Акцентът в туристическата програма на Сливен е 190 години от началото на българската индустриализация
Възможностите за туризъм и тазгодишните предложения за интересни преживявания в Сливен са представени от общината на Международното туристическо изложение „Ваканция & СПА", съобщи зам.- кметът инж. Стоян Марков. В момента в „Интер експо център" в София се провежда 40-ото юбилейно издание на престижния форум, съобщават от общината.
Градът под Сините камъни и мотото "Открий Сливен – изживей историята, почувствай природата", с което кани туристи и гости, се промотират от зам. - кмета и екип с участието на представители от Крепост "Туида", Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков" и Националния музей на текстилната индустрия.
Акцент е 190-годишнината от началото на българската индустриализация, която започва със създадените от Добри Желязков първа работилница, а малко по-късно - и първа фабрика за текстил на Балканите. Показан е макет на българско изобретение за получаване на комбинирани прежди - „букле", което е с принос за световните текстилни технологии. Ще бъде демонстриран автентичен начин за сплитане на гайтани, като посетителите на изложението ще могат да се включат в процеса. Представител на РИМ ще се включи в презентацията с автентично, традиционно мъжко облекло. Показана си и женски носии от фонда на музея, от които също могат да се видят модели на гайтани. Всеки гост на сливенския щанд има възможност да спечели ваучер за посещения, рекламни сувенири, чаша вино от сливенски винопроизводител и други награди от специалното „Колело на късмета", подготвено от Националния музей на текстилната индустрия.
Във втората зона на сливенския щанд от 15 кв. има обща реклама за града. Общината се постара и обогати брошурите за културно-историческите обекти, като подготви материали за всички сфери от отрасъла на туризма – места за настаняване и заведения за хранене, културни и спортни събития, каталог на винопроизводителите в региона. Любопитен за гостите акцент ще бъде кулинарната презентация от екипа на Крепост „Туида" на местни специалитети: сливенски милинки, занаятчийски рачел от тиква и самардала от Балкана.