10 хитрини, които да вземете от политиците, за да успявате

17.03.2024 17:05 Димитрана Александрова

Каквато и да е професията ви,  работите с хора. А в комуникацията с широките народни маси политиците са умели

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, пазара на труда и свободни работни места.

Не че политиците са хора, на които е престижно да се подражава :-) Но най-успешните обикновено са минали тренинги и/или имат природен нюх как да въздействат харизматично, затова има какво да "купите" от тях и да го прилагате в своята работа. Каквато и да е тя, сигурно работите с хора. А именно в комуникацията с широките народни маси политиците са умели. Иначе нямаше да са успешни. Може да не споделяте идеите им, може да имате критики какво реално са свършили, но това не означава да не вземете полезното за себе си. 

Първо обърнете внимание на поведението и жестовете им при жив контакт.

1. Потупване по рамото. Има такъв израз - потупване по рамото. Леко ироничен идиом, който значи, че толкоз ви е наградата за постигнатия успех. Така някога господарите дарявали с благоволение васалите си - приближавали се на една ръка разстояние до тях.

По принцип се смята, че потупването по рамото демонстрира приятелски чувства. Щом двама души допускат да са на по-малко от две ръце разстояние, както е при здрависването, не таят враждебни намерения един към друг. Но значението на този жест е толкова всеобщо известно, че не е задължително той да показва искрени чувства. Може да е заучено публично поведение и манипулация за предразполагане. Точно както е при политиците, които често го правят и при срещи помежду си, и с избиратели. Нищо не ви пречи да усвоите такъв навик и да го използвате с хора, които искате да омаете.

Ако са от същия пол обаче. Мъж да потупва жена по рамото не е съвсем прилично. Жена да потупва мъж по рамото изглежда покровителствено.

2. Да хванете ръка на този, с когото се ръкувате. Политиците много обичат да демонстрират топлота и като хванат ръката на онзи, с когото се здрависват, с две ръце. Психолозите казват, че човекът, който прави така, най-вероятно се кани да поиска нещо от вас и се издава подсъзнателно, като ви "заклещва" ръката. Но това са психоналитизми. Публично приетото е, че така се демонстрира сърдечно приятелство.

Вземете на въоръжение и този жест. Той също е по-безопасен, ако го използвате при среща с делови партньор от вашия пол. Иначе може да бъде изтълкуван неправилно, понеже крие доза интимност.

3. Да се усмихвате. Нали сте забелязали колко често се усмихват политиците. Така изглеждат по-достъпни. Създават позитивна атмосфера около себе си, която пък предизвиква положително отношение.

За това си има обяснение на биохимично ниво - усмихването води до освобождаване на ендорфини и серотонин, известни още като хормони на щастието.

Ще е полезно да послушате внимание и как говорят политиците.

4. Фокусиране и внушаване. Поучете се от поведението им, когато дават интервюта или отговарят на въпроси от избиратели. Каквото и да ги питат, те си имат ясно дефинирани цели, които искат да постигнат в разговора. Фокусират се върху тях и се стараят да извъртят отговорите си, че да кажат и да повторят посланията, които са си намислили да внушат.

В преговорите с партньори или при разговори с шефа подобен маньовър ще ви свърши работа.

5. Самоизтъкване. Челен опит от политиците може да почерпите особено когато давате обещания. Ще сте по-убедителни, че ще ги изпълните, като елегантно изтъкнете досегашните си постижения и приноси в работата. 

6. Хиперболизиране. Това е най-важното им умение. Тази пропагандна хватка доказано работи, когато преувеличаването е умно и с мярка.

Да наричате проекта си примерно новаторски не е лъжа - в него все има нещо ново. Като повтаряте ключовата дума достатъчно често, тя ще влезе в главите на другите и те ще започнат да мислят точно така. А нали е ясно, че щом проектът е новаторски, човекът, който го осъществява, е новатор. Ето как сами ще си сложите етикет на успешен професионалист.

7. Фукане с връзки. Внимателно преценете как да приложите особено любимото на българските политици споменаване на връзките им със световни такива. Е, вие какво ви е казал Макрон надали ще успеете да вплетете в обсъжданата тема, но може да се позовете на авторитет от вашия бранш. Ако добре премислите как го цитирате, може да изглежда, че сте го чули в личен разговор.

8. Самоувереност. Най-ценното, което можете да прихванете от политиците, е самоувереността. Те имат способността непреклонно да си вярват, защото отлично знаят, че иначе никой друг няма да им повярва. Човек не може да бъде убедителен за другите, ако сам не е напълно убеден в това, което казва.

9. Прочувствено. Никой не слуша вял, безцветен, безстрастен оратор. Това, което казвате, е необходимо да го казвате емоционално. Чак патетика няма нужда да вкарвате, но нотки на вдъхновение е добре да има в гласа ви. Не се притеснявайте, че може да изглеждате демогози - така се наричат само хора, които лъжат.

10. Самопохвалване. За да не пресъхва вярата им колко полезни неща правят, политиците често сами се награждават с потупване по собственото си рамо. И това вземете от тях - често си изброявайте поне наум постиженията. Самочувствието е важно за всяка кариера.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>