Персонален НОИ от "24 часа": Наследствена се взема 5 г. преди пенсия, а с ТЕЛК възрастта е без значение

12.03.2024 11:59
Вдовишка добавка се взема 5 г. преди пенсия Снимка: Pixabay

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт.

В специалния проект "Персонален НОИ" всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите ще бъдат публикувани всеки месец в "24 часа", "Клуб 100" и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. "Св. св. Кирил и Методий" №84, за "Персонален НОИ".

Съпругът ми почина на 26.04.2019 г. (роден на 16.03.1967г.) и има 15 години втора категория труд.  Полага ли ми се вдовишка надбавка, или някакви помощи? Аз не съм пенсионерка. Райка Петрова

С чл. 82 от Кодекса за социално осигуряване (КСО)  са разписани условията за отпускане и получаване на наследствена пенсия. Съгласно чл. 82, ал. 2 от КСО преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 или преди тази възраст, ако е неработоспособен. Следователно, възможностите за придобиване право на наследствена пенсия от преживелия съпруг са две:

- Когато е работоспособен, правото на преживелия съпруг на наследствена пенсия възниква 5 години по-рано от установената за него пенсионна възраст за придобиване право на пенсия по чл. 68, ал. 1-2 от КСО. Възрастта, на която се придобива право за пенсия за осигурителен стаж и възраст по  чл. 68, ал. 1 от КСО, е посочена по години в разпоредбата на  чл. 15, ал. 1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

- Когато има определен процент трайно намалена работоспособност от Териториална експертна лекарска комисия или от Национална експертна лекарска комисия, правото на наследствена пенсия на преживелия съпруг е независимо от възрастта му, т.е. без значение е още колко години му остават до пенсионирането му с пенсия за осигурителен стаж и възраст по разпоредбата на чл. 68, ал. 1-2 от КСО.

Разпоредбата на чл. 94, ал. 1 от КСО регламентира, че пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на подаването им.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>