На 88 г. баба Неда от Белозем не спира да се труди - отглежда цветя, за да си помага с тях

19.03.2024 18:15 24 часа Пловдив онлайн
Баба Неда продава в Археологическия подлез цветя, която тя самата е отгледала на село.
Работата не ме плаши, докато съм на крак, ще се трудя, казва баба Неда.

Пренася ги в пазарска чанта по рейса и ги предлага в един от подлезите на Пловдив

В дъжд и слънце, в студ и пек 88-годишната Неда Ненова може да я видите в един от подлезите на Пловдив да продава сезонни цветя, отгледани от нейните ръце. Пенсионерката днес продаваше бели зюмбюли, невен и иглики, които са поникнали благодарение на грижите й в нейния двор в Белозем.

От години живее сама, след като е погребала двете си деца и съпруга си. "Не искам да притеснявам внуците и гледам сама да се справям. Докато мога, ще си помагам с тези цветя", казва вдовицата.

Предния ден набрала цветята и ги подредила в ръчна пазарска чанта. Тази заран станала в 4,30, за да хване автобуса и да дойде в Пловдив. Избрала си е място до стълбите на Археологическия подлез. Хора се спират и си купуват, други подминават. Тя не подканя никого, не иска да се натрапва.

"Завчера изкарах стотина лева, днес обаче ще са по-малко. Но колкото и да са, и на тях съм доволна", казва баба Неда. По думите й ще се прибере у дома чак в 19 часа тази вечер. "Не е лесно цял ден на открито, но борба за живот", въздъхва възрастната жена, която до пенсионирането си е живяла и работила в Пловдив, но след това с мъжа й се прибрали на село. За всеки сезон отглежда цветя - след дни ще станат лалетата, а по-късно божурите, момините сълзи, розите, изрежда тя. Дворът й бил истинска цветна градина.

Така си допълвала пенсията, която не стигала за нищо. Казва, че благодарение на цветята успяла да си смени дограмата на стаята, в която живее, да си купува това - онова, за да връзва двата края.

"Работата не ме плаши. Щом съм на крак, трудя се", допълва пенсионерката.

Други от От Пловдив

Спипаха трима крадци на велосипеди от жилища в Пловдив

Извършители на кражби на велосипеди са разкрити от служителите на реда в Пловдив, съобщиха от полицията. След усилена работа по сигнал от 11 октомври криминалисти от Второ РУ влезли в дирите на двама

Задържаха 8 души, източвали казина с манипулация на игрални автомати

Действали в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Смолян, двама от тях - технически специалисти Организирана престъпна група, източвала казина чрез манипулация на игрални автомати и използването на

Разкриха престъпна група за компютърни престъпления, измами и пране на пари в Пловдив

Разкрита е организирана престъпна група за извършени компютърни престъпления, измами и пране на пари, съобщиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. Подробности ще бъдат огласени по-късно днес от

Община Пловдив търси наематели за 11 магазина в Археологическия подлез

Община Пловдив планира да отдаде под наем 11 магазина, разположени в Археологическия подлез. Между 2003-а и 2023 г. съоръжението беше отдадено на концесия, но след това тя беше прекратена

Осъдиха отново криминално проявен за подкуп на пловдивски полицаи, искал да спаси авер от акт

Униформените спрели бус, той подхвърлил 100 лв. в патрулната кола С поредна присъда се сдоби 40-годишен криминално проявен, опитал да подкупи униформени от пловдивския сектор "Пътна полиция"

>