Вдовицата на Валентин Терзиев: Много неща покрай смъртта му не бяха разследвани

12.03.2024 07:42
Вдовицата на майор Терзиев - Димитрина Попова

Редица обстоятелства не са били разследвани покрай смъртта на военният пилот подп. Валентин Терзиев, който загина при нощно учение по бойни стрелби в началото на юни 2021 г. 

В това бе категорична вдовицата му Димитрина Попова пред Би Ти Ви. 

На 8 март Военно-апелативният съд възобнови разследването за смъртта на Терзиев. То бе прекратено през есента на 2023 г. като прокуратурата свали обвиненията и към единствените двама от военното ръководство, заподозрени, че носят вина за инцидента. Сега военните магистрати казват, че разследването трябва да продължи, тъй като прекратяването на разследването било необосновано и преждевременно.

"На нас така и не ни беше даден шанс да обжалваме това решение на прокуратурата. Мисля, че решението е правилно, защото въпреки многото събрани факти, не всички обстоятелства са разследвани. Продължавам да твърдя, че едно от тях е подготовката на пилота. Те изобщо нямат полети, често съм си мислела, че аз и синът ми имаме повече полети, отколкото те", каза днес Попова.

"Отговорните лица са доста повече, но те са на по-високи постове от привлечените обвиняеми, има и политическа намеса, за да се прикрие истината и да се прикрият нещата. Нередностите са много. Ще продължа да си търся административно-наказателната отговорност от министъра на отбраната, който и да е той, а вече се смениха четири", категорична е вдовицата на Терзиев.

Вината се прехвърля върху пилота, който не може да се защити. Неоспорим факт от експертизата е, че пилотът няма нито една допусната грешка през целия полет. Няма как да е загубил пространствено ориентиране и да не е знаел, че самолетът е в снижение, разказа още тя.

Други от От Пловдив

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

Почина жената от Смолян, транспортирана в Пловдив с тежка травма с медицински хеликоптер

Починала е 65-годишната жена от Смолян, транспортирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с медицински хеликоптер заради тежка черепно-мозъчна травма от падане

Мъж и жена пострадаха в пламнала кола в Пловдив

Мъж на 64 г. и жена на 70 са пострадали при пламването на кола в Пловдив, става ясно от справка за произшествията на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

>