Амфибия в реката, рязане на смачкани коли и полицейски шипове на учение край Търново

14.03.2024 14:23 Дима Максимова
С Амфибия и въжета измъкнаха шофьор на отнесен в реката автомобил
Спасители носят извадения от водата мъж, който е в хипотермия
Медици веднага започнаха спешна реанимация
Кирил Ценкин, зам.-министър на МВР /в средата/ със зам.-директора на Главна дирекция "ПБЗН" Любомир Баров и шефът на ОДМВР - Велико Търново Димитър Машов

Кола, отнесена в реката, писъци на хора, затиснати под смачкани ламарини във верижна катастрофа, полицейски шипове за спиране на непокорен шофьор, навлязъл в зона на наводнение. Това не е част от филмов екшън, а мащабно учение на няколко спасителни структури на МВР, Спешна помощ и БЧК край Велико Търново.

Учението се проведе в четири етапа. Започна с евакуация на пострадал от катастрофирал автомобил, паднал в река Белица. За целта бе използван алпийски способ и санитарно-спасителен всъдеход Амфибия. Шофьорът, изпаднал в хипотермия след престоя в ледените дводи на реката, бе предаден на екип на Спешна помощ, за да го "върнат към живот".

„Структурите на МВР имат сили и средства да се справят при реални ситуации. Това, което виждаме в момента, показва, че разполагаме с възможности да отреагираме при бедствия и катастрофи. МВР работи за подобряване на материалната база и техническото оборудване, както и за обучението и повишаване квалификацията на служителите. Предвижда се и повишаване на възнагражденията им, което да стане от януари идната година. Очаква се да бъдат доставени над 200 пожарни автомобила. Започната е процедурата. Доставките на техниката ще се извършват приоритетно според нуждите на Районните служби",каза Кирил Ценкин, зам.-министър на МВР, който също присъства на мащабното учение.

То бе наблюдавано също от зам.-директора на Главна дирекция "ПБЗН" Любомир Баров и директорите на 13 регионални дирекции.

Учението се проведе в изпълнение на проект "Надграждане на капацитета на реагиращите структури за съвместна реакция при възникване на опасност за безопасността на движението по Републиканската пътна мрежа и повишаване познанията на гражданите относно тяхното поведение при тези ситуации". На него присъстваха ощеобластният управител Ивайло Здравков, проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на старата столица и представители на различни институции.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>