Ротацията няма да свети в червено, ако е 50:50 + Асен Василев в правителството

10.03.2024 22:30
Преговорите в сградата на парламента между ГЕРБ и ПП-ДБ продължиха до късно вечерта в неделя. СНИМКА: ВЕСЕЛА БАЧЕВА
Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Асен Василев пристигат за преговорите в събота. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Мария Габриел не се спря да говори пред журналистите.

Два дни пълна тишина откъм преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ

Асен Василев да остане финансов министър и след ротацията. Това се очакваше да е една от червените линии на ПП-ДБ на преговорите с ГЕРБ през уикенда.

Миналата седмица Бойко Борисов поиска отстраняването на Василев, но обясни, че решението ще е 100% на Мария Габриел. Запознати обаче разкриха, че дали ГЕРБ ще отстъпи за Василев, зависи от това дали ПП-ДБ ще приемат министрите да са 50:50, както настоя Борисов.

Обвити в пълна тайнственост преминаха преговорите през уикенда. И до късно в неделя останаха напразни очакванията дали от някой от малкото светещи прозорци на бившия Партиен дом ще излезе бял дим, че ще има правителство, или ще се ходи на избори.

Срещу лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов. и Николай Денков ГЕРБ изпрати дамски екип, воден от Мария Габриел и с участието на Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Първите влязоха с меморандум, а вторите с коалиционно споразумение. В него обаче ГЕРБ включи част от идеите на ПП-ДБ, затова то прието от Петков и Денков като добра основа за разговори.

Първият тур беше в събота вечер, когато партньорите останаха в бившия Партиен дом над 4 часа. Продължиха в 10 часа сутринта в неделя. И останаха там до късно през нощта, като се подкрепиха на крак с храна, донесена им от пиарите.

Важните разговори се проведоха в залата, в която всяка сряда се събира Председателският съвет на НС. Тя е в съседство с кабинета на Бойко Борисов като шеф на външната комисия. Самият той не участва, а остана в партийната централа.

“Преговорите вървят много конструктивно”, лаконична бе на влизане в сградата в неделя Деница Сачева. Никой от преговарящите не излезе пред медиите до края на деня, а мобилните им телефони са били извън залата.

Знак, че ще работят да има правителство, дадоха лидерите на ПП-ДБ по време на конференцията на “Да, България”.

Детайлен документ между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с който да се гарантира на избирателите, че ще има реформи, поиска Христо Иванов. А форумът се обяви

за договаряне на обвързано мнозинство

Основното условие е отказ от плаващи мнозинства, както бе записано и в меморандума. В споразумението на ГЕРБ обаче плаващите мнозинства са разрешени.

12 условия за продължаване на ротацията поставиха от “Да, България”. Фокусът е върху регулаторите - попълване на антикорупционната комисия с “обществено убедителни фигури”; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; нов Закон за съдебната власт и увеличаване на усилията за присъединяване към еврозоната.

За обединение и компромиси - не само сред чуждите, но и в своите редици, призова Христо Иванов. Научихме си урока, че трябва да има кого да водим, да можем да говорим с други хора, да градим мостове, да се научим да не си тръгваме, защото бяхме се превърнали в общността на тези, на които, ако не им харесва, си тръгват, напускат и не правят компромиси, защото е трудно и дискомфортно, каза той. Според него нещата се случват само когато са заедно, “но не заедно в нашия балон, нашето племе, а заедно в малката коалиция, голямата коалиция и с партньорите, с които

имаме различия, лоша кръв, но въпреки това трябва да работим заедно

в името на нашата родина”, каза Иванов.

Демократичната общност в България е 1 милион души, изчисли пък Кирил Петков.

Ние представляваме една общност, която е разнородна, не е направена в калъп, но има няколко характеристики, които са общи, каза Петков и обясни, че това са свободните хора, които създават добавената стойност в България и имат обща визия - европейското бъдеще на страната. Изброи обаче и други общности - една не иска промяна, друга си спомня младите години по времето на комунизма, трета носи раните от времето на комунизма, когато с варварски подходи са сменяли имената.

Една от големите грешки на нашата общност е чувството, че едва ли не ние знаем и можем повече и трябва всички други общности да ни слушат. Но това, което разбрах е, че за да може те да ни слушат, те трябва да разберат защо тяхната общност ще е по-добре. Другото, което осъзнах, е, че движението на България не е нашето желание - ние можем да сме двигател, движението на България е как всички тези общности си взаимодействат, обясни Петков.

Имаха 9 месеца, през които беше ясна датата на оставката, а те разпределяха и власт, и ресурси. Сега всякакви внезапни изблици на опозиционност не се посрещат добре от хората, коментира пък президентът Румен Радев.

Той обясни, че ще реши кога да връчи първия мандат след разговори с партиите. Консултациите на парламентарните сили при държавния глава са насрочени за понеделник и вторник.

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>