Заучената безпомощност – отървете се от нея, за да имате успех

14.03.2024 05:30 Димитрана Александрова

Колкото повече неща вярвате, че зависят от вашата воля и усилия, толкова повече възможности виждате

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Един от най-големите врагове на успеха в кариерата и вживота е т.нар. заучена безпомощност. Това е психологически феномен, който кара човек да мисли, че няма да се справи с предизвикателствата. По тази причина не предприема никакви действия дори ако статуквото вече е невъзможно за издържане. Усещането, че някои неща са извън контрол, се засилва, ако има минал негативен опит.

Феноменът "заучена безпомощност" е открит и назован след брутални опити с кучета.

Изследователите затворили една група и животните били удряни с електрошокови вълни, но не можели да направи нищо. Кучетата в другата група също били удряни с електрошокови вълни, но имали възможност да избягат, като прескочат оградата.

След известно време учените повторили експеримента. Животните от втората група много по-бързо съобразили, че трябва да прескочат оградата. На първата група също бил даден шанс да се отърват от електрошока. Въпреки това тези кучета дори не опитали да прескочат оградата. Те не успели да осъзнаят, че имат възможност да избегнат страданието. Вече били заучили безпомощността като модел на поведение.

Макар че би трябвало хората да са по-интелигентни създания, заучената безпомощност при тях се проявява по сходен начин, твърдят учените. Голяма част са готови да търпят страдание, вместо да предприемат действия.

Причина за това е не само негативният минал опит - направили са нещо, за да постигнат промяна, но то не е завършило с успех. Много често проблемът се корени във възпитанието. От ранна възраст наред с безспорно нужните правила за поведение в обществото родителите и учителите внушават и че човек няма пълен контрол над живота си, някой друг определя възможностите и условията.

В доста случаи това е вярно и е нужна маса от хора, които да поискат да направят промени в обществото. В много случаи обаче не е вярно и е достатъчно човек сам да пожелае да излезе от собствената си заучена безпомощност. Това означава да предприеме действия, за да промени нещата, които не му харесват или даже му причиняват страдание.

Да се отървете от заучената безпомощност е първата и задължителна крачка към успеха. Колкото повече неща вярвате, че контролирате сами, че зависят от вашата воля и усилия, толкова повече възможности виждате, обясняват специалистите по личностно развитие.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>