Милионите за общините - “табличка” или реалност (Обзор)

10.03.2024 23:00
Община Пловдив е кандидатствала за финансиране с проекти за 100 млн. лв. от държавния бюджет за ремонти на кино “Космос”, стадиони и улици.
Общинските проекти са 1625 за 4 млрд. лв., сред има и за ремонт на стадиони.

ГЕРБ пресметна, че са орязани 800 млн., ПП-ДБ категорични, че всички пари ги има

1625 проекта в различни точки на България, за които трябва да отидат едни 4 милиарда лева, ще бъдат май една от точките на споровете при преговорите за новото правителство.

Дебатът заформи Кирил Петков, който уж се опита да похвали Асен Василев - финансовият министър бил силно харесван от кметовете на ГЕРБ.

После пък бившият строителен министър от партията на Бойко Борисов Николай Нанков атакува в социалните мрежи, че средствата са били орязани с 800 млн. лева.

Отговори му неговият колега в оставка Андрей Цеков, успокоявайки, че тревога няма за съдбата на проектите.

В шумния дебат се намеси и Лена Бориславова, която реши, че сега е моментът да размаха пръст на кметовете от ГЕРБ, които трябвало да се научат да пишат проекти.

Самите градоначалници са по-спокойни от влезлите в дебат партии, които ги подкрепят и са лаконични, че са представили тези проекти и се надяват на плащане..

Всичко това започна с изказване на съпредседателя на ПП Кирил Петков в събота, при което той се аргументира защо Асен Василев трябва да остане финансов министър. Отстраняването му след ротацията беше поискано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В речта си пред националната конференция на “Да, България” Петков разказа, че е разговарял с кметове на ГЕРБ и те са заявили, че са доволни от бюджета на Асен Василев и биха избрали него за финансов министър пред предшествениците му от ГЕРБ.

Някои кметове казаха, че по никакъв начин не искат да се връщат към старата система, защото тя означаваше ние да си лежим на опашката, да правим мили очи, да се молим и да се надяваме, че ще бъдем малкото избраници, които ще получат пари от бюджета, разказа Петков по повод заделените средства за общински проекти.

Думите му обаче предизвикаха гнева на ГЕРБ, откъдето пуснаха декларация от името на кметовете на партията.

Посредствените опити да се внесе разделение в най-голямата политическа партия в България, и то часове преди началото за преговори за управлението на страната в следващите месеци, е нелепо, недостойно и неетично.

В ГЕРБ няма лагери, групи, разделения. Има различни мнения, различни идеи, но политическите ни действия винаги са единни.

ГЕРБ е отбор, който винаги е устоявал на всички изпитания и предизвикателства, защото знаем, че само заедно сме силни. Бяхме заедно, когато ни гонеха, изчегъртваха и обвиняваха за всичко. Ще останем заедно и ще работим в интерес на хората и няма да позволим дневния ред в държавата да бъде подменен с дребни политически интриги и измислени обвинения. Защото така решиха избирателите на последните парламентарни избори. Освен това считаме за поредното политическо нахалство присвояването на правото да се говори еднолично от името на законно избрани кметове на общини в България, се казва в декларацията.

Кметовете от ГЕРБ посочват още, че близо 3 месеца след приемането на бюджета, отпуснатото финансиране за техни проекти е нищожно въпреки гръмките обещания от страна на финансовия министър.

Малко след това във фейсбук бившият регионален министър на ГЕРБ Николай Нанков даде повече конкретика.

След като от МРРБ в началото на 2024 г. в централния бюджет бяха възстановени онези 1,2 млрд. лв. за реализирането на общински проекти (отпуснати в края на декември 2023 г., което се оказа поредната “спекулативна” операция на Асен Василев), то с ново постановление на МС бяха отпуснати едва 400 млн. лв. Така че, скъпи кметове, уважаеми български граждани, за момента пак сте жестоко подведени от финансовия ни министър, написа Нанков.

Той подчерта, че МРРБ има лимит само от 400 млн. лв., което означава, че списъкът с 1625 проекта за 263 общини на стойност почти 4 млрд. лв. е само една пожелателна табличка, която всички вие гледате с надежда, която, за съжаление, е все по-близо да угасне. А брътвежите на Кирил Петков и неистовия му патос да говори небивалици дори не трябва и да коментирам. Той дори и да иска, няма да може да разбере какви ги върти неговият “ортак” Асен, написа още Нанков.

В отговор регионалният министър в оставка Андрей Цеков отрече за проблем с финансирането на общинските проекти, но потвърди, че досега са преведени 400 млн. лв.

В централния бюджет са заложени 9,99 млрд. лв. за капиталови инвестиции, в т.ч. и за проекти за общините. Одобрена е 3-годишна инвестиционна програма, включваща 1625 проекта на общините на стойност над 4,1 млрд. лв. Договор за финансиране на конкретен проект се сключва между министъра на регионалното развитие и кмета на общината бенефициент. Изпълнението на проекта не се финансира изцяло авансово, каквато е била практиката в последните 20 г., а чрез авансови и междинни плащания, дължими при сбъдване на определени условия. Средствата за необходимите плащания към общините се отпускат на МРРБ от централния бюджет с постановления на Министерския съвет, обясни Цеков.

Той допълни, че към момента по бюджета на МРРБ са преведени 400 млн. и това е напълно достатъчно, тъй като все още не са постъпили никакви искания за авансови плащания от общините бенефициенти. При изчерпване на наличната сума МС предоставя допълнителни средства за изпълнение на програмата. Това са фактите и правото. Всичко друго е дезинформация, написа Цеков.

Общинските проекти, които са изпълнили изискванията към днешната дата, са около 560 от над 1600 подадени, но все още няма нито едно искане за плащане на авансите, намеси се в спора и депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Във Велико Търново няма проблеми, тъй като нашите проекти са със строителни разрешения, записани ред по ред в бюджета, заявиха от местната управа. Но виждат проблем в това, че когато едни 800 милиона ги няма в МРРБ, оттам не могат да се разплащат по общинските проекти. Ще дадат 20% аванс, обаче останалите пари трябва да ги има като гаранция. 

Община Пловдив кандидатства за финансиране с проекти за 100 млн. лв. от държавния бюджет и се надявам всичко да е наред, заяви кметът Костадин Димитров. Засега няма откази, но и споразуменията още не са подписани. Парите са за довършването на двата стадиона на отборите “Ботев” и “Локомотив”, за ремонта на кино “Космос”, за изграждане на две нови улици и др. Заявленията са подадени на 5 март и се очаква отговорът на Министерството на финансите.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>