписките и делата”, е изводът на 21 върховни прокурори.

Те ревизираха СРП 40 дни. Лично главният прокурор Борислав Сарафов и двете му заместнички Мария Павлова и Елена Каракашева водеха магистратите, които влязоха в т.нар. Военно НДК на Петте кьошета в София. Там се помещава СРП.

Проверката беше

предизвикана от

разкритията след

убийството на

Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Тогава се твърдеше, че неговата сфера на влияние била именно там. Той дори бил на коледния банкет на СРП в Банско през 2021 г.

Главният прокурор нареди да се разбере каква е била целта на отдел “Специализиран” в СРП и дали е нарушен принципът на случайното разпределение на делата. Този отдел работел по делата с обществен интерес. Проверката обхващала периода от 1 януари 2020 до 25 септември 2023 г., както и дейността на бившата шефка на СРП Невена Зартова и нейните четирима заместници. (За първата проверка срещу нея - виж в карето.) Те подадоха оставки пет дни след началото на проверката. Самите заместници на Зартова разказаха пред Прокурорската колегия, че в деня, когато започнала ревизията, никой от служителите и прокурорите не дошъл при тях на осмия етаж, където се намират кабинетите им. Тогава разбрали, че са загубили доверието на колегите си и трябва да напуснат постовете. В понеделник се видели със Зартова и се уговорили да подадат оставки заедно. Тя обаче два дни не го направила и те решили да депозират своите без нея. Половин час след тях и тя сторила същото.

Проверяващият екип е открил нарушения на вътрешните правила за случайния подбор при разпределението на делата и преписките в СРП, съобщиха от Върховната прокуратура.

Липсвала яснота по какви критерии някои преписки и дела са насочвани към отдел “Специализиран”, а не към останалите. Също така

имало

неспазване

на сроковете

за

разпределението

на делата и неправилно обединяване на преписки.

Прокурорите от отдел “Специализиран” наблюдавали преписки и дела за престъпления с висок обществен отзвук и с фактическа и правна сложност, поне такова било обяснението. При ревизията в отдела обаче били открити и такива, които не отговаряли на тези критерии.

Други дела пък били от компетентността на градската прокуратура. Такъв например беше случаят с първото дело срещу изчезналия бивш следовател Петьо Петров-Пепи Еврото и доверения му човек Кристиян Христов, образувано на 31 май м.г.

“Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство “прокуратурата е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия”, показала още проверката. Става дума за случая с гръцките бизнесмени Анастасиос Дикос и проф. Йоаким Каламарис, за който “24 часа” първи съобщи.

Двамата обвиняват Зартова и нейният заместник Борислав Георгиев, който е бил наблюдаващ прокурор по делото, че са им повдигнати неясни и неоснователни обвинения. По тях им били определени рекордни парични гаранции и им била издадена забрана да напускат страната. Пред парламентарната комисия, която проучва дейността на Нотариуса, те

определиха този

период “като

кошмарен”,

защото през това време групата около Нотариуса им искала пари, за да им “оправи положението”. В СРП били разкрити и случаи, при които разследващите органи и наблюдаващите прокурори не взели мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването. Например да се съберат в най-кратък срок нужните доказателства, да се проучват и проверяват всички материали, като прокурорът непрекъснато контролира хода на разследването.

Проверката също така установила, че по конкретни дела са формирани екипи от прокурори, в които е включван и обвинител от отдел “Специализиран”. Впоследствие материалите били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към конкретен. В един от случаите дори била прекратена възможността на първоначално избрания прокурор да извършва справки по досъдебното производство в информационната система по съответното дело. Ревизията извършила и анализ на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства. Както и на преписките, по които имало откази да се образуват дела. Затова проверяващият екип дал препоръки, а докладът щял да бъде изпратен на Висшия съдебен, на Висшия прокурорски съвет и на Софийската градска прокуратура. Срещу Зартова вече има две дисциплинарки в кадровия орган.

Първо проверяваха шефката на СРП заради проспано умишлено убийство, извършителят после застреля двама

Първата проверка на шефката на СРП Невена Зартова започна още през лятото на миналата година. Поводът бе неглижирано умишлено убийство, за което от обвинението приели, че е станало по непредпазливост.

Случаят, който предизвика ревизията, беше от април 2022 г. Тогава Чавдар Бояджиев удушил своя приятелка. Разказал на разследващите, че станало неволно по време на интимен контакт. Твърдял, че двамата си падали по еротична асфикция. Разследващите дали вяра на думите му и го обвинили за убийство по непредпазливост. Всъщност било умишлено. Бояджиев задушил момичето, защото то искало дете от него. Дори разказал на две приятелки за случая и тримата решили да инсценират, че е станало неволно.

Година и половина по-късно - през август 2023 г., Бояджиев извършил ново убийство. Пак след интимен контакт. Удушил Яна Николова, която му поискала пари за секса. След това я прострелял няколко пъти. Обадил се и на приятеля си Иво Стефанов, за да му иска пари. С тях искал да замине в Русия и да се включи в боевете срещу Украйна. Мъжът отказал и Бояджиев го застрелял.

След като бе хванат за двойното убийство, Чавдар си призна и за първото. Това накара временния главен прокурор Борислав Сарафов да поиска оставката на Зартова и да назначи проверка на работата ѝ.

Одитът следеше и какъв контрол е упражнявала тя над подчинените си.

“Нито Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон ми дава право да нареждам на прокурор от СРП извършването на каквито и да е действия по конкретно дело, наблюдавано от него”, заяви тя тогава. И добави, че намеса в разследването на водено от неин колега дело би било престъпление.

“А именно упражняване на влияние от моя страна върху наблюдаващия прокурор”, допълни Зартова. Самата тя била в отпуск по време на убийството през април 2022 г. По-късно от разкази на нейни колеги стана ясно, че през 2022 и 2023 тя доста често била в отпуск.

След края на проверката Сарафов поиска от Висшия съдебен съвет да накаже Зартова. Дисциплинарката срещу нея не е приключила. Зартова посочи, че напуска поста не заради това, а защото проверките пречат на работата на колегите ѝ. Сега тя е редова обвинителка в Софийската районна прокуратура.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>